Forrige

(Kort bemærkning). Niels Helveg Petersen (RV):
Jeg skal lige sige til fru Gudrun Laub, som jeg glemte at svare i første omgang: Hvad jeg sagde om bevisbyrde, var, at de, der ønsker at gå i krig, har bevisbyrden for, at det er nødvendigt, og at der ikke er andre metoder. Det var, hvad jeg sagde og mente.
     Til hr. Jens Hald Madsen: Ja, jeg mener, at de citater, som hr. Jens Hald Madsen har fremme, er udtalelser, jeg fremsætter på et tidspunkt, hvor våbeninspektørerne har gjort klart, at de ikke kan komme længere. De er på grund af chikane fra irakernes side ikke i stand til at komme længere, og de kan ikke opfylde deres mandat. I den situation er det da klart, at man er nødt til at forholde sig til disse skrækkelige våben, og hvad de kunne bruges til.
     Men situationen i dag er jo en anden, nemlig at våbeninspektørerne var kommet i gang, kunne rapportere om fremskridt og selv ønskede mere tid. Så er der andre muligheder, og de bør udnyttes til bunds.
     Jeg vil gerne sige til fru Pia Christmas-Møller: Nej, jeg har fuld tillid, det har jeg sagt før i dag, til folkeretsjuristerne. Men jeg påpegede, at et kernepunkt i deres ræsonnementer var, at videre våbeninspektion er udsigtsløs. Det er jeg uenig i. Det er et politisk synspunkt, som er kernepunktet i det juridiske ræsonnement, og dette er jeg ikke enig i.
     Lad migt il sidst sige, at jeg betragter mig selv som ven af Amerika. Jeg har studeret dér, har mange amerikanske venner, og jeg er fuld af beundring for, hvad USA har gjort for Europa ved afgørende lejligheder: Første og Anden Verdenskrig, under den kolde krig.
     USA har også taget fejl. Jeg mener, at Vietnamkrigen var en stor fejl.
     Men jeg må sige, at i denne sag mener jeg, at de tager fejl. Og i denne sag mener jeg, man skal prøve på at hjælpe de mennesker i USA, som har et andet synspunkt end den amerikanske administration. Jeg synes, det er lykkedes den amerikanske administration i denne sag at forene sine fjender og splitte sine venner.

Næste