Spm. nr. S 527
Til justitsministeren (17/11 99) af:
Karen Rønde (V):
»Finder ministeren det hensigtsmæssigt, at mænd og kvinder afsoner sammen i arrester og fængsler, og kan ministeren bekræfte, at i de arrester, hvor mænd og kvinder afsoner sammen, oplever man, at kvinder med et stofmisbrug oparbejder en gæld hos de mandlige indsatte, som bl.a. betales af ved prostitution i institutionen?«
Svar (29/11 99)
Justitsministeren (Frank Jensen):
Det kan oplyses, at kvinder udgør en relativ lille del af det samlede belæg i kriminalforsorgens institutioner. I 1998 var det gennemsnitlige daglige belæg i fængslerne og arresthusene 3.422, hvoraf det kvindelige belæg udgjorde 175, hvilket svarer til ca. 5 pct. Denne fordeling på mandlige og kvindelige indsatte har været nogenlunde konstant de seneste år. Den omstændighed, at kvinder udgør ca. 5 pct. af det samlede belæg, vanskeligg&os lash;r mulighederne for placering af disse, både i relation til det såkaldte nærhedsprincip (afsoning i nærheden af bopælen mv.) og i relation til princippet om, at kvinder bør kunne afsone på afdelinger uden mænd.
Efter de gældende regler kan kvinder afsone i følgende fængsler:
For så vidt angår fængslerne er det således alene i Statsfængslet i Ringe, at kvinder ikke har mulighed for at afsone på afdelinger uden mænd.
Endvidere kan kortere straffe afsones i de lokale arresthuse og i Københavns Fængsler, hvor der befinder sig både mænd og kvinder.
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man ikke kan bekræfte, at kvindelige stofmisbrugere i arresthusene skulle oparbejde gæld hos de mandlige indsatte, og at denne gæld bl.a. skulle blive betalt af ved prostitution i institutionen. Direktoratet for Kriminalforsorgen er på den anden side opmærksom på, at visse kvinder tilhører den gruppe, som betegnes som "svage indsatte", og at de kan være genstand for udnyttelse fra medindsattes - herunder ma ndlige medindsattes - side.
Det er således den principielle opfattelse, at kvindelige afsonere, som ønsker at afsone på en afdeling udelukkende for kvinder, bør have en sådan mulighed. Man har således været indstillet på at søge oprettet et lukket fængselsafsnit for kvinder, når der var ønske herom blandt et passende antal indsatte, således at der er et rimeligt forhold imellem behovet og de meget betydelige økonomiske omkostninger og praktiske problemer, der er forbundet med at etablere en sådan afdeling. Der blev i 1989 foretaget en undersøgelse, som viste, at der på daværende tidspunkt blandt de kvindelige indsatte stort set var tilfredshed med den gældende ordning.
Herudover har en arbejdsgruppe under Direktoratet for Kriminalforsorgen i 1996 afgivet en indstilling om svage indsatte, hvor også kvindelige indsattes afsoningsforhold indgik. Arbejdsgruppen tilsluttede sig det principielle synspunkt, at kvinder bør kunne afsone på afdelinger uden mænd, hvis de ønsker det. En undersøgelse foretaget i arbejdsgruppen viste imidlertid, at ingen af de kvindelige fængselsdømte, der sad i arresthusene den 1. september 1995, var overført dertil fra lukket anstalt, fordi de ikke ønskede at afsone i fællesskab med mandlige indsatte. Undersøgelsen viste endvidere, at kun meget få kvinder i Statsfængslet i Ringe siden 1989 havde anmodet om at blive flyttet fra fængslet med henvisning til, at de ønskede at afsone uden mandlige medindsatte. Det var således arbejdsgruppens opfattelse, at der fortsat ikke var grundlag for at oprette et særligt afsnit for kvindelige indsatt e, som skulle afsone i lukket fængsel.
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man fortsat er opmærksom på de kvindelige indsattes afsoningsforhold. Der er for tiden nedsat et udvalg, der bl.a. skal overveje, hvorvidt de grundlæggende principper for fordelingen af indsatte i institutionerne bør lempes eller eventuelt erstattes af andre principper. I den forbindelse skal udvalget overveje, hvorvidt der er behov for en øget differentiering mellem forskellige grupper af indsatte på henholdsvis s&ae lig;rlige fængsler eller særlige afdelinger i fængslerne. I disse overvejelser indgår placeringen af kvinde afsonere. Udvalget forventes at afgive betænkning i begyndelsen af år 2000.