Forrige

(Kort bemærkning). Holger K. Nielsen (SF):
Det er da underligt, at folkeretseksperter i både Danmark og udlandet, regeringer, Romano Prodi, stort set alle - bortset fra den danske, amerikanske og britiske regering - er enige om, at det her holder ikke folkeretligt.
     Lad mig citere Jens Elo Rytter, som tidligere har arbejdet i DUPI med de her ting. I går sagde han siger til Ritzau, og jeg citerer:

Kl. 10.20

     »Konsekvensen af notatet kørt ud i sin absolutitet vil være, at ethvert land, som mente, at Irak ikke havde overholdt de gamle våbenhvileforpligtelser, bare selv kunne gribe til magt, fordi der ligger en stående, ikke tidsbestemt bemyndigelse fra 1990 og 1991.«
     Det er netop det, der er pointen: der skal være en konklusion, før man kan sige, det bliver meningsfyldt, at suspensionen er ophævet.
     Men for at få klarhed over det vil jeg godt spørge regeringen: Vil man være villig til, at uafhængige folkeretseksperter får mulighed for at vurdere det notat? Kan befolkningen få den sikkerhed, der ligger i, at man ikke skal være afhængig af det stykke politiske bestillingsarbejde, som vi mener det er? Regeringen kan jo argumentere imod det, hvis den vil, men kan uafhængige folkeretseksperter få en mulighed for at foretage en vurdering, så dette Folketing og befolkningen kan få større sikkerhed om det folkeretlige grundlag for den militæraktion?

Næste