Spm. nr. S 2735

Til trafikministeren (2/4 03) af:

Keld Albrechtsen (EL):

»Vil ministeren tage skridt til at sikre BornholmsTrafikken en sådan handlefrihed, at det statsejede selskab kan have en reel chance for at vinde en licitation, eller er der reelt tale om at ministeren af politisk ideologiske grunde i realiteten har besluttet at Bornholmstrafikken skal overtages af et privatejet selskab?«

Begrundelse

Ifølge Bornholms Tidende den 31. marts 2003 er BornholmsTrafikkens muligheder for f.eks. at indgå leje- eller købsaftaler for den nye type færger, som færgeforlig II kræver, meget begrænsede. Da BornholmsTrafikken ikke disponerer over en stor kapital, vil lejeaftaler for kommende færger være dyre, og dermed vil det ikke være muligt for BornholmsTrafikken at vinde et kommende udbud.

Svar (22/4 03)

Trafikministeren (Flemming Hansen):

Det er en klar målsætning, at Bornholmstrafikken skal have mulighed for at deltage i det kommende udbud på fair vilkår.

Der vil blive fastlagt rammer for virksomhedens ageren i forbindelse med udbuddet, herunder opstillet en såkaldt »model-åbningsbalance«. Denne angiver de økonomiske rammer for så vidt angår aktiver og passiver for det aktieselskab, Bornholmstrafikken A/S, som vil skulle varetage færgebetjeningen, hvis udbuddet vindes.