Forrige

Kristen Touborg (SF):
Fra min plads i Nordisk Råd har jeg set, hvordan Danmarks nærmeste nordiske naboer og samarbejdspartnere stiller sig til USA's krig mod Irak. Det er tydeligt, at Danmark også isolerer sig i forhold til sine nærmeste naboer. Det er lige så tydeligt, at regeringspartierne også isolerer sig i forhold til deres egne nærmeste søsterpartier.
     I går holdt den svenske og finske udenrigsminister et fælles pressemøde, hvor begge lande tog meget klart afstand fra den krig, der nu kommer. Statsminister Göran Persson tog
i går ganske tydeligt afstand fra USA's krigsplaner og erklærede, at et militært angreb uden FN-støtte strider mod folkeretten. Den svenske regering er socialdemokratisk og bygger sit flertal på venstrefløjen og på Miljøpartiet, så det er måske ikke så overraskende. Men den finske regering består af en regnbueregering, der er helt enig i denne sag fra Venstreforbundet over Socialdemokratiet plus et lille borgerligt parti til det større konservative parti. De er samlet om at tage afstand fra krigen med den begrundelse, at den er imod international ret, at den svækker FN, og at den ikke bygger på en vedtagelse fra FN's Sikkerhedsråd. Den finske udenrigsministers pressemeddelelse fra Bruxelles i går den 18. marts er endnu kun på finsk, men jeg har fået den oversat, og hr. Per Stig Møllers finske kollegas budskab er: Et angreb på Irak uden FN-godkendelse er ikke legitimt. At udskifte et regime er ikke en lovlig begrundelse for at starte en krig. Så længe krigen ikke er startet, kan den undgås. Ordren kan trækkes tilbage. FN må sikres en central rolle med hensyn i Iraks fremtid.

Kl. 18.50

     Det finske valgs vinder, Centerpartiet, som måske leverer Finlands næste borgerlige statsminister, kender statsminister Anders Fogh Rasmussen og Danmarks liberale parti ganske godt, for de sidder i samme borgerlige gruppe i det nordiske samarbejde.
     Centerpartiet har samme standpunkt som regeringspartierne og kritiserede endda tidligere i forløbet
i valgkampen Lipponen for at placere sig for tæt på USA. Hverken i Finland eller Sverige har det på noget tidspunkt været på tale at sende militær til denne krig. De står jo også begge uden for NATO, kan man sige. Men går vi så til vores nærmeste NATO-nabo i Norden, altså Norge, så får man dette at vide: Norge vil ikke støtte USA's krigsføring mod Irak. Det siger udenrigsminister Jan Petersen, som kommer fra hr. Per Stig Møllers konservative søsterparti Høyre. Det siger han til det borgerlige norske dagblad den 19. marts. Udenrigsministeren uddyber, citat: »Norge har hele tiden krævet, at en væbnet aktion mod Irak måtte have en ny vedtagelse i Sikkerhedsrådet. Det er svært ulykkeligt, at Rådets medlemmer ikke har klaret at samle sig om dette.« Citat slut. Han understreger stærkt, at Norge kun vil kunne støtte en krig, som har et FN-mandat i ryggen. Det betyder efter alt at dømme, at regeringen derfor siger nej til to forespørgsler, som tidligere er kommet fra USA, om Norge vil bidrage med mandskab og materiel. Han understreger, at man nu vil koncentrere indsatsen om humanitær bistand og hjælpe til genopbygningen af Irak. Konklusionen er, at den danske regering er den eneste i Norden, som vil levere soldater og krigsmateriel til denne krig. Konklusionen er også, at V og K står ret så isoleret blandt borgerlige partier i Norden med V og K's støtte til USA's krig. Jeres politik er dybt forfejlet og altså heller ikke fremmende for det nordiske samarbejde.

Næste