Forrige

(Kort bemærkning). Niels Helveg Petersen (RV):
Til hr. Peter Skaarup: I Kosovo var der ikke et klart FN-mandat. Det var problemet. Der var et FN-grundlag, men ikke et klart, tydeligt mandat.
     Alligevel gik Det Radikale Venstre ind for at anbefale dansk deltagelse i en militær aktion. Det havde vi problemer med, men det gjorde vi, fordi der ikke var andre muligheder.
I den situation var det helt nødvendigt at gøre det, for der var ikke andre muligheder. Jeg vil anbefale til læsning DUPI's rapport om humanitær intervention, hvor man meget nøje har gjort rede for, under hvilke omstændigheder man kan tillade sig somme tider at fravige kravet om en fast FN-forankring, og det kan man bl.a., når der ikke er andre muligheder. Derfor kan jeg ikke se nogen afvigelse i linjen. Vi vil vurdere fra sag til sag selvfølgelig, om der er den fornødne FN-forankring. Hr. Peter Skaarup ved jo udmærket godt, at verden ikke er så sort/hvid, det er den i hvert fald ikke i mit hoved, at der findes klare regler for den slags ting. Hr. Peter Skaarup var jo mod Kosovoaktionen og ved udmærket godt, at man kan nå til forskellige resultater.
     I Kosovo var jeg ikke i tvivl. Det var rigtigt, at vi gjorde det, det virkede rigtigt. I denne sag finder jeg, at FN-forankringen er for svag, og at man burde have givet våbeninspektørerne endnu en chance. Til fru Pia Christmas-Møller: Jeg har sådan set svaret. Mit ræsonnement er, at der står her, at våbeninspektørernes bestræbelser trods et meget betydeligt internationalt politisk pres har været forgæves. Det mener jeg ikke er rigtigt. Og jeg mener heller ikke, det er rigtigt, hvad der står her: »... ligesom en fortsættelse er udsigtsløs.« Det er det punkt, jeg finder ikke er en juridisk vurdering, men en politisk vurdering.

Kl. 17.55

     Og til sidst til fru Gudrun Laub: Jamen jeg mener bestemt ikke, at man ikke skal fortsætte et benhårdt politisk, militært pres på Saddam Hussein. Det mener jeg under alle omstændigheder. Man skal ikke bare forlade området. Man skal fortsætte et pres. Det er begyndt at give nogle resultater.

Næste