Spm. nr. S 1520

Til indenrigs- og sundhedsministeren (8/1 04) af:

Poul Nødgaard (DF):

»Er regeringen enig i, at kommunesammenlægninger også i fremtiden skal ske på grundlag af frivillighed, sådan at befolkningen i de berørte kommuner tager stilling til sammenlægning ved folkeafstemninger?«

Begrundelse

Der har siden kommunalreformen i 1970 været bred politisk enighed mellem alle partier om, at kommunesammenlægninger kun bør gennemføres, når der foreligger en bred folkelig tilslutning i de berørte kommuner.

Derfor indeholder loven om landets inddeling i kommuner og amtskommuner da også en bestemmelse om folkeafstemninger, og i de konkrete tilfælde, hvor der har været forslag om at sammenlægge kommuner, er der gennemført folkeafstemning.

Det vigtigste eksempel på en sådan folkeafstemning er afstemningen d. 29. maj 2001 på Bornholm, der førte til sammenlægning af de fem bornholmske kommuner til en kommune. Forud for afstemningen var gået en omfattende lokal debat, hvorved borgerne blev inddraget i beslutningen, der fandt bred folkelig tilslutning.

Dansk Folkeparti mener, at det er en nødvendig forudsætning for en kommunal reform, at den har en bred folkelig forankring. Hvis kommunesammenlægninger presses ned over hovedet på lokalbefolkningen og lokale politikere mod deres vilje, ødelægger man det velfungerende demokrati, vi har i dag. Hvis der derimod er en folkelig tilslutning, kan sammenlægningerne virke og udvikle sig.

Udtalelser i de seneste dage rejser tvivl om, hvorvidt regeringen er på vej væk fra den enighed, der tidligere har været mellem alle partier om værdien af folkeafstemninger i forbindelse med kommunesammenlægninger. Spørgeren beder derfor ministeren klargøre, at regeringen ikke vil gennemføre kommunesammenlægninger ved tvang, men holde fast ved princippet om, at kommunesammenlægninger skal ske på frivilligt grundlag.

Svar (20/1 04)

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Som bekendt har strukturkommissionen offentliggjort sin betænkning fredag den 9. januar 2004.

Betænkningens offentliggørelse er startskuddet til en bred debat i kommuner, amtskommuner og organisationer samt i befolkningen om den fremtidige kommunale struktur.

Betænkningen er derfor sendt i høring med en frist til den 7. april 2004.

På baggrund af debatten er det regeringens ambition, at der inden sommer er indgået en politisk aftale om den fremtidige kommunale struktur. En aftale, der kan holde mange år fremover.

Det vil være et naturligt element i en sådan aftale, at der bl.a. også tages stilling til proceduren for de kommende strukturændringer, herunder på hvilket grundlag kommende kommunesammenlægninger skal finde sted.

Jeg vil derfor ikke allerede nu lægge mig fast på, hvilken procedure der er den mest hensigtsmæssige.