Forrige

Anne Baastrup (SF):
Omskæring af piger og kvinder er forbudt efter dansk straffelovgivning, og der er fremtrædende jurister, der mener, at man i en kombination af straffeloven og den omsorgsforpligtelse, forældre har, også kan straffe de forældre, der udsætter deres børn for omskæring i udlandet.
     Det er et synspunkt, som jeg faktisk troede holdt, men jeg kan nu forstå på et svar, jeg har fået fra Justitsministeriet, at ministeriet fastholder, at det ikke er ministeriets opfattelse. Derfor ser vi frem til, at justitsministeren kommer med en korrekt udformning af den ændring af straffeloven, som skal til, for at det kan være klart for alle, at omskæring af piger og kvinder i udlandet også er strafbart.
     Det har været en lidt, synes jeg nok, besynderlig debat, der har været i dag om henholdsvis Dansk Folkepartis og Socialdemokratiets forslag.
     Hr. Helge Adam Møller påpegede, at Dansk Folkepartis forslag jo kun afgrænser sig til kvinder, og der er derudover diskussionen om, hvorvidt man skal have en bestemmelse i straffeloven eller en særlovgivning. Jeg tror, det er den rigtige vej frem at sætte det i straffelovgivningen.
     Jeg er lidt usikker på, om det er smart, som justitsministeren foreslår, at lave en selvstændig bestemmelse, men omvendt anerkender jeg ministerens begrundelse for, at så har man et enkelt stykke papir, en enkelt fin paragraf, der i givet fald kan anvendes i oplysningskampagnen.
     Fru Birthe Skaarup var inde på, at der var adskillige imamer, der havde været fremme. Det er jo starten på denne her diskussion - det var derfor, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kom med forslaget - nemlig at der har været imamer fremme for at opfordre til omskæring. Det var derfor også med stor tilfredshed, jeg så, at Københavns skoleborgmester med det samme gik ud med en politianmeldelse, og vi må så se, hvad den politianmeldelse fører til, for der skal ikke være tvivl om, at det er fuldstændig uacceptabelt, at mennesker anbefaler grov vold mod børn, og der skal heller ikke være tvivl om, at politiet i den situation skal tage sagen meget alvorligt.

Kl. 13.45

     Når vi nu får en straffebestemmelse mod denne her meget grove forbrydelse mod børn, når ministeren kommer med sit lovforslag, så skal vi jo huske på, at der er andre lande, der har haft en bestemmelse af tilsvarende karakter i flere år, og det har ikke ført til domfældelse. Det har derimod ført til debat kombineret med, at man bl.a. i Sverige har lavet en intensiv kampagne rettet mod de forskellige religiøse ledere. Den ændring af den grundlæggende opfattelse af, hvorfor man omskærer børn, har, som jeg har forstået det, betydet, at man i Sverige stort set ikke hører om den type af tilfælde længere.
     Jeg synes også, det var gode oplysninger, som justitsministeren kom med, nemlig at man i Odense ikke kendte til det, og at der kun var ganske, ganske få tilfælde i København, hvor man kunne konstatere, at piger havde været udsat for den her grove forbrydelse.
     Det får mig til at tro på, at den oplysningskampagne, der er blevet startet i 1998-99 med den meget grundige vejledning fra Sundhedsstyrelsen, rent faktisk har givet resultater. Det, der derfor er frygtelig vigtigt, er, at den debat, vi har nu, og som vi har haft stort set siden midten af december, fastholdes. Forstået på den måde, at de fremsynede mennesker, der kommer fra andre lande, hvor der er tradition for at omskære, understøttes kraftigt i deres oplysningsvirksomhed.
     Derfor ser jeg også frem til, at regeringen, når den starter en ny oplysningskampagne, baserer sig på den viden og de informationer, vi kan trække på hos blandt andre fremtrædende kvinder - det er en somalisk kvinde, jeg især tænker på - der har været meget fremme i forsøget på at overbevise de heldigvis få landsmænd, der måtte være tilbage, som kunne drømme om at foretage den slags grove forbrydelser.
     Derfor blev jeg lidt bekymret, da hr. Helge Adam Møller ikke besvarede det ganske klare spørgsmål fra fru Line Barfod om, hvilke penge regeringen agter at afsætte til en reel offensiv oplysningsvirksomhed. For vi skal huske på, at uanset hvor mange lovgivninger vi laver herinde, betyder det intet, hvis de mennesker, lovgivningen vedrører, rent faktisk ikke kender til lovgivningen.
     Så jeg forventer, at ministeren på et eller andet tidspunkt i debatten åbner op for, hvor mange penge regeringen agter at afsætte til oplysningsvirksomheden, samt naturligvis lidt om, hvordan oplysningsvirksomheden agtes tilrettelagt.

Næste