Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Forsvarsudvalget
(B 118 - bilag 30)
(Offentligt)

 

 

 

 

 

 

Folketingets Forsvarsudvalg

Udvalgsafdelingen

Christiansborg

 

 

 

Under henvisning til Forsvarsudvalgets skrivelser af 20. marts 2003 fremsender jeg hermed i 80 eksemplarer min besvarelse af udvalgets spørgsmål nr. 145 - 149 (B 118 - bilag 24) og spørgsmål 161 (B 118 - bilag 27).

 

 

Med venlig hilsen

 

Svend Aage Jensby

 

 

Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 20. MAR 2003

(B 118-bilag 24)

   

 

Spørgsmål nr. 145:

I forlængelse af besvarelsen af spm. 133: Har regeringen genovervejet at udsende jægersoldater eller Frømandskorpset, når det afgørende er, at danske soldater udsendes på baggrund af en beslutning truffet af et flertal i Folketinget?

Svar:

Regeringen har i et forsøg på at være imødekommende over for Folketingets partier valgt at sammensætte det danske styrkebidrag uden specialstyrker. Regeringen havde håbet, at dette kunne medvirke til at skabe et bredt flertal for denne folketingsbeslutning. Regeringens beslutning om sammensætning af styrkebidraget er truffet, fremsat i Folketinget og meddelt USA.

Såfremt der i fremtiden måtte være behov for danske bidrag, f.eks. i forbindelse med en indsats til stabilisering og genopbygning af Irak, vil regeringen særskilt overveje mulighederne herfor. Bidrag med danske specialstyrker vil kunne indgå i disse overvejelser på lige fod med andre relevante bidrag.

 

Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 20. MAR 2003

(B 118-bilag 24)

   

 

Spørgsmål nr. 146:

I forlængelse af spm. 65: Hvilke typer af efterretninger forventer ministeren, den danske ubåd vil kunne levere, som USA ikke råder over i forvejen?

Svar:

Ubådens unikke mulighed for at operere skjult i kystnære og snævre farvande gør ubåden til et meget værdifuldt middel til efterretningsindhentning i netop dette miljø. Dette i kombination med informationer fra flere forskellige kilder gør det muligt at skabe valide efterretninger.

 

Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 20. MAR 2003

(B118-bilag 24)

   

 

Spørgsmål nr. 147:

Er disse typer af efterretninger som nævnt i spørgsmål 146 af afgørende betydning for gennemførelsen af den militære aktion?

Svar:

Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 146.

 

 

Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 20. MAR 2003

(B 118-bilag 24)

   

 

Spørgsmål nr. 148:

I forlængelse af spm. 67: Har ministeren overvejet at udsende et større lægehold?

Svar:

Ved sammensætning af et lægehold, som skal kunne udføre kirurgisk virksomhed, er det vigtigt, at lægerne til dagligt er beskæftiget inden for områderne kirurgi og anæstesiologi (bedøvelse). Forsvaret har ansat 12 læger på Rigshospitalet, seks ortopædkirurger og seks anæstesilæger. I forbindelse med ansættelsen er der indgået en aftale med Rigshospitalet, der giver forsvaret mulighed for at udsende to af disse læger ad gangen i perioder på seks uger. Ved hovedsageligt at anvende Rigshospitalets læger kan forsvaret således med sikkerhed stille et lægehold bestående af to læger til kontinuerlig drift. Udsendelse af et større lægehold eller flere lægehold vil kræve, at læger med kontrakt med Den Danske Internationale Brigade, eller andre læger på rådighedskontrakt med forsvaret, frivilligt ønsker at deltage i en evt. mission.

 

Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 20. MAR 2003

(B 118-bilag 24)

   

 

Spørgsmål nr. 149:

Har ministeren overvejet at udsende felthospitalet?

Svar:

Det vil være muligt at udsende felthospitalet med en forberedelsestid på op til tre måneder inkl. transport til området. Hertil kommer, at udsendelsen af felthospitalet i sin helhed ville kræve en række materielanskaffelser, herunder ikke mindst kollektivt beskyttelsesudstyr mod specielt biologiske og kemiske våben. Endvidere ville udsendelsen af felthospitalet i sin helhed kræve hjemtagelse af sanitetsmateriel udlånt til enheder, der for nærværende er indsat i andre internationale missioner.

En udsendelse af hele felthospitalet i seks måneder vurderes at kunne indebære merudgifter på op til 200 mio. kr. afhængig af felthospitalets konfiguration. Muligheden for udsendelse af felthospitalet eller dele heraf afhænger således af de konkrete forhold i missionsområdet, størrelsen af det udsendte bidrag og det økonomiske råderum på tidspunktet for udsendelsen.

Regeringen har på det foreliggende grundlag ikke overvejet at udsende felthospitalet, idet felthospitalet ikke eksplicit var indeholdt i den amerikanske henvendelse i november sidste år over de militære kapaciteter, Danmark eventuelt ville kunne stille til rådighed for en eventuel international militær aktion mod Irak.

 

Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 20. MAR 2003

(B 118-bilag 27)

   

 

Spørgsmål nr. 161:

Ministeren bedes uddybe, hvad en "elektromagnetisk bombe" er, og hvordan den rent teknisk fungerer?

Svar:

Forsvarsministeriet er ikke i besiddelse af konkrete, tekniske oplysninger vedrørende "elektromagnetisk bombe".

Af offentlige tilgængelige oplysninger fremgår dog, at en elektromagnetisk bombe eller "E-bombe" er beregnet til at generere en elektromagnetisk puls, som kan sætte elektroniske systemer, kredsløb og lignende ud af funktion i detonationsområdet.