Forrige

(Kort bemærkning). Niels Helveg Petersen (RV):
Jeg er sådan set meget glad for, at hr. Peter Skaarup stillede netop det spørgsmål, for det går jo til kernen i problemet i Kosovo.
     Hvad var situationen i Kosovo? En etnisk udrensning var
i gang. Vi så hundredtusinder af kosovoalbanere, der flygtede foran serbiske militser, som brændte deres landsbyer af og drev kosovoalbanerne ud - ind i Albanien, ind i Makedonien. Hvis man havde ladet stå til der, så ville flygtningelejrene hurtigt være blevet et fait accompli, og så havde vi levet med flygtningelejre i dag. Der var ikke andre muligheder. Vi havde at gøre med en katastrofe under udvikling, og skulle der gribes ind, skulle det være meget hurtigt. Det er forskellen, og det er derfor, det er en vigtig konstatering, at Irak i dag ikke repræsenterer en risiko, i hvert fald ikke en risiko inden for de første par måneder. Der er altså andre muligheder.

Kl. 17.40

     Til fru Laub: Nej, Saddam Hussein har ikke løftet den del af bevisbyrden, som han har i henhold til afviklingen. For øvrigt er jeg tilhænger af demokrati.
     Og til hr. Ulrik Kragh: Jo, men jeg vurderer altså situationen anderledes, tidselementet anderledes. Min bedste vurdering er, at man kunne være kommet videre ad den fredelige afvæbnings vej, hvis man havde fulgt den indstilling, der lå hos flertallet i Sikkerhedsrådet og chefen for FN's våbeninspektører.

Næste