Forrige

(Kort bemærkning). Pia Gjellerup (S):
Hr. Jens Rohde er optaget af, hvilken juridisk ekspertise man lægger vægt på, og her har det jo været karakteristisk, at regeringen alene har holdt sig til den fagspecifikke juridiske ekspertise i Udenrigsministeriet, når der er tale om vurderinger af folkeretten.
     Folketinget har i hele denne sammenhæng været afskåret fra at få adgang til den overordnede og almindelige grundlæggende juridiske ekspertise, som regeringen normalt ville henholde sig til, nemlig Justitsministeriets Lovkontor, og det siger nok meget. Det er det samme, som hvis man heller ikke ville spørge FN's Sikkerhedsråd, hvad det mente, og hvis man trak resolutionsforslaget, fordi man ikke ville have, at Sikkerhedsrådet kom med sin utvetydige meddelelse, nemlig en afstemning om den resolution, der var forelagt fra amerikansk og britisk side. Der står kun tilbage, at man ikke kunne blive enige i Sikkerhedsrådet, og for hr. Jens Rohde og for Venstre og for den danske regering er det altså nok til, at man kan gå i krig på et tidspunkt.
     Man vil så gerne sammenligne med 1998, men jeg vil bare sige til hr. Jens Rohde, at det troede jeg faktisk vi havde klaret i forgårs under førstebehandlingen. På det tidspunkt var der resolutioner, der gav adgang til militær intervention, og våbeninspektørerne havde trukket sig ud og kunne ikke arbejde. Derfor er der ikke nogen anledning til at sammenligne med situationen i 1998 og i hvert fald ikke til at nå frem til det resultat, som hr. Jens Rohde gør.

Næste