Skriftlig fremsættelse (13. november 2003)

 

Undervisningsministeren (Ulla Tørnæs):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om staten uddannelsesstøtte. (Tillæg til uddannelsessøgende i videregående uddannelse med varig funktionsnedsættelse).

(Lovforslag nr. L 81).

Regeringen og partierne bag SU-forliget fra 1995 (Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre) har som led i finanslovsaftalerne for 2004 indgået aftale om, at der fremover som en del af SU-systemet skal ydes et tillægsstipendium på 5.571 kr. om måneden (2003-niveau) til uddannelsessøgende i videregående uddannelse med handicap. Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Kristendemokraterne har tilsluttet sig aftalen.

Uddannelsessøgende med handicap har under tiden begrænset evne til at påtage sig erhvervsarbejde og kan derved ikke som andre studerende supplere deres uddannelsesstøtte (SU) med indtægter fra erhvervsarbejde. Uddannelsessøgende med handicap har derfor i stedet for at modtage SU været henvist til at ansøge kommunens socialforvaltning om økonomisk støtte efter revalideringsbestemmelserne. Dette benævnes det dobbelte optag, fordi studerende med handicap således både vurderes ud fra studieegnethed (den handicappede skal være optagelsesberettiget på den pågældende uddannelse) og ud fra de muligheder for efterfølgende beskæftigelse, som uddannelsen giver (kravet om, at den pågældende uddannelse på så kort tid som muligt skal kunne bringe den handicappede ind i eller tilbage til en erhvervsmæssig tilværelse eller bidrage til en væsentlig forbedring af dennes erhvervsmæssige situation).

På den baggrund foreslås, at der indføres et nyt stipendium som tillæg til uddannelsessøgende i videregående uddannelse, som på grund af varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har meget betydelige begrænsninger i evnen til at påtage sig erhvervsarbejde. Tillægsstipendiet foreslås fastsat til 5.571 kr. om måneden (2003-niveau) svarende til det månedlige laveste fribeløb, som andre studerende kan supplere deres SU med uden fradrag i SU’en. Forslaget betyder, at uddannelsessøgende med handicap bliver ligestillet med andre uddannelsessøgende med hensyn til at vælge uddannelse. Herved afskaffes det dobbelte optag. Lovforslaget vil gøre det lettere for handicappede at søge om støtte til uddannelse.

Det foreslås endvidere, at lovens støttesatser og beløbsgrænser føres frem til 2003-niveau.

Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. januar 2004, dog vil bestemmelserne om tillægsstipendiet til uddannelsessøgende med handicap først træde i kraft den 1. august 2004.

Lovforslaget vil blive sendt i høring i forbindelse med fremsættelsen for Folketinget.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg herved anbefale lovforslaget til det høje Tings hurtige og velvillige behandling.