Spm. nr. S 414

Til udenrigsministeren (29/10 03) af:

Klaus Hækkerup (S):

»Vil udenrigsministeren fremsende en liste, der for hvert EU-land angiver, hvor mange protokolmæssige undtagelser og hvor mange undtagelser i forbindelse med tiltrædelsestraktaterne de enkelte lande har i dag, og oplyse, hvilke af disse undtagelser der automatisk bortfalder i fremtiden?«

Svar (18/11 03)

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):

»Der henvises til udenrigsministerens besvarelse af S 1200 af 4. februar 2003 stillet af Villy Søvndal (SF) den 19. december 2002, som var følgende:

»En række medlemslande har forskellige juridisk bindende forbehold eller undtagelser i forhold til EU’s traktatgrundlag, herunder til hele politikområder. Egentlige undtagelser og forbehold er typisk fastlagt i protokoller, som udgør en integrerende del af EU’s traktatgrundlag. Nationale særstillinger kan også være fastlagt i traktatbestemmelser eller mellemstatslige afgørelser. Når det gælder egentlige, landespecifikke undtagelser og forbehold, som fortsat er gældende, skal følgende tekster nævnes:

Der er yderligere knyttet visse landespecifikke erklæringer til EU’s traktatgrundlag, som efter omstændighederne kan have betydelig politisk relevans, selvom de ikke er formelt bindende«.

Det bemærkes, at der endnu ikke er taget stilling til spørgsmålet om videreførelse af protokoller under den ny traktat. Spørgsmålet behandles i den juridiske ekspertgruppe i Bruxelles. Kommissionen offentliggjorde den 3. november 2003 et udspil vedrørende de eksisterende traktatprotokoller og disses overførsel til forfatningstraktaten til brug for de videre drøftelser i dette forum (dok. CIG 41/03)«.