Spm. nr. S 3536

Til økonomiministeren (13/8 01) af:

Frank Dahlgaard (UP):

»Vil ministeren erkende, at Danmark reelt har skiftet valutapolitik, idet den danske krone før 1. januar 1999 fulgte kursen på den stærke tyske D-mark, mens kronen siden har været knyttet til den svagere europæiske euro?«

Begrundelse

Officielt har Nyrup-regeringen hele tiden fastslået, at den faste kronekurspolitik (som indledtes med Schlüter- og Christophersen-regeringens tiltræden i september 1982) ligger fast og skal videreføres. Imidlertid blev kronen rent faktisk nedskrevet over for D-marken nogle gange i perioden 1982-87. Det var kun over for et gennemsnit af de europæiske valutaer (EMS-valutaerne), at kronekursen lå fast allerede fra september 1982. Først fra 1987 blev den danske fastkurspolitik til en fast kurs over for den stærke tyske D-mark. Da D-marken de facto blev afskaffet 1. januar 1999, har kronen siden fulgt den svagere euro.

Euroen er nemlig ikke den samme valuta som D-marken. Populært kan det siges, at euroen er D-marken fortyndet med bl.a. pesetas, escudos, lire og drachmer. Eurokursen er da også faldet med ca. 25 pct. i euroens 2½-årige levetid.

Hvorledes D-markkursen ville have udviklet sig i denne periode vides af gode grunde ikke, da D-marken blev afskaffet med euroens introduktion den 1. januar 1999.

Svar (23/8 01)

Økonomiministeren (Marianne Jelved):

Danmark har ikke skiftet valutakurspolitik. Danmark har siden 1982 ført fastkurspolitik over for D-marken, og siden 1987 er kronen ikke blevet devalueret over for D-marken. Siden den 1. januar 1999 har euroen overtaget D-markens rolle som Europas største valuta, og den er valuta hos 12 af Danmarks vigtigste handelspartnere. Danmark har derfor siden den 1. januar 1999 ført fastkurspolitik over for euroen.

Den amerikanske dollar er i dag 2-2¼ tyske mark værd. Kursen mellem D-mark og dollar har imidlertid over de seneste 20 år været så lav som 11/3 DM/USD og så høj som 31/3 DM/USD. Den nuværende kurs er således ikke usædvanlig set i et historisk perspektiv, tværtimod er den nuværende kurs tæt på gennemsnittet over de seneste 20 år.