Forrige

Jens Rohde (V):
Vi har jo diskuteret utallige timer, hvorvidt der er FN-mandat, eller hvorvidt der ikke er et FN-mandat, og det er altså vores opfattelse, og det er Folkeretskontorets vurdering, at der er en FN-forankring til stede i kraft af de resolutioner, som er vedtaget.
     Så vil jeg sige til hr. Per Kaalund, som jo koncentrerer sig meget om hele det dér nordiske aspekt, og det synes jeg er al ære og respekt og værd, at det med traditionerne for, at vi har fælles nordisk fodslag på forsvarspolitiske og udenrigspolitiske områder, jo ikke er helt rigtigt. Virkeligheden er jo nok snarere en anden.
     Der var en grund til, at Nordisk Råd overhovedet blev lavet i sin tid. Det var jo lidt som en kompensation for, at Hedtoft i sin tid ikke kunne få lavet en nordisk forsvarsalliance. Der har altid været markante forskelle i den nordiske udenrigspolitik. Det må man erkende. Men det ændrer jo ikke ved, at man godt kan beklage, at det ikke er lykkedes at have en fælles nordisk holdning til det her spørgsmål. Jeg må så i øvrigt sige, at Island støtter den danske regerings linje for interventionen.
     Så til hr. Keld Albrechtsen: Jeg ved ikke rigtigt, om det er relevant at svare på det nu, hvor vi har haft diskussionen, det er omkring Tyrkiet, og der er altså bare det at sige til det, at USA og EU er klart imod det, og vi er klart imod det. Og hvem siger, at det overhovedet sker? Hr. Keld Albrechtsen står her på talerstolen og får det til at se ud, som om vi bare accepterer det, hvis Tyrkiet går ind, og som om det er virkelighed, som om det allerede er sket.
     Jeg tvivler meget på, at det sker. Og jeg er i hvert fald klar over, at Tyrkiet kender holdningen både i USA og
i samtlige EU-lande.

Næste