Skriftlig fremsættelse (13. december 2001)

 

 

Økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning af penge. (Bekæmpelse af finansiering af terrorisme, udvidelse af anvendelsesområde, usamarbejdsvillige lande).

(Lovforslag nr. L 28).

Med lovforslaget opfyldes forpligtelserne i bl.a. FN’s Sikkerhedsråds anti-terror resolution nr. 1373. De tilfælde, hvor terrorisme er finansieret på baggrund af midler, der er fremkommet ulovligt er i dag omfattet af hvidvaskreglerne Med lovforslaget indføres foranstaltninger med henblik på at forhindre, at der stilles midler til rådighed for terrororganisationer m.v. også når der er tale om lovligt optjente midler (sortvask af penge). I modsætning til de situationer, hvor der er mistanke om hvidvask, må der ved mistanke om terrorvirksomhed kun gennemføres transaktioner fra den aktuelle konto eller person efter aftale med politiet.

Endvidere gennemføres Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv om forebyggende foranstaltninger mod anvendelse af det finansielle system til hvidvaskning af penge.

På den baggrund foreslås det at udvide hvidvaskloven, således at bl.a. revisorer, ejendomsmæglere og advokater også omfattes af indberetningspligten. Indberetningspligten gælder dog af hensyn til klienternes retssikkerhed ikke advokater, når disse bistår klienter i forbindelse med retssager. Endvidere omfattes forhandlere af genstande, hvis beløbet der omsættes, er på 15.000 EUR eller derover (svarende til ca. 90.000 kr. ekskl. moms og ca. 110.000 kr. inkl. moms), og der betales med kontanter.

Endvidere gennemføres Rådets (ECOFIN/Retlig og Indre Anliggender) konklusioner, hvorefter der indføres en systematisk indberetningspligt om transaktioner for de usamarbejdsvillige lande.

Lovforslaget gennemfører endelig anbefalinger fra FATF, der er udarbejdet som følge af terrorangrebene den 11. september 2001. Dette bevirker bl.a., at afsender skal identificeres i forbindelse med elektroniske pengeoverførsler, således at transaktionerne kan spores tilbage til udgangspunktet.