Forrige

(Kort bemærkning). Niels Helveg Petersen (RV):
Tak til hr. Jens Rohde for citatet. Det er et citat, der stammer fra det tidspunkt, hvor våbeninspektørerne havde meddelt, at de ikke kunne fortsætte. Det var i en periode, hvor vi var i færd med at opbygge et pres på Saddam Hussein. Det var i december. Så kommer, så vidt jeg husker det, 17. februar, og så kommer der en ny fase.
     Jeg synes i virkeligheden, det mest kritiske ved situationen i hele Irakkrisen har været de 4 år, hvor der ikke blev gennemført våbeninspektion, men hvor man diskuterede andre måder at løse problemet på, smarte sanktioner og andet husker jeg. Men det er, når man ser tilbage, den mest kritiske periode, mens den mest konstruktive periode afvæbningsmæssigt set faktisk var den første fase og slutfasen af det, vi lige nu er ved at forlade.
     Vi var ved at bygge presset op, og det var for mig afgørende dengang.
     Til hr. Hald Madsen, om jeg har tillid til det: Nej, det har jeg ikke. Men jeg har set, at presset kunne virke inden for de sidste måneder. Det pres, det er lykkedes at lægge på Saddam her på det sidste, har været så enormt, at han begyndte at give sig. Vi var selv med til at lægge det pres og har støttet det, også med den nødvendige retorik, som må til i sådanne situationer. Det er ikke tillid, det her, men et spørgsmål om hans egen interesse.
     Og til fru Pia Christmas-Møller: Nej, jeg har ikke sagt, at man har ført bag lyset. Jeg ville ikke drømme om at tage sådan et ord i min mund, også fordi man jo har lagt notatet åbent frem. Hvad jeg har gjort er at kritisere eller påpege, vil jeg sige, at hele det folkeretslige ræsonnement bygger på en politisk kendsgerning og ikke på jura.
     Så har jeg også lyst til at sige til sidst, for at det ikke skal være usagt heller i denne debat, at der foregår i USA en meget nuanceret debat om dette her. Jeg har lyst til at citere, hvad der står i dag i den ledende artikel i New York Times, efter at man først meget nøje gennemgår Saddams fejl og Frankrigs fejl, i min oversættelse:
     Men Washingtons egne destruktive bidrag har været enorme. Dets skiftende mål og begrundelser, dets tiltagende tilfældige tidsplaner, dets afsmag for diplomatisk given og tagen, dets offentlige armvridning og dets manglende evne til at overbevise det meste af verden om nogen øjeblikkelig fare.
     Diskussionen i USA er ikke unuanceret, og det bør den heller ikke være her.

Næste