Spm. nr. S 2918

Til justitsministeren (6/6 01) af:

Tom Behnke (KF):

»Hvis der i forbindelse med indbrud, brugstyveri eller rambuktyveri sker skade på bygninger, biler eller indbo, hvilke muligheder har forurettede da for at få erstattet skaderne, er det gerningsmanden, der skal betale, og vil et sådant krav i givet fald indgå som del af straffesagen mod gerningsmanden, eller er forurettede henvist til civilt søgsmål?«

Begrundelse

Der henvises til begrundelse for spørgsmål nr. S 2915.

Svar (15/6 01)

Justitsministeren (Frank Jensen):

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Rigsadvokaten om en udtalelse.

Når denne udtalelse foreligger, vil jeg vende tilbage til sagen.

Supplerende svar (13/7 01)

Justitsministeren (Frank Jensen):

Justitsministeriet har til brug for bevarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:

»Efter loven om erstatning til ofre for forbrydelser yder staten som hovedregel ikke erstatning til forurettede for tingsskade.

Den forurettedes krav om erstatning for tingsskader forvoldt i forbindelse med indbrudstyveri må derfor normalt rettes mod gerningsmanden.

Retsplejelovens kapitel 89 om påtale af borgerlige krav under straffesager indeholder regler, der giver mulighed for, at den forurettedes krav på erstatning hos tiltalte kan påkendes i forbindelse med straffesagen, således at den forurettede ikke er henvist til selv at anlægge civilt søgsmål mod gerningsmanden.

Nogen ubetinget ret for den forurettede til at få sit erstatningskrav påkendt under straffesagen er der dog ikke tale om. Efter bestemmelsen i retsplejelovens § 991, stk. 4, kan retten således på ethvert trin nægte et borgerligt kravs forfølgning under straffesagen, når den finder, at dets behandling under denne ikke kan ske uden væsentlig ulempe.«