Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Retsudvalget
(L 94 - bilag 11)
(Offentligt)

Foreløbig besvarelse af spørgsmål nr. 1 og 2 af 3. februar 2003 og besvarelse af spørgsmål nr. 3 af 5. februar 2003 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om forbud mod omskæring af kvinder (L 94 – bilag 5 og 9).

Spørgsmål nr. 1:

"Hvilke lande har ophævet kravet om dobbelt strafbarhed i EU i sager om omskæring?"

Spørgsmål nr. 2:

"Er der nogle af disse lande, som har gennemført retssager om omskæring foretaget i udlandet?"

Svar:

Justitsministeriet har anmodet Udenrigsministeriet om at søge at indhente de ønskede oplysninger.

Når oplysningerne foreligger, vil Justitsministeriet vende tilbage til spørgsmålene. Det kan erfaringsmæssigt tage 2-3 måneder at indhente oplysninger fra udlandet.

Spørgsmål nr. 3:

"Ministerens kommentarer udbedes til vedlagte artikel i Weekendavisen den 31. januar 2003: Barbari."

Svar:

Artiklen i Weekendavisen omhandler spørgsmålet om omskæring af somaliske piger i Danmark. Der fokuseres herved navnlig på antallet af sager om omskæring her i landet. Artiklens konklusion er, at der ikke er fundet et eneste tilfælde af omskæring af somaliske piger i Danmark i de senere år.

Omskæring af kvinder/piger er i henhold til dansk ret strafbar efter straffelovens § 245, stk. 2, om legemsbeskadigelse og – hvis der foreligger særdeles skærpende omstændigheder – straffelovens § 246. I kriminalstatistikkens angivelse af domme efter § 245, stk. 2, og § 246 skelnes der ikke mellem omskæring og andre legemsbeskadigelser.

På samme måde som i kriminalstatistikkens angivelse af domme skelnes der i offerstatistikkens angivelse af anmeldelser om vold efter § 245, stk. 2, og § 246 ikke mellem omskæring og andre legemsbeskadigelser.

Det er således ikke muligt ud fra hverken kriminalstatistikken eller offerstatistikken at oplyse, hvor mange sager om omskæring af kvinder/piger der har været her i landet, herunder om tallet er stigende eller faldende.

En søgning i Ugeskrift for Retsvæsen viser, at der ikke findes trykte domme vedrørende omskæring af kvinder/piger.

Hverken Justitsministeriet eller Rigsadvokaten er i øvrigt i besiddelse af statistiske oplysninger om antallet af sager om omskæring af kvinder/piger her i landet i de senere år, og man har ikke kendskab til sådanne sager.

Der kan i øvrigt henvises til rapporten fra januar 2003 fra den tværministerielle arbejdsgruppe om kvindelig omskæring. Af denne rapport fremgår, at den kommunale sundhedstjeneste i Odense ikke har konstateret tilfælde af omskæring blandt somaliske efterkommere. Børne- og ungelægeordningen i Købehavn og Århus oplyser i rapporten, at der i dag kun er få piger, som bliver omskåret. I rapporten konstateres det, at den senere tids debat har vist, at flere herboende somaliere tager afstand fra omskæring.

 

 

 

 

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer foreløbig besvarelse af spørgsmål nr. 1 og 2 af 3. februar 2003 og besvarelse af spørgsmål nr. 3 af 5. februar 2003 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om forbud mod omskæring af kvinder (L 94 – bilag 5 og 9).

 

 

 

 

/