Forrige

(Kort bemærkning). Niels Helveg Petersen (RV):
Til hr. Langballe vil jeg bare sige - så kort det nu kan gøres inden for rammerne af denne korte bemærkning - at billedet havde været et andet, hvis det havde været en stor koalition. En stor koalition kunne meget bedre have håndteret hele den fase, der indtræder, når vi om kort tid skal til at vinde freden i Irak, og det er just det, som også har præget den amerikanske debat.
     Kritikerne af Bush-administrationen har fremført: I kan sagtens vinde militært, men når vanskelighederne kommer bagefter, er det altså klogt at have en stor koalition bag sig. Det er ikke kun folkeretsproblemer, men et manglende folkeretsmandat, der er grundlaget for, at der ikke er en stor koalition, så tingene hænger sammen.
     Så vil jeg også sige, at totalitarisme er en svøbe. Jeg vil ikke forsvare totalitarisme under nogen former og slet ikke den, der folder sig ud i Irak, og jeg håber, at irakerne kan få en bedre tilværelse efter denne krig. Men jeg vil også pege på begrænsninger i hr. Langballes synspunkt.
     Vi kan altså ikke begynde at føre krig med ethvert totalitært land. Vi kan desværre heller ikke overkomme det, fordi der er for mange af dem, og derfor er det ikke en løsning i verdenspolitikken, at man går i krig med et andet land på grund af dets politiske styreform. Det kan somme tider være nødvendigt, der kan opstå situationer, hvor det er det, f.eks. i Kosovo, hvor Dansk Folkeparti ikke var med. Sådan er det.
     Til hr. Troels Lund Poulsen: Jeg kender udmærket Blix' kritiske bemærkninger om irakerne, som jo er mange, men han siger samtidig: Der er begyndt at komme resultater, og det kan nytte noget at fortsætte.
     Om ubådenes militære værdi er vi altså ikke enige, men jeg har set, at når det er overstået, vil forsvarsministeren komme med en evaluering. Så må vi se på den, og så kan den selvfølgelig indgå i videre overvejelser.
     Til hr. Skaarup: Nej, jeg hænger ikke kun hatten på folkeretten. Jeg hænger den også på den helhedsvurdering, at koalitionen er for lille og for dårligt sammensat og derfor ikke kan klare genopbygningsopgaven. Det er efter min mening meget alvorlige grunde til, at det er en forkert politik, der her indledes.

Kl. 17.45

     Endelig kan jeg kun gentage, hvad jeg sagde før om hr. Naser Khader, hvis kronikker jeg kender. I en telefonsamtale, jeg havde med ham i går eftermiddags, sagde han, at han ikke kunne stemme for B 118, men hans grunde til ikke at gøre det må han selv gøre rede for.

Næste