Forrige

(Kort bemærkning). Jens Rohde (V):
Jeg er nødt til at sige, at jeg synes, det er fantastisk, at man virkelig tror på, at en afvæbning af Irak kan lykkes. Navnlig når man tænker på, hvordan visse lande allerede meget hurtigt sagde, at ligegyldigt hvad, så nedlægger vi veto, vi ønsker under ingen omstændigheder at medvirke. Dermed var de jo med til at fjerne noget af presset fra Saddam Hussein. Og så tror Socialdemokratiet, at det vil lykkes at afvæbne Irak!
     Jeg er nødt til at sige til hr. Mogens Lykketoft: Jeg deler ikke den tro, og jeg mener, at den hviler på et fuldstændig absurd grundlag. Det har historien vist, vi snakker jo ikke om uger, vi snakker ikke om måneder, vi snakker om 12 år og 3 måneder, hvor Saddam Hussein har leget kispus med verdenssamfundet, 12 år og 3 måneder.
     Alligevel, på trods af at vi oplever lande, der fra starten siger, at de ikke vil være med til at lægge det maksimale pres på Saddam Hussein, så tror man, at en afvæbning vil lykkes. På trods af, at Blix i rapporterne klart har understreget, at man - ikke alene med hensyn til tiden, men også substantielt - ikke samarbejder fuldt ud og betingelsesløst, sådan som der står i resolutionerne, at de skal.
     Det er det, vi står over for. Og hvad er det så for en trussel, vi står over for? Ja, det er netop kaos, det er netop en destabilisering af hele regionen. Det er den trussel, Saddam Hussein udgør, og det er det, vi skal forholde os til.
     Ligegyldigt hvad der kan være af andre, jeg vil kalde det gevinster, hvis Saddam Hussein forsvinder, så er det den trussel, Saddam Hussein udgør i kraft af sine masseødelæggelsesvåben, som han har vist, at han er villig til at bruge. Og han har vist, at han er villig til at destabilisere regionen, og han gør det.

Næste