Forrige

Villy Søvndal (SF):
Folketinget befinder sig i en ganske ekstraordinær situation, og det er derfor, jeg har bedt om ordet som privatist.
     Danmark er på vej ind i en krig. Danmark er det på baggrund af en regering, der indtil nu har lurepasset i enhver offentlig debat. Den har nægtet at tage den debat, der nu er 2 døgn til. Hver gang vi har forsøgt at rejse en indholdsmæssig debat om det her, har regeringen haft et mantra, der hed: Vi befinder os på FN-sporet.
     Regeringen befinder sig ikke på noget som helst FN-spor, regeringen befinder sig isoleret i en lille gruppe af fem lande, der aktivt vil deltage i en krig uden om FN. Det er i sandhed en historisk dag, men en trist historisk dag.
     Det næste, der kommer til, som er helt ufattelig arrogant, er, at TV-Avisen så har bedt om, at den debat, vi aldrig fik mellem partilederne, får vi lov at få i aften. Hvad sker der så? Regeringens ministre melder fra. De har ikke lyst til at tage den offentlige debat, vi indtil nu er blevet snydt for, nu hvor det er klart, hvad regeringen vil. Det her er ikke alene lusket, det er skammeligt ud over det gennemsnitlige.
     Jeg vil i øvrigt sige lidt om et aspekt af den her debat, som ikke har været inde i debatten i dag. Da den tidligere amerikanske præsident Carter fik overrakt Nobels fredspris - jeg antager, at heller ikke statsministeren vil mene, at Carter er antiamerikansk, det ville næsten være for vidtgående - da gjorde han det under overskriften, at vi er på vej til at skabe et frygtens imperium.
     Et frygtens imperium, der er begrundet i konstante konflikter, konstante krige, og som ikke er styret af noget internationalt samfund, men styret af et land, der både er anklager og dommer, og som er den, der foretager afhøringen i modstrid med alle internationale retsprincipper.
     Det, der er alarmerende ved debatten i dag, er, at vi har en dansk regering og dens faste støtteparti, der har valgt at alliere sig med det mest ultrakonservative styre i USA nogen sinde, som har en ny militær strategi, der hedder forebyggende angreb, som man sætter ind overalt, hvor ikke et internationalt samfund ser fjender, men hvor USA ser fjender.
     Irak er prøvestenen på den her nye strategi. Ellers er det helt uforståeligt, at man går ind og afbryder det våbeninspektionsarbejde, der i øvrigt fungerer med stadige fremskridt, i forhold til et land, der vel regeres af en slyngel, men som ikke udgør nogen umiddelbar trussel, fordi det er det mest overvågede samfund, vi formentlig har p.t.
     Der vil i den her krig, som den danske regering støtter, blive afprøvet nye typer af våben. Hvis alle de medier, der har beskæftiget sig med det, har ret, vil man formentlig afprøve nye atomvåben og nye high power microwave-våben, som ødelægger al kommunikation, alt hospitalsudstyr og al elektricitet med den konsekvens, at de mennesker, der ligger der, dør.
     Den militære strategi er også en søsætning af USA's ret til at gå selv uden at lade sig binde på nogen punkter af internationale aftaler. Derudover synes jeg, at vi møder et styre med en hidtidig uset brovtende arrogance.
     Jeg vil som afslutning sige: Det her er ikke et antiamerikansk indlæg. Men det er et indlæg vendt imod den nuværende amerikanske administration, som er på vej til fuldstændig at sætte det internationale aftalesystem ud af kraft med nogle konsekvenser, der ikke alene får ulykkelige følger i Irak, men som vil have den konsekvens, at den her verden fra en verden i orden bevæger sig - med Carters, den tidligere præsidents udtryk - til en verden af konstant frygt, konstante konflikter, konstante krige.
     Det er det, det her Folketing stemmer om. Jeg synes, det er rystende at opleve, at de politiske ledere, der står bag det her, oven i købet nægter at deltage i den offentlige debat, når de bliver det tilbudt.

Kl. 18.20

Næste