Forrige

Jann Sjursen (KRF):
Det er et meget vigtigt ærinde, de to forslagsstillende partier er ude i. Omskæring af kvinder er en modbydelig og legemskrænkende handling, som vi på det kraftigste tager afstand fra i Kristeligt Folkeparti, og som heldigvis også er strafbart ifølge gældende dansk lovgivning.
     Det, som er sigtet bag de to forslag fra henholdsvis Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, er så at sikre, at sådanne modbydelige handlinger foretaget i udlandet af danske statsborgere eller herboende også kan blive straffet her i Danmark. Det sigte er vi helt enig i. Og vi vil gerne fra Kristeligt Folkepartis side i denne her sammenhæng fravige princippet om dobbelt strafbarhed.
     Til spørgsmålet om, hvorvidt det skal ske ved, at der laves en egentlig særlov, sådan som det i hvert fald er Dansk Folkepartis udtrykkelige hensigt, er vi enige i de bemærkninger, justitsministeren har gjort hertil, at det er der ikke tradition for i Danmark. Ikke blot er der ikke tradition, men det at lægge dette område ind i en særlov kunne opfattes, som om man ser med mildere øjne på denne straffelovsforseelse, end vi gør i dag. Det synes vi bestemt ikke der er nogen grund til, så det i sig selv synes jeg er et vægtigt argument, som også burde tale til forslagsstillerne, for, at der ikke skal laves en særlov på dette område.
     Hvorvidt der så skal en særlig straffelovsbestemmelse til, sådan som justitsministeren agter at fremsætte det på regeringens vegne senere i denne folketingssamling, kan man jo diskutere, når man kommer dertil, men det synes for Kristeligt Folkeparti at være en meget fornuftig løsning, når netop det, der sker på straffelovsområdet, kædes sammen med det oplysningsmæssige sigte, som også ministeren har redegjort for.
     Lovforslaget, som er sendt i høring, har jo været genstand for debat allerede i denne her debat i dag. Det vil jeg så afholde mig fra og blot henvise til, at vi synes, at det er meget fornuftigt, at Folketinget, inden vi tager endelig stilling til specielt det socialdemokratiske beslutningsforslag, som er det, vi nærmest kan støtte af de to, så også får ministerens til behandling her i Folketinget og ikke mindst får de høringssvar med i behandlingen, der vil danne baggrund for ministerens endelige overvejelse og fremsættelse af et lovforslag.

Kl. 14.00

     Vi ser meget frem til, at det bliver fremsat, og jeg håber også, at de tidsfrister, som er angivet af ministeren her i dag, kan overholdes, for vi synes, at det er vigtigt, at vi får den lovgivning på plads i denne folketingssamling. Det er vi i hvert fald, hvis ministeren lever op til den del, som ministeren har givet udtryk for i dag, jo selv herre over
i dette hus, og vi vil i hvert fald fra Kristeligt Folkepartis side medvirke til, at det sker. Jeg synes, det er utrolig vigtigt at kæde diskussionen her om straffelovsændringer sammen med det enormt store behov, der er for oplysningskampagner på det her område, også oplysningskampagner, som har de fornødne, økonomiske ressourcer bag sig. Derfor er jeg fuldstændig enig i de bemærkninger, som flere ordførere har gjort, at det altså også er vigtigt, at den del kommer på plads, hvis den samlede pakke, om jeg så må sige, skal have nogen betydning i virkelighedens verden. Jeg synes også, det er vigtigt at nævne, at oplysningskampagner alene gør det ikke. Det er også vigtigt, at vi sikrer de nødvendige støtte- og hjælpeforanstaltninger til de piger, som rent faktisk tør bryde med deres forældre i denne her sag, og som jo faktisk ud over den smerte, de har lidt, hvis indgrebet har fundet sted, i virkeligheden jo kan blive »dobbeltstraffet« af deres forældre efterfølgende, hvis de gør op med dem. Derfor synes vi, det er vigtigt, at støtteforanstaltninger i forhold til piger både herhjemme og også i forhold til det samarbejde, vi kan have med andre lande, og i forhold til konkrete projekter dér, bør have Folketingets og også regeringens bevågenhed - og ikke kun det, også vores støtte. Vi finder altså fra Kristeligt Folkepartis side, at det er værd at vente på ministerens lovforslag, inden vi tager endelig stilling, specielt til det socialdemokratiske beslutningsforslag. Jeg kan meddele, at vi ikke under nogen omstændigheder kan støtte Dansk Folkepartis lovforslag, fordi vi faktisk mener, at flytter man bestemmelserne fra straffeloven til en særlov, så har man faktisk sendt et forkert signal og i virkeligheden også det stik modsatte signal af det, som jeg har forstået var Dansk Folkepartis ønske, når man tager de argumenter i betragtning, som ministeren brugte indledningsvis i sin tale for at afvise Dansk Folkepartis lovforslag.

Næste