Forrige

(Kort bemærkning). Peter Skaarup (DF):
Der var nogle forskellige spørgsmål vedrørende den norske holdning, og den skal jeg kort vende tilbage til. Jeg tror, det har været sådan i Norge, ligesom det har været i Danmark, at der har været heftige diskussioner frem og tilbage mellem de politiske partier. Også internt i regeringen i Norge ved jeg, at det har været meget omdiskuteret.
     Jeg hæfter mig i den forbindelse ved, at den norske statsminister, Kjell Magne Bondevik, i februar måned, da Colin Powell havde holdt sin tale i FN's Sikkerhedsråd, sagde, at hvis ikke præsident Saddam Hussein nu samarbejder, så er muligheden for krig desværre øget. Han sagde også, at nu er det op til Saddam Hussein at fortælle, hvor dette befinder sig, det vil sige masseødelæggelsesvåbnene, og så få dem ødelagt.
     Det er altså også sådan, at man i Norge bestemt har været efter Saddam Hussein og bestemt vil have fjernet de masseødelæggelsesvåben, der er tale om. Man har bare ikke nået den samme politiske konklusion nu, som den danske regering har nået, og som også andre lande, 45 lande i alt indtil nu, har nået, at man nødvendigvis må fjerne de masseødelæggelsesvåben fra Irak nu, men man har nået en anden konklusion.
     Men man siger ikke til den danske regering eller til den amerikanske eller den engelske, at man ikke kan acceptere, at de lande går videre. Og man siger heller ikke, at folkeretten er brudt. Næ, man siger netop fra Kjell Magne Bondeviks side
i talen i dag: Men fraværet af en ny sikkerhedsrådsvedtagelse indebærer ikke uden videre, at militære operationer derved er i strid med folkeretten. Så kan man politisk vurdere det, som den danske regering har gjort, og sige: Vi vil gerne være med. Og den norske regering har så politisk vurderet, at den ikke vil være med. Men det giver jo ikke belæg for at sige, at der er tale om en ulovlig krig eller en illegal krig, som SF er inde på under debatten. Det er bare det, jeg har hæftet mig ved. Der er ikke i den norske statsministers udtalelser belæg for at sige, at det er en ulovlig eller illegal krig. Det er der ikke, og derfor er der ikke noget at komme efter.

Næste