Justitsministeriet Lovafdelingen Folketinget   Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Dato: Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2002-730-0712 Dok.: LHO21212 + bilag Slotsholmsgade 10 Telefon: 33 92 33 40 E-post: [email protected] 1216 København K Telefax: 33 93 35 10 Internet: http://www.jm.dk Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 7 af 2. maj 2003 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven og udlændingeloven (Kvinde- lig omskæring) (L 183 – bilag 26). /
Justitsministeriet Lovafdelingen Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2002-730-0712 Dok.: LHO21203 Slotsholmsgade 10 Telefon: 33 92 33 40 E-post: [email protected] 1216 København K Telefax: 33 93 35 10 Internet: http://www.jm.dk Besvarelse af spørgsmål nr. 4 og 5 af 25. april 2003 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag  til  lov om  ændring  af straffeloven og  udlændingeloven (Kvindelig omskæring) (L 183 – bilag 18 og 19). Spørgsmål nr. 4: ”Ministrene bedes redegøre for, i hvilket omfang spørgsmålet om kvindelig omskæ- ring har været behandlet i FN-regi.” Svar: For så vidt angår FN-konventioner på Justitsministeriets område kan det oplyses, at FN's kon- vention af 20. november 1989 om børns rettigheder (Børnekonventionen) er ratificeret eller til- trådt  af  næsten  alle  FN's  medlemslande.  Efter  konventionens  artikel  24,  stk.  3,  skal  deltager- landene tage alle effektive og passende foranstaltninger for at afskaffe traditionsbundne ritualer, som er skadelige for børns sundhed. Det fremgår af pkt. 3.3. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, at konventionens bestemmelse om ”traditionsbundne ritualer, som er skadelige for børns sundhed” efter Justitsministeriets opfattelse bl.a. omfatter omskæring af piger, idet kvinde- lig omskæring har lemlæstende karakter og ikke i noget tilfælde kan være lægeligt begrundet. Ved konventionen er der oprettet en komité vedrørende barnets rettigheder (Børnekomitéen), der er tillagt kompetence til at påse, at medlemsstaterne efterlever  deres forpligtelser i henhold til konventionen. Deltagerstaterne er forpligtet til at indsende periodiske rapporter til komitéen om de foranstaltninger, de har truffet for at virkeliggøre de rettigheder, der er anerkendt i konventio- nen, og om de fremskridt, der er gjort med hensyn til nydelsen af disse rettigheder. Børnekomi- téen  gennemgår  rapporterne  med  de  pågældende  medlemsstater  og  udarbejder  på  baggrund  af drøftelserne nogle afsluttende bemærkninger og anbefalinger.
- 3 - I disse bemærkninger og anbefalinger, der må antages at udgøre et væsentligt bidrag til fortolk- ningen af konventionen, har Børnekomitéen ved flere lejligheder fundet anledning til at udtrykke sin dybe bekymring over den praksis vedrørende omskæring af piger, der fortsat eksisterer i vis- se deltagerstater. Det må på den baggrund antages, at der også efter Børnekomitéens opfattelse gælder en konventionsmæssig forpligtelse for deltagerstaterne til at gribe ind over for tilfælde af omskæring af piger. Spørgsmål nr. 5: ”Ministeren  bedes  præcisere,  at  lovforslaget  ikke  er  rettet  alene  mod  bestemte  be- folkningsgrupper, f.eks. somaliere, eller folk, som har en bestemt religiøs overbevis- ning.” Svar: Justitsministeriet   kan   bekræfte,   at   lovforslaget   ikke   er   rettet   alene   mod   bestemte   befolk- ningsgrupper eller mod personer med en bestemt religiøs overbevisning. Den foreslåede bestemmelse i straffelovens § 245 a omfatter således kvindelig omskæring, uan- set  hvem  der  foretager  omskæringen,  og  den  foreslåede  ændring  af  §  7  indebærer,  at  danske statsborgere og personer, der er bosat i den danske stat, som overtræder den foreslåede § 245 a, kan straffes her i landet, selv om den pågældende handling ikke er strafbar i det land, hvor hand- lingen er foretaget. Noget andet er, at skikken med kvindelig omskæring som anført i lovforslagets bemærkninger er mest udbredt i nogle lande i Afrika syd for Sahara – navnlig i Somalia – samt i Ægypten, lande i den sydlige del af Den Arabiske Halvø og i enkelte andre lande i verden.