Forrige

(Kort bemærkning). Udenrigsministeren (Per Stig Møller):
Nu sagde hr. Frank Jensen også under debatten, at han var sikker på, at der var masseødelæggelsesvåben, og citatet fra statsministeren er revet ud af sammenhængen, som statsministeren også har godtgjort i offentligheden. Det giver jo ikke anledning til sådanne undersøgelser, at der kommer nogle citatfuskede klip.
     Så skal man så bemærke, at det, der var den danske regerings pointe, var resolutionerne, at Saddam Hussein ikke efterlevede resolutionerne. Derfor behøver man ikke at lave en sådan undersøgelse.
     Det, vi gerne vil arbejde videre med, er det fremadrettede, som vi jo også har drøftet andre steder, og som vi også drøftede i november: Hvad kan vi lære af det her, for der er jo åbenlyst opstået nye konflikter siden Kosovo?
     I den undersøgelse om humanitær intervention, som hr. Niels Helveg Petersen satte i gang som udenrigsminister, taler man jo om det i det brev. Det er et brev, man skrev, så det kommissorium foreligger faktisk, som hr. Jeppe Kofod manglede, for det var også et brev hr. Niels Helveg Petersen skrev til DUPI dengang, og det er et brev, jeg har skrevet nu. Dengang talte man om konflikter mellem stater. Det, der er sket siden 1999, er jo altså, at konflikter nu ikke opstår mellem stater, men gennem transnationale bevægelser mod stater. Derfor har jeg bedt om, at man udbygger det med erfaringerne siden 1999, som der også står i vores beslutningsforslag, og som også Kofi Annan efterlyser: Hvad er egentlig situationen, hvis man står med transnationale bevægelser, der f.eks. er lokalt forankret, hvad har man så ret til for at få den terrorbevægelse ud? Det er et ret interessant og væsentligt spørgsmål, som ikke bliver mindre væsentligt, hvis de bevægelser kombineres med, at de kommer i besiddelse af masseødelæggelsesvåben, som vi jo ikke kan være sikre på at de ikke kan få fat i på et eller andet tidspunkt. Det kan være en kuffert med destruktivt materiale fra et eller andet land. Det synes jeg faktisk er vigtigt, og det vil jeg meget hellere bruge skatteborgernes kroner og Folketingets tid på. Derfor har vi også sat det i gang i DIIS, og jeg ser frem til en senere debat om det fremadrettede.

Næste