Spm. nr. S 565

Til fødevareministeren (21/11 2000) af:

Preben Rudiengaard (V):

»Hvad er den acceptable grænse for peroxidtal i svinefoder, og har ministeren aktuelle planer om at ændre denne?«

Svar (27/11 2000)

Fødevareministeren (Ritt Bjerregaard):

Jeg har fra Plantedirektoratet indhentet følgende udtalelse, hvortil jeg kan henholde mig:

»Når fedtstoffer harsker, nedbrydes de umættede fedtsyrer til peroxider. Peroxidtallet, som angiver indholdet af peroxider i foderet, kan til en vis grad give indtryk af, hvor langt harskningsprocessen er fremskredet. Under den videre harskningsproces sker en nedbrydning af peroxiderne. For at give en præcis vurdering af, om et foder er harskt er det derfor også nødvendigt at kende indholdet af nedbrydningsprodukter fra denne proces (anisidintallet) samt indholdet af frie f edtsyrer. Peroxidtallet eller en grænse for dette kan derfor ikke stå alene.

Lovgivningen indeholder ingen bestemmelser om peroxidtal i foderstoffer. Der findes derfor heller ikke en grænse for peroxidtal i svinefoder. Det kan oplyses, at fodring med harsk foder til svin evt. kan forårsage en reduktion i foderoptagelse og daglig tilvækst, men at det ikke herudover er skadeligt for dyret eller for de mennesker, der senere spiser produkter af dyr, der har ædt harskt foder.

Det skal påpeges, at der gennem de senere år har været stigende opmærksomhed om kvaliteten af det fedt, som indgår i foder. I den forbindelse kan bl.a. nævnes fund af høje indhold af nikkel i foderfedt og fund af dioxin- og PCB-forurenet fedt, hvilket har ført til en intensivering af kontrollen med foderfedt. Der er desuden i september 2000 vedtaget nye EU-regler, med en opstramning af kravene for anvendelse af fedt og olier i foderstoffer, herunder beste mmelser om, hvilke typer fedt, der må indgå i foder og krav om speciel godkendelse af de virksomheder, der producerer foderfedt. Der er i denne forbindelse især fokus på fedtstoffernes indhold af tungmetaller og indhold af dioxin.«