Spm. nr. S 4513

Til skatteministeren (23/6 04) af:

Bjarne Laustsen (S):

»Hvad er årsagen til, at de ejere af lystbåde, der har en kaskoforsikring på båden, skal betale en afgift på 1 pct. til staten, mens de ejere, der ikke har en kaskoforsikring, slipper for at betale afgift, og vil ministeren ændre denne regel?«

Svar (7/7 04)

Skatteministeren (Svend Erik Hovmand):

Lov om afgift af lystfartøjsforsikringer blev vedtaget af Folketinget den 20. august 1976, og blev fremsat af den daværende socialdemokratiske minister for skatter og afgifter. Som angivet i lovforslagets bemærkninger, regnede man med, at det var de større lystfartøjer, der var forsikrede, mens der sjældent tegnedes særskilt forsikring for mindre både som kanoer, robåde, kajakker og små sejljoller. I bemærkningerne stod: »I praksis vil lovforslagets gennemførelse således virke som en afgift på lystfartøjer med fritagelse for mindre både.«.

Det er min overbevisning, at det i dag ikke kun er de store lystfartøjer der forsikres, hvorfor afgiften for nuværende også betales for så vidt angår nogle mindre lystfartøjer. Der er dog ikke nogen lovgivning, som stiller krav om, at lystfartøjer skal kaskoforsikres.

Jeg forstår spørgsmålet sådan, at det foreslås, at der indføres en generel afgift på lystfartøjer, i stedet for en afgift af lystfartøjets forsikringssum. Jeg har ikke intentioner om at ændre lovgivningen, således at afgiften betales som en generel afgift af bådens værdi. En generel afgift på lystfartøjer er ikke en del af regeringens politik, og imod skattestoppet.