Spm. nr. S 1071
Til forsvarsministeren (10/1 01) af:
Yvonne Herløv Andersen (CD):
»Vil ministeren overveje at pålægge Forsvarets Sundhedstjeneste at udføre en grundig helbredsundersøgelse af de soldater, der fremover bliver udsendt som led i international tjeneste, både før de sendes ud, og efter de er vendt hjem med henblik på at gøre screeningsprogrammer til en naturlig del af en database, som specielt varetager hensynet til danske soldaters helbred i forbindelse med tjeneste under fremmede himmelstrøg?«
Begrundelse
Forsvarets Sundhedstjeneste forebygger på det overordnede operationelle plan, mens der ikke er nogen, der tager sig af den individuelle behandling af soldater, der bliver sendt hjem efter internationalt arbejde. Der sker i dag ingen etablering af epidemiologiske data, når soldaterne er sendt hjem og spredt for alle vinde. Det betyder, at forsvaret mangler en fremadrettet epidemiologisk og klinisk forskningsbaggrund. Derfor bør det være naturligt at pålægge Forsvar ets Sundhedstjeneste at udføre en grundig helbredsundersøgelse af soldaterne, før de sendes ud i et krigsområde, og efter de er vendt hjem. Et formaliseret screeningsprogram vil være udtryk for en god service over for de mange unge, der bidrager til forsvarets internationale arbejde. Udgifterne til en aktiv international militær indsats bør også tilgodese varetagelsen af unge danske soldaters helbred.
Svar (18/1 01)
Forsvarsministeren (Jan Trøjborg):
Alle danske soldater skal inden udsendelse til en international mission gennemgå en helbredsundersøgelse i regi af Forsvarets Sundhedstjeneste. Soldaten vil her blive bedt om at svare på en række spørgsmål omkring sit helbred og gennemgår herefter en lægeundersøgelse fra »top til tå« samt en tandlægeundersøgelse. På baggrund af soldatens svar på spørgeskemaet og resultatet af den kliniske undersøgelse vi l den pågældende blive erklæret helbredsmæssigt egnet eller ikke egnet til udsendelse. Inden endelig stillingtagen er det i visse tilfælde nødvendigt at gennemføre supplerende undersøgelser, fx i form af blodprøve og speciallægevurdering.
Ved missionens afslutning kommer alle soldater igen til samtale og undersøgelse hos lægen. Dette sker som oftest i missionsområdet umiddelbart før hjemsendelse.
Med baggrund i bl.a. golfundersøgelsens anbefalinger samt sagen om bly fra Mitrovica i Kosovo har Forsvarets Sundhedstjeneste i øjeblikket overvejelser om at justere karakteren og omfanget af de lægelige undersøgelser før og efter udsendelse, så der bl.a. i højere grad tages højde for de miljøpåvirkninger, som er registreret i forbindelse med danske soldaters udsendelse. Forsvarets Sundhedstjeneste har i den forbindelse indledt drø ftelser med Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital, som forestod golfundersøgelsen, med henblik på evt. justering af undersøgelsesprogrammet.
Jeg vil afvente resultatet af disse drøftelser, inden jeg tager stilling til, om de aktuelle undersøgelser skal ændres eller udbygges.