Forrige

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):
Jeg takker hr. Frank Jensen, fordi han bragte citatet fra Politiken ind i debatten. Jeg er noget forbløffet over, at man kan få det ud af citatet, man fik, og derfor er jeg glad for at få lejlighed til at præcisere det.
     Det, jeg siger - og jeg står fuldstændig ved citatet, for det er meget klogt sagt, og det er også meget rigtigt sagt - er, at Sikkerhedsrådet afgør, om 1441 er nok. Det er dét, der menes med forankring i FN. Nu er vi i den situation, at Sikkerhedsrådet ikke har truffet nogen ny afgørelse, efter den sidste mulighed for at lade sig afvæbne fredeligt blev givet Saddam Hussein med 1441.
     Der er altså ikke truffet nogen ny afgørelse, og vi har aldrig udbedt os en second resolution, som det hedder, i denne situation. Vi har sagt, at Sikkerhedsrådet afgør det, og når Sikkerhedsrådet ikke afgør, om 1441 er tilstrækkelig, er vi tilbage ved 1441, som henviser til alle de øvrige. Sådan sagde man også i 1998, og det betyder, at så må hvert land træffe beslutning.
     Det er jo sådan, hr. Keld Albrechtsen, at FN ikke har nogen stående hær. FN skriver altid i sine resolutioner, at de beder det internationale samfund om at foretage det fornødne. Sikkerhedsrådet siger ikke i sine resolutioner, at FN beder det og det og det og det og det land om at gøre det. Rådet beder verdenssamfundet om at gøre det, og det vil sige, at så må der være den koalition af lande, som vil gøre det for FN.
     Jeg står ved citatet, men jeg mener, at Politiken misbruger det. Når der ikke træffes en ny og anderledes beslutning, gælder den gamle beslutning. Sådan er det i enhver forening. Er man ikke blevet enig om noget andet, er det det, man sidst er blevet enig om, der gælder, og derfor mener jeg faktisk, at udtalelsen er rigtig. Jeg beklager meget, at Sikkerhedsrådet har bragt hele omverdenen i den situation, Sikkerhedsrådet har, ved ikke at komme frem til en samlet konklusion, og derfor har jeg også, som jeg har nævnt før, appelleret meget til det.

Kl. 10.25

     Med hensyn til de uafhængige folkeretseksperter vil jeg godt sige her til sidst, hr. formand, at SR-regeringen havde tillid til folkeretskontoret. Hvorfor i alverden må vi så ikke have det?

Næste