Forrige

(Kort bemærkning). Keld Albrechtsen (EL):
Jeg vil sige til ministeren, at det ikke virker stærkt overbevisende, at man står her og siger, at man ønsker fred, hvorefter man erklærer krig.
     Så siger ministeren - det bruger han meget tid på - at der ikke var brug for en ny resolution. Hvorfor forsøgte USA så og satte så meget ind på at få vedtaget en ny resolution? Hvorfor gjorde USA det? Det var da en besynderlig opførsel fra USA's side, hvis ikke der var behov for det.
     I virkeligheden siger ministeren jo, at de stemmer, som de mindre lande havde i Sikkerhedsrådet, og som jo selvfølgelig var afgørende for, at der ikke kunne samles et flertal i Sikkerhedsrådet, ikke tæller med - det var jo det, ministeren sagde - fordi der var mulighed for et fransk veto. Vil ministeren godt bekræfte, at naturligvis tæller alle stemmer? Så vil jeg godt stille et spørgsmål med hensyn til Grønland og Færøerne. Ministeren affærdigede de grønlandske bekymringer, men vil ministeren være med til, at vi under alle omstændigheder indføjer i det her beslutningsforslag, uanset hvad vi så ellers mener om det, at Grønland og Færøerne naturligvis ikke skal inddrages i en krig, medmindre de ønsker det? Det er jo rigsfællesskabet, der her træffer en beslutning hen over hovedet på Grønland og Færøerne. Det er utilstedeligt. Hvis det er sådan, at Grønland og Færøerne ikke ønsker at tage medansvar for den her krig, skal de naturligvis heller ikke rodes ind i den. Vi skylder dog anstændigvis de to nationer, at vi ikke på den måde forgriber os på dem. Så jeg håber - og det betragter jeg også som en indlysende ting - at regeringen naturligvis vil være med til at sikre, at Grønland og Færøerne ikke skal have politisk medansvar for en krig, medmindre de selv ønsker det.

Næste