Besvarelse på bilag 21

Forsvarsudvalget
(B 118 - bilag 4)
(Offentligt)

             Folketingets Forsvarsudvalg

       Christiansborg, den 19. marts 2003

               Udvalget udbeder sig - i 70 eksemplarer - ministerens
       besvarelse af følgende spørgsmål:

       Ad
       B 118 Forslag til folketingsbeslutning om dansk militærdeltagelse i en multinational indsats i Irak. Af udenrigsministeren

2.     Ministeren bedes oplyse, hvilke præcise opgaver korvetten Olfert Fischer forudses at skulle varetage i forbindelse med krigen mod Irak?

3.     Ministeren bedes oplyse, hvilke andre lande der yder et militært bidrag til den USA-ledede angrebskrig uden FN-mandat mod Irak?

4.     Ministeren bedes oplyse, hvilke skridt der er taget og vil blive taget med henblik på, at dansk personel opnår den størst mulige beskyttelse under deltagelsen i den USA- ledede angrebskrig uden FN-mandat mod Irak.

5.     Ministeren bedes oplyse, hvor længe regeringen ønsker, at det mandat, som er indeholdt i B 118, skal vare?

6.     Ministeren bedes oversende rapporten "Likely Humanitarian Scenarios" dateret den 10. december 2002, der er skrevet i FN med henblik på forberedelse af underorganisationernes arbejde i og omkring Irak.

7.     Ministeren bedes kommentere rapporten "Likely Humanitarian Scenarios", særligt hvad angår vuderingerne af risikoen for store civile tab, flygtningestrømme og fødevareforsyningskrise.

8.     Kan ministeren bekræfte, at FN-organisationerne, herunder World Food Programme, i og omkring Irak langt fra har modtaget de midler, der er nødvendige for at kunne modtage det forventede antal flygtninge fra krigen under betryggende former?

9.     Ministeren bedes redegøre for hvilke vurderinger af antallet af civile tab, som følge af den USA-ledede angrebskrig uden FN-mandat mod Irak, der er fremkommet i internationale og amerikanske rapporter?

10.    Kan ministeren bekræfte, at såfremt Irak er i besiddelse af masseødelæggelsesvåben, så er landene bag den USA-ledede angrebskrig uden FN-mandat mod Irak ikke i besiddelse af oplysninger om disses geografiske placering, og således heller ikke i stand til at hindre deres evt. brug?

11.    Ministeren bedes oplyse, hvordan de samlede omkostninger ved aktionen vil blive finansieret.

12.    Ministeren bedes oplyse, hvilke konsekvenser regeringen forestiller sig, at en militær aktion vil have for de øvrige lande i regionen (handelsmæssigt og på anden måde økonomisk samt som følge af flygtningetilstrømning)?

13.    Ministeren bedes oplyse, hvilke forhold regeringen anser for at være succeskriterier ved en militær aktion over for Irak?

14.    Ministeren bedes oplyse, hvilke vurderinger fra militære eksperter, der foreligger forud for aktionen med hensyn til muligheden for at opfylde succeskriterierne.

15.    Ministeren bedes oplyse, hvilke civile tab regeringen anser for at være acceptable for at få Irak til at opfylde de krav, der stilles af koalitionen bag angrebskrigen mod Irak uden FN-mandat?

16.    Ministeren bedes oversende en oversigt over centrale bemærkninger (i dansk oversættelse), som er fremkommet fra militæreksperter om en aktion mod Irak?

17.    Ministeren bedes oplyse, hvilke civile tab regeringen forudser ved aktionen?

18.    Ministeren bedes oplyse, om regeringen på nogen måde har givet udtryk for accept af, at tyrkiske tropper invaderer dele af det nordlige Irak i forbindelse med en krig mod Irak?

19.    Ministeren bedes oplyse, hvilke interesser Tyrkiet ønsker at varetage gennem en evt. besættelse af kurdiske områder i det nordlige Irak, som denne har været forhandlet mellem USA og Tyrkiet?

20.    Hvis det irakiske styre falder som følge af aktionen, kan det så efter regeringens opfattelse føre til en deling af Irak?

21.    Ministeren bedes redegøre for, hvilke beviser der findes for, at Irak besidder masseødelæggelsesvåben?

22.    Vil ministeren rette henvendelse til de øvrige lande i koalitionen bag den USA-ledede angrebskrig uden FN-mandat mod Irak, såfremt den tidligere irakiske hærchef al-Khazraji på nogen måde viser sig at spille en rolle i krigen, og kræve af disse, at de medvirker til at udlevere ham til Danmark?

23.    Er ministeren enig i, at Danmark ikke på nogen måde kan billige eller acceptere, at den tidligere irakiske hærchef al-Khazraji kommer til at spille nogen rolle under den USA-ledede angrebskrig uden FN-mandat mod Irak, eller evt. kommer til at indtage en position i Irak efter krigen?

24.    Hvordan forestiller ministeren sig, at Irak skal regeres efter en krig?

25.    Vil ministeren kommentere rapporter fra USA, som forudser, at Irak vil være besat af amerikanske tropper længe efter afslutningen af krigen mod Irak.

26.    Foreligger der på nuværende tidspunkt en plan for genopbygning af Irak efter den USA-ledede angrebskrig uden FN-mandat, som den danske regering har tiltrådt eller på anden måde støttet?

27.    Ministeren bedes oplyse, på baggrund af hvilke beslutninger det forudses i bemærkningerne til B118, at genopbygningen af den irakiske infrastruktur i "vidt omfang må forudses finansieret af Iraks egne meget betydelige olieindtægter"?

28.    Ministeren bedes oplyse, om regeringen har noget kendskab til eller har været en del af drøftelser af nogen form for planlægning af disponeringen over de irakiske olieressourcer og -indtægter efter den USA-ledede angrebskrig uden FN-mandat?

29.    Hvilke initiativer vil ministeren tage for at undgå, at Israel iværksætter en offensiv mod palæstinenserne i ly af krigen mod Irak?

30.    Ministeren bedes oplyse, hvilke aktuelt skred i indholdet af Folkeretten der har bevirket, at Udenrigsministeren den
5. februar kunne mene, at en ny beslutning i FN var nødvendig for at sikre et mandat og "forankring" i FN for en væbnet aktion mod Irak, mens regeringen i dag mener, at Folkeretten er overholdt i en grad, så kravet om FN-mandat ved væbnede aktioner er på plads i den nuværende situation?

31.    Ministeren bedes bekræfte, som det fremgår af Weekendavisen den 21. februar, at regeringen tidligere har sagt til USA, at en dansk tilslutning til en væbnet aktion mod Irak er betinget af en FN-beslutning, samt at der på daværende tidspunkt ifølge ministerens egne udtalelser, ikke forelå en beslutning?

32.    Vil ministeren i forlængelse af foregående spørgsmål, redegøre for, hvilke begivenheder der har fået den danske regering til først at kræve en FN-beslutning før et dansk engagement i en krig mod Irak kunne komme på tale for dernæst at lade kravet om en FN-beslutning falde?

33.    Ministeren bedes kommentere den svenske statsministers udtalelser om, at den USA-ledede angrebskrig uden FN-mandat mod Irak er et brud på Folkeretten, herunder på hvilke punkter, han ifølge regeringen tager fejl?

34.    Vil ministeren begrunde, hvorfor det kun er Irak, som skal angribes militært med begrundelse i besiddelse af masseødelæggelsesvåben, når der eksisterer lagre i Israel og Syrien?

35.    Ministeren bedes oplyse, hvor mange resolutioner fra FN's Sikkerhedsråd der indeholder pålæg til et enkelt land eller en gruppe af lande om afståelse fra eller gennemførelse af konkrete handlinger, der skønnes uopfyldt?

36.    Kan ministeren bekræfte, at USA ikke vil afvise brug af kernevåben i forbindelse med en krig mod Irak?

37.    Ministeren bedes oplyse, om det er dansk politik at støtte førstegangsbrug af kernevåben i en angrebskrig.

38.    Ministeren bedes kommentere den seneste tale af våbeninspektørernes chef (UNMOVIC) Hans Blix til FN's Sikkerhedsråd, særligt for så vidt angår dennes vurdering, at en afvæbning af Irak ville tage måneder og sammes udtalelser om, at den irakiske regering havde øget samarbejdet med våbeninspektørerne.

39.    Vil ministeren oplyse, hvorledes Den Internationale Straffedomstol kan blive relevant i forbindelse med en kommende krig mod Irak, herunder hvad angår evt. overgreb begået af koalitionens styrker?

40.    Vil ministeren oplyse, om der har været drøftelser i koalitionen af Den Internationale Straffedomstols kompetence under og efter krigen mod Irak, samt om der i denne forbindelse er indgået nogen form for aftale?

                                     P.u.v.

Helge Adam Møller,
formand.

       Til
            udenrigsministeren og forsvarsministeren
            Kopi til Ombudsmanden (Løbenr. 14132)