Skriftlig fremsættelse (5. november 2003)

 

Skatteministeren (Svend Erik Hovmand):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af børnefamilieydelsesloven (Regulering efter forbrugerprisindeks)

(Lovforslag nr. L 61).

Regeringen foreslår på finanslovforslaget for 2004, at den årlige regulering af børnefamilieydelsen ændres til regulering efter udviklingen i forbrugerpriserne. Forslaget skal ses i sammenhæng med forslagene om at ændre reguleringen af SU og boligstøtte.

Hidtil har den årlige regulering af børnefamilieydelsen fulgt lønudviklingen. Børnefamilieydelsen er endog blevet reguleret med mere end andre overførselsindkomster såsom a-dagpenge, efterløn og folkepension.

Børnefamilieydelsen skal kompensere børnefamilier for en del af de økonomiske omkostninger, der er forbundet med at have børn. Disse udgifter vokser generelt i takt med prisudviklingen og ikke i takt med lønudviklingen, idet stigende løn ikke i sig selv skaber større omkostninger for børnefamilierne.

Regeringen vil sikre, at børnefamilieydelsens købekraft bevares. Der er på ingen måde tale om, at børnefamilieydelsen sættes ned. Eksempelvis vil modtagere af babyydelsen få 13.300 kr. i 2004 mod 12.900 kr. i 2003.

Den ændrede regulering vil i 2004 alene betyde, at der udbetales 25 kr. mindre pr. barn i kvartalet, end der ville med den eksisterende reguleringsmåde.

Den ændrede regulering af børnefamilieydelsen vil medføre en besparelse i størrelsesordenen 120 mio. kr. om året. Regeringen har på finanslovforslaget forudsat, at denne besparelse skal medgå til finansiering af nye initiativer på socialområdet, herunder forbedringer for handicappede og andre svage grupper.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslagets bemærkninger, skal jeg hermed anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.