Forrige

(Kort bemærkning). Jens Rohde (V):
Jeg er nødt til at sige til fru Pia Gjellerup, at taletiden simpelt hen ikke tillader, at jeg kan nå at svare uddybende på alle spørgsmålene, når jeg også skal svare de andre, for det er ikke bare nogle ja/nej-spørgsmål. Det er nemlig en meget, meget grov forenkling, fru Pia Gjellerup forsøger at fremstille her.
     Det er rigtigt, at der ikke er nogen automatik i resolution 1441 til, at man umiddelbart kan gå i militær aktion. Der står, at man efterfølgende skal vurdere situationen i Sikkerhedsrådet. Det har man så gjort, og nu har vi altså konstateret - det er også et svar til de andre spørgere - at verdenssamfundet ikke har kunnet blive enigt.
     Hvad gør man så, når man ikke kan blive enige? Så må hvert land jo vurdere, hvad det er for et trusselsbillede, vi står over for, og i øvrigt henholde sig til, at uanset om fru Pia Gjellerup eller hr. Ole Sohn eller fru Anne Grethe Holmsgaard kan lide det eller ej, genbekræfter 1441 de tidligere vedtagne resolutioner efter resolution 678, som giver mandat til magtanvendelse. Man har udtømt de sidste muligheder, FN har ikke kunnet blive enigt, men i 1441 bliver de tidligere resolutioner genbekræftet, og derfor er der en forankring i FN.
     Jeg håber da ikke og tror i øvrigt heller ikke, at det her vil være noget, der danner præcedens. Jeg håber, at vi aldrig - aldrig - mere skal opleve et diktatur og en diktator, som optræder på samme måde, som bryder alle FN's resolutioner, hvad enten det er FN-resolutioner eller sikkerhedsrådsresolutioner, og som i den grad leger kispus med verdenssamfundet. Jeg håber, at vi aldrig mere skal opleve en sådan diktator, som vi står over for i øjeblikket, og jeg synes, det er tankevækkende, at man på venstrefløjen ikke vil erkende, at Saddam er og bliver et problem, fordi han med sine metoder og den måde, han agerer på, er med til at destabilisere den region, som jo ellers ligger venstrefløjen så grusomt meget på sinde.

Næste