Forrige

(Kort bemærkning). Pia Christmas-Møller (KF):
Ja, det er min opfattelse. Det har jeg sagt meget tydeligt. Jeg er af den opfattelse, at den passive handling har langt alvorligere konsekvenser for verdensfreden end den aktive militære afvæbning af Saddam Hussein.
     Men jeg har samtidig sagt, at de partier, de folketingsmedlemmer, der her i salen stemmer nej til beslutningsforslaget, garanteret ikke har det som formål, men det er min opfattelse, at det er konsekvensen af et nej til at gribe ind nu. Det er vores analyse, som jeg har lagt frem.
     Jeg har respekt for, at andre kan vurdere tingene anderledes, men jeg er ikke i tvivl om, at den passive handling, laden stå til-holdningen, er det farligste, det internationale samfund overhovedet kan begive sig ud i netop nu i forhold til Saddam Hussein. Det er min opfattelse, ja, det er det.

Kl. 16.30

     Det er også et svar til hr. Jann Sjursen og hr. Morten Helveg Petersen. Jeg forsøger ikke at skyde nogen af disse partier nogen motiver i skoene, som de ikke har, men det er vores opfattelse, at der må handles, og at det er nu, inden det er for sent.
     Og det er også et svar til hr. Jann Sjursen. Vi vil ikke pantsætte vores vurdering af en situation på besvarelsen af et spørgsmål om, hvor mange der deler vores opfattelse. Saddam Hussein har erkendt, at han har produceret 4 t nervegas. Bare to dråber på huden er dødbringende. Han har ikke kunnet svare på, hvor den nervegas er blevet af. Den havde han i 1998, han har den garanteret også i dag, men han har ikke kunnet svare på det. Og der er en lang række andre masseødelæggelsesvåben, som han har erkendt at have, men som han ikke har kunnet dokumentere at have fjernet eller have destrueret.
     Han er mindst lige så farlig i dag, som han var i 1998, men her kommer vi til sagens kerne. Der er noget, der hedder politisk momentum, der er noget, der hedder handlingens øjeblik, og det er jo det, han bevidst forsøger at trække det internationale samfund væk fra. Den internationale koalition består af 45 lande, men det er dog færre end i 1998. Det er jo lykkedes for Saddam Hussein at splitte det internationale samfund, og derfor er det måske i sidste øjeblik, man overhovedet har lejlighed til at afvæbne Saddam Hussein militært, så længe der overhovedet er nogle, der både vil det og evner det.

Næste