Spm. nr. S 550

Til beskæftigelsesministeren (6/11 03) af:

Bjarne Laustsen (S):

»Vil ministeren oplyse, om den koordinerende overlæge har været ansat som lægekonsulent i forsikringsselskaber samtidig med, at han har været ansat i Arbejdsskadestyrelsen som lægekonsulent og overlægekonsulent, og i bekræftende fald i hvilke forsikringsselskaber og har dette givet anledning til tvivl om den koordinerende overlæges habilitet og dermed interessekonflikter i de enkelte sager?«

Begrundelse

Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 549.

Svar (17/11 03)

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Jeg har forelagt spørgsmålet for Arbejdsskadestyrelsen, som oplyser følgende: Den koordinerende overlæge har gennem flere perioder i 1990’erne frem til 1. juli 1998 været ansat som lægekonsulent i Arbejdsskadestyrelsen sideløbende med ansættelser i forsikringsselskaberne Trafik, DFIM og Tryg. Disse dobbelte ansættelsesforhold gav ikke anledning til interessekonflikter eller tvivl om habilitet, da den koordinerende overlæge havde forskellige arbejdsområder de respektive ansættelsessteder. I Arbejdsskadestyrelsen arbejdede han som konsulent i forhold til erhvervssygdomssager, i Trafik og DFIM i ansvarsafdelingen og i Tryg arbejdede han som konsulent i ulykkesafdelingen. Da den koordinerende overlæge tiltrådte sin nuværende stilling i Arbejdsskadestyrelsen den 1. juli 1998 ophørte ansættelsesforholdene i forsikringsselskaberne.

Arbejdsskadestyrelsen har de senere år skærpet kravene til lægekonsulenternes øvrige ansættelsesforhold for at fjerne enhver tvivl om habilitet og interessekonflikter. Disse krav ligger udover forvaltningslovens habilitetsbetingelser. For en beskrivelse af de nuværende regler henvises til svaret på spørgsmål S 130 af 7. oktober 2003.

Forsikringsselskabet Tryg har for ganske nylig gjort Arbejdsskadestyrelsen opmærksom på, at der foreligger en enkelt sag, hvor den koordinerende overlæge har været inhabil. Det er en sag, hvor den koordinerende overlæge tilbage i 1997 har udtalt sig i et delspørgsmål i en større sag, og hvor han efterfølgende i 2002 i sin egenskab af koordinerende overlæge i Arbejdsskadestyrelsen også har forholdt sig til dele af sagen. Arbejdsskadestyrelsen og den koordinerende overlæge har ikke været klar over dette, da der ikke foreligger data over de sager han tidligere har udtalt sig i hos Tryg. Hertil kommer, at mængden af sager han har udtalt sig i og den tidsmæssige afstand til disse gør, at det ikke er mulig at huske dem.

Arbejdsskadestyrelsen har nu kontaktet sagens parter og gjort dem opmærksom på den foreliggende inhabilitet. Styrelsen vil derfor foranledige, at der bliver foretaget en ny vurdering af sagen uden den koordinerende overlæges medvirken, og at denne vurdering foretages af lægekonsulenter, der ikke tidligere har afgivet udtalelser i sagen.