Forrige

Per Dalgaard (DF):
L 159 er en samling af grundlaget for politiets virksomhed, et tiltag, der arbejder for, at gamle love om politiet fra 1863 og 1871 nu samles, revurderes og føres up to date. De syv kapitler, som den modernisering har medført, finder Dansk Folkeparti er yderst relevante. Vi mener også, at den proces, dette lovforslag har været igennem baseret på Politikommissionens betænkning 1410 og de vurderinger, Justitsministeriet har lagt ind i udformningen, har medført et godt resultat. Jeg mener, at der i denne lov er taget højde for alle de almindelige udfordringer, politiet i sit arbejde vil kunne komme ud for, og er godt tilfreds med dette. Der skal være regler og anvisninger for det specielle arbejde, et politikorps har, hvor der til tider vil være situationer, hvor forskellige magtmidler, tilbageholdelser osv. skal anvendes. Derfor er det også glædeligt, at proportionalitetsbegrebet er kommet ind i loven, et begreb, der opfordrer politiet til at anvende så få og blide midler som muligt i udførelsen af deres opgave. Politiets hovedopgave, at opretholde tryghed, sikkerhed, fred og ro i samfundet, tidligere blot kaldt ro og orden, er blevet vanskeligere og vanskeligere, og bl.a. derfor finder Dansk Folkeparti det som en naturlig udvikling, at også muligheden for en øget visitering på udvalgte steder bliver lovfæstet.

Kl. 11.30

     Denne visitering er et resultat af de kedelige ændringer, samfundet har gennemgået, nemlig at unge specielt af fremmed herkomst ønsker at gå med kniv og forskellige former for våben, når de skal i byen. Det skal selvfølgelig stoppes og bliver via en anden lov også ulovliggjort. Man kan så spørge, om den uheldige tendens måske er et resultat af den tidligere regerings slappe holdning over for kriminaliteten blandt unge. Men også det forhold ændres nu med den borgerlige regering og med støtte fra Dansk Folkeparti.
     Det har altid været vores holdning, at politiet skal have de ressourcer, der kræves, for at de kan opfylde den funktion, som politikerne sætter dem til at have. Derfor er det også tilfredsstillende, at Dansk Folkeparti er med i den flerårsaftale sammen med regeringen, der nu udmønter sig i konkrete anvisninger og love for politiets virksomhed.
     Det er i øvrigt meget sigende ... nej, det dropper jeg.
     Et politis funktion i et samfund skal altid udøves med den største smidighed. Politiet har trods alt store beføjelser og kan på afgørende vis gøre indgreb i den personlige integritet. Det er derfor vigtigt, at vi har et politi, der er sig bevidst om de forhold, og det har vi i Danmark. Dansk Folkeparti har stor tillid til politiet og finder, at de nye beføjelser, som opnås ved den lov, kan administreres på fornuftig vis.
     Som tidligere nævnt er de situationer, politifolk i dag kommer ud for, af en helt anden karakter end for blot 10 år siden. Kriminaliteten er blevet grovere, og det er desværre den grove kriminalitet, der i disse år stiger. Ligeledes bliver de involverede yngre og yngre, og når disse unge samtidig kommer fra miljøer, der overhovedet ikke har nogen respekt for vores demokratiske samfund og dets autoriteter, ja, så kan det næsten kun gå galt. Derfor er det jo nødvendigt med et politi, der har opbakning fra politikerne, og det har politiet i hvert fald fået med den nye regering og Dansk Folkepartis støtte.
     Men stadig ser vi, at mange af de gamle venstrefløjsstøtter hyler op, hver gang politiet har måttet udøve magtbeføjelse for at skabe ro og orden. Det må være aldeles frustrerende at være politi ansat under sådanne forhold. Den melodi synger Dansk Folkeparti selvfølgelig ikke med på, og jeg er sikker på, at regeringen heller ikke vil lade sig trække rundt med af forsøget på at kompromittere politiets arbejde.
     Med disse ord kan Dansk Folkeparti støtte forslaget.

Næste