Skriftlig fremsættelse (13. december 2001)

 

 

Integrationsministeren (Bertel Haarder):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af udlændingeloven. (Initiativer mod terrorisme m.v. – opfølgning på FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 af 28. september 2001 om bekæmpelse af terrorisme).

(Lovforslag nr. L 32).

Formålet med lovforslaget er at sikre de nødvendige tiltag på udlændingeområdet som en del af regeringens samlede initiativer mod terrorisme. Det er herunder et væsentligt formål med lovforslaget at sikre fuld efterlevelse på udlændingelovens område af FN’s Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 af 28. september 2001 om bekæmpelse af terrorisme.

Lovforslaget lægger op til, at der – som fundament for indsatsen for at bekæmpe terrorisme – sikres en markant styrkelse af samarbejdet mellem udlændingemyndighederne, Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste i udlændingesager. Lovforslaget indebærer således en videregående adgang til udveksling af oplysninger myndighederne imellem end i dag. Som et andet element indgår i lovforslaget en bestemmelse, der sikrer, at anklagemyndigheden får de nødvendige oplysninger med henblik på stillingtagen til spørgsmålet om strafforfølgning af udlændinge, der har begået alvorlige forbrydelser – herunder finansiering eller planlægning af eller anden deltagelse i terrorhandlinger.

Samtidig indebærer lovforslaget en udvidelse af muligheden for at udvise udlændinge af hensyn til statens, samfundets og befolkningens sikkerhed og sundhed, ligesom muligheden for at afvise asylansøgere til sikre tredjelande udvides.

I lovforslaget indgår ligeledes en række ændringer af udlændingelovens udelukkelsesgrunde, der tager sigte på at udelukke udlændinge, der har begået grove forbrydelser – herunder finansiering eller planlægning af eller anden deltagelse i terrorhandlinger – fra opholdstilladelse i Danmark, ligesom allerede meddelte opholdstilladelser – herunder tidsubegrænsede opholdstilladelser – i videre udstrækning end i dag vil kunne inddrages med henvisning til lovovertrædelser begået uden for Danmark.

Endvidere indeholder lovforslaget en stramning af udlændingelovens refoulementsforbud, således at det sikres, at forbudet mod udsendelse af terrorister og andre, der udelukkes fra opholdstilladelse, ikke gælder i videre omfang, end Danmarks internationale forpligtelser gør det nødvendigt.

Lovforslaget sikrer endvidere en løbende opfølgning på udsendelsen af udlændinge, som udelukkes fra opholdstilladelse efter reglerne i flygtningekonventionen eller udlændingeloven, men som ikke kan udsendes af landet på grund af risiko for forfølgelse i hjemlandet. Formålet er at udsende de pågældende af Danmark, så snart der opstår mulighed herfor.

Som nyt kontrolinstrument åbner lovforslaget i den forbindelse mulighed for, at politiet kan iværksætte meldepligt over for udlændinge, som er meddelt afslag på asyl efter reglerne i flygtningekonventionen eller udlændingeloven, men som ikke kan udsendes på grund af risiko for forfølgelse i hjemlandet. Udlændinge, der ikke efterkommer politiets bestemmelse om meldepligt, vil efter forslaget blive omfattet af en ny frihedsberøvelsesadgang, der giver mulighed for frihedsberøvelse, såfremt det er nødvendigt for at afgøre, om der er opstået mulighed for udsendelse.

Herudover foreslås det – som led i bekæmpelsen af såvel national som international kriminalitet begået af udlændinge, der opholder sig i Danmark – at fingeraftryk, der optages efter retsplejelovens regler, sikres som beviser i straffesager eller modtages som led i internationale efterlysninger, uden begrænsninger kan sammenholdes med fingeraftryk optaget af asylansøgere og andre udlændinge.

Endelig skal flere udlændinge efter lovforslaget indberettes til Schengeninformationssystemet som uønskede i Schengenområdet. Alle udlændinge, der er meddelt afslag på opholdstilladelse på grund af visse af udlændingelovens udelukkelsesgrunde, eller hvis opholdstilladelse er inddraget på grund af de forhold, som er nævnt i disse udelukkelsesgrunde, indberettes således som uønskede til Schengeninformationssystemet.