Forrige

(Kort bemærkning). Niels Helveg Petersen (RV):
Til hr. Gade: Det, der var situationen i 1998 og grunden til, at der var al mulig anledning til at være meget alarmeret over udsigterne, var jo, at våbeninspektionen var stoppet, og derfor var udsigterne til at få bugt med de biologiske, kemiske og andre våben jo lig nul, hvis ikke der skete noget.
     Det er rigtigt, at man aldrig kan vide, hvad der sker, når man sætter et militært angreb ind, det kunne man heller ikke dengang, man kunne ikke vide, at det ville lande med en diplomatisk løsning. Men her ved vi, at det ikke kan lande med en diplomatisk løsning.
     Den indsats, vi nu gør, kommer, efter at krigen er startet og alle diplomatiske muligheder er udtømt. Det var ikke tilfældet ved den lejlighed. Også det er et element, der skal indgå i vurderingen, og som jo viser, at situationen i 1998 i alt væsentligt var meget forskellig fra situationen i dag.
     Rigtigt, vi ville, hvis der var kommet en krig i 1998, principielt være i den samme situation, men man skal lægge mærke til, at den militære aktion, der var påtænkt i 1998, skulle finde sted med proportional anvendelse af magt, læs:
det var ikke en militær landkrig, der var sigtet med den militære trussel, der blev opbygget i 1998.

Kl. 17.30

     Til hr. Jesper Langballe: Jeg kan selvfølgelig slet ikke acceptere og glæde mig over stabilitet i Irak under Saddams jernhånd. Det drejer sig om afvæbning af Saddam Hussein, det er også til hr. Rohde, det er jeg fuldstændig enig i, det er det tema, vi diskuterer. Spørgsmålet, diskussionen mellem os er alene, hvordan man gør det bedst.
     Jeg ville have givet mere tid både til forhandlinger om at skabe en stor koalition, og jeg ville have givet mere tid til våbeninspektion helt i overensstemmelse med FN, med Kofi Annan, med flertallet i Sikkerhedsrådet og med våbeninspektørerne selv.

Næste