Forrige

(Kort bemærkning). Niels Helveg Petersen (RV):
Det er helt korrekt, som hr. Rohde siger, at i 1998 var de lande, der var imod en vedtagelse, imod en militær aktion, overhovedet ikke ivrige med at bringe sagen for Sikkerhedsrådet. De lod det sådan set passere, de tog den militære aktion til efterretning. Det er mildest talt ikke det, der er sket her, hvor de aktivt har ytret sig imod.
     Hvem var så først ude? Jeg siger ikke, det alene var statsministeren, men jeg mener, statsministeren har bidraget til den europæiske splittelse.
     Til hr. Troels Lund Poulsen: I 1998 var der i hvert fald tre store forskelle. Våbeninspektørerne sagde dengang: Vi kan ikke komme videre, vi kan ikke opfylde vores mandat. Det siger de ikke nu. For det andet: Situationen i Sikkerhedsrådet var fuldstændig anderledes; det forklarede jeg lige her for nylig. Endelig for det tredje: Det, vi gjorde den 17. februar, var et led i opbygningen af et pres mod Irak, som førte til et resultat. Herculesflyet blev besluttet den 17. februar. Den 20. februar indgik Kofi Annan en aftale om genoptagelse af våbeninspektionen med den irakiske regering.
     Til hr. Peter Skaarup: Jeg er stolt af at have et medansvar for det, der skete i Kosovo, dels fordi vi dér med et militært indgreb reddede kosovoalbanerne fra fordrivelse og fra at skulle tilbringe resten af deres liv og i generationer i flygtningelejre, dels fordi det jo førte til, at Milosevic nu sidder anklaget for krigsforbrydelser i Haag. Det er ikke et dårligt resultat.
     Endelig: Jeg har aldrig henvist til Sverige, når jeg skulle argumentere om folkeretten. Det er der andre der har gjort i sagen, men jeg ved godt, at der er forskelle mellem svenske og danske opfattelser.
     Og til sidst: Hr. Skaarup kunne finde oplysninger mange andre steder end i Ekstra Bladet. Han har endda skrevet en hel kronik i Politiken om det, som hr. Skaarup kunne citere. Jeg talte med hr. Naser Khader i går, og han sagde - han må selv give sin begrundelse - at han ikke kunne støtte B 118.

Næste