Forrige

Justitsministeren (Lene Espersen):
Det er jo korrekt, som mange ordførere har været inde på, at hele formålet med lovforslaget er at etablere et både samlet og tidssvarende lovgrundlag for politiets almindelige virksomhed og fastlægge de grundlæggende principper for politiets magtanvendelse.
     Derfor vil jeg også sige til bl.a. hr. Jann Sjursen fra Kristendemokraterne, at det også er regeringens holdning, at det vil tjene alle, hvis et meget bredt flertal i Folketinget stemmer for lovforslaget ved tredjebehandlingen. Jeg synes, det vil være det rigtige signal at sende til politiet, at rent politisk er Folketinget et meget langt stykke hen ad vejen enig om de retningslinjer, der bliver givet, og naturligvis også om den magtanvendelse, der gives tilladelse til ved lovforslagets vedtagelse.
     Vi har været inde på mange områder, og jeg vil selvfølgelig meget gerne under udvalgsbehandlingen være med til at besvare de spørgsmål, der måtte være, og også belyse de problemstillinger, som flere ordførere har været inde på. Men to områder synes jeg dog allerede nu, jeg gerne vil komme med et par kommentarer til.
     Det ene spørgsmål drejer sig om den stikprøvevisitation, som blev indsat på et tidligere tidspunkt. Jeg tror, det var fru Anne Baastrup, der var inde på den problemstilling, at kommissionen skulle have drøftet det på et tidligere tidspunkt og fundet frem til, at det ikke var nødvendigt. Det har været fremme i medierne, men jeg vil godt præcisere, at det er ikke den opfattelse, jeg har.
     Som jeg har forstået det, blev der under et af møderne i kommissionen rejst spørgsmålet, om man skulle drøfte det. Man var imidlertid enige om, at det nok ikke var det, man skulle drøfte, så der har altså ikke været nogen indgående drøftelse af spørgsmålet. Jeg synes, det måske også skal med i den videre debat, at det handler altså ikke om at tage et emne op, som allerede er behandlet én gang og fundet for let, men nærmere om, at der er taget et yderligere forslag med i lovforslaget, bl.a. på baggrund af de alt for mange overtrædelser af våbenlovgivningen og overfald, hvor der anvendes knive og andre våben. Derfor har vi fundet det rigtigt at tage det med i lovforslaget.
     Især fru Anne Baastrup havde store bekymringer for så vidt angik spørgsmålet, om stikprøvevisitation vil blive anvendt over for bestemte befolkningsgrupper. Jeg vil gerne sige, at det er absolut ikke det, der er intentionerne med lovforslaget. Vi føler faktisk, ganske som fru Elisabeth Arnold sagde, at her har vi gjort os megen umage med at lave nogle klare afgrænsninger for, hvornår visitationen må finde sted, herunder præcisere hvornår den må finde sted, under hvilke vilkår og hvorledes det skal foregå, netop for at det ikke kommer til at virke, som om vi giver politiet nogle muligheder, som kun kan blive anvendt over for ganske få personer.

Kl. 12.00

     Hvis man skal konkretisere det, så de mennesker, der følger debatten i dag, kan forstå det, er det sådan, at den lokale politimester - ganske som fru Elisabeth Arnold sagde - skriftligt begrunder, hvorfor en stikprøvevisitation kan finde sted. Det skal være på en konkret foranledning, f.eks. at der har været et knivoverfald eller knivslagsmål foran et diskotek. Så kan den lokale politimester, det kunne f.eks. være politimesteren i Aalborg, skriftligt begrunde, at man på de to-tre diskoteker i Jomfru Ane Gade, hvor der har været knivoverfald, i perioden fra fredag kl. 23 til lørdag kl.
04.00 foretager en stikprøvevisitation af de personer, der ønsker at komme ind på diskoteket. Jeg vil meget gerne under udvalgsbehandlingen medvirke til at uddybe, hvad der ligger i bestemmelsen, for jeg må sige til fru Anne Baastrup, at der ikke ligger det i den, at det kun er dem, der ser mistænkelige ud og nok går med kniv, politiet skal foretage stikprøvevisitationer af. Så ville der jo ikke gå lang tid, før de, der ønsker at medbringe en kniv, fandt en anden til at bære kniven ind på diskoteket. Jeg tror, at hvis denne mulighed skal virke effektivt og virke præventivt på længere sigt, er det væsentligt, at politiet går grundigt til værks og foretager en reel stikprøvekontrol af de personer, der er til stede. Flere har været inde på spørgsmålet om, hvorfor der skal være en mulighed for at undersøge køretøjer. Det siger næsten sig selv, at det er for at undgå, at efter at man er blevet undersøgt af politiet render man efterfølgende bare ud og henter kniven, der ligger på bagsædet af bilen. Jeg medvirker naturligvis under udvalgsbehandlingen til, at vi kan få belyst spørgsmålet helt til bunds, men jeg synes, det er væsentligt at få sagt allerede her ved førstebehandlingen, at det selvfølgelig er et vidtgående skridt, men vi vil forsøge at afgrænse det ved at opstille nogle betingelser for, hvornår det må finde anvendelse. Det andet spørgsmål, som er blevet problematiseret af mange ordførere, er spørgsmålet om detentionsanbringelse af børn under 15 år. Allerede her ved førstebehandlingen vil jeg gerne tilkendegive - både fordi jeg synes, der har været en meget god stemning, og fordi det er noget af det, jeg synes har gjort indtryk under høringsrunden - at vi gerne vil etablere en indberetningsordning om detentionsanbringelse, som Landsforeningen af beskikkede advokater har lagt op til, så vi følger dette område mere nøje, end vi måske vil følge andre områder. Jeg ser frem til udvalgsbehandlingen. Der er som sagt blevet rejst mange konkrete spørgsmål, som jeg synes vi må se på under udvalgsbehandlingen, og så håber jeg, at et meget bredt flertal vil stemme for lovforslaget ved tredjebehandlingen.

Næste