L 62 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af lov om social service (Forhøjelse af tilskud til høreapparater).
Fremsat den 29. januar 2002 af socialministeren (Henriette Kjær)
Forslag
til
lov om ændring af lov om social service
(Forhøjelse af tilskud til høreapparater)
§ 1
I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 844 af 24. september 2001, foretages følgende ændring:
1. I § 97, stk. 5, 1. pkt., ændres »kr. 3.000« til: »kr. 5.000«.
§ 2
Loven træder i kraft den 1. juli 2002 og har virkning for bevillinger af høreapparater, som amtskommunen giver denne dato eller senere.
Bemærkninger til lovforslaget
Almindelige bemærkninger
Baggrunden for forslaget
Regeringen ønsker at styrke indsatsen for varigt at nedbringe ventelisterne til behandling i det offentlige sygehusvæsen. Indenrigs- og sundhedsministeren fremsætter på denne baggrund, og samtidig med fremsættelsen af dette forslag, et lovforslag om ændring af sygehusloven.
Formålet med ændringen af sygehusloven er at gennemføre to væsentlige initiativer i regeringsgrundlaget på sundhedsområdet, nemlig forslaget om at tilføre sygehusvæsenet yderligere midler på 1,5 mia. kr. i 2002 med henblik på at nedbringe ventetiderne, samt forslaget om at sikre patienterne frit valg til private og udenlandske sygehuse, hvis det offentlige sygehusvæsen ikke kan tilbyde behandling inden for 2 måneder.
Regeringen ønsker i denne forbindelse også at tage initiativ til at nedbringe ventetiden til høreapparatbehandling på de offentlige audiologiske klinikker.
I lov om social service § 97, stk. 5, foreslås det derfor, at det eksisterende tilskud til høreapparatbehandling hos godkendte, private høreapparatleverandører forhøjes fra 3.000 kr. til 5.000 kr. pr. høreapparat med henblik på at nedbringe ventetiderne på de offentlige audiologiske klinikker.
Med en forhøjelse af beløbet fra 3.000 kr. til 5.000 kr. vil der være et større incitament for at flere vil vælge at få udleveret høreapparat af en godkendt, privat høreapparatleverandør uden om det offentlige system.
Folketinget vedtog med virkning fra 1. juli 2000 en ny bestemmelse om tilskud på indtil 3.000 kr. ved køb af høreapparat hos en anden høreapparatleverandør end den som amtskommunen har anvist.
Denne nye bestemmelse, der blev indført ved en ændring af servicelovens § 97, skyldtes blandt andet de lange ventetider, der var opstået ved tildeling af høreapparater, og formålet med ændringen var dels at give borgerne et frit valg med hensyn til valg af høreapparatleverandør, dels at bidrage til at nedbringe ventetiderne på høreapparater.
Lovændringen pr. 1. juli 2000 har dog ikke i tilstrækkelig grad nedbragt ventetiderne.
Økonomiske konsekvenser
I Indenrigs- og Sundhedsministeriets drøftelser med Amtsrådsforeningen om udmøntningen af 1,5 mia. kr. til meraktivitet i sygehusvæsenet i 2002 er merudgiften ved forhøjelse af tilskuddet fra 3.000 kr. til 5.000 kr. foreløbigt anslået til 12 mio. kr.
Merudgifterne ved forhøjelsen af tilskuddet skal forhandles nærmere med amtskommunerne.
Erhvervsmæssige og miljømæssige konsekvenser
Forslaget formodes at medføre positive økonomiske konsekvenser for de erhvervsdrivende på høreapparatområdet.
Forslaget skønnes ikke at have miljømæssige konsekvenser.
Forholdet til EU-retten
Fællesskabets princip om fri udveksling af vare- og tjenesteydelser indebærer, at en dansk borger, der er berettiget til støtte til høreapparat, og som køber et høreapparat i et EU land, hos en af det pågældende land godkendt leverandør af høreapparater, er berettiget til tilskud på samme vilkår, som hvis høreapparatet var anskaffet i Danmark hos en godkendt leverandør. Dette princip er blevet fastslået ved EF-domstolens afgørelse af 28. april 1998 i Decker sagen (C-120/95), der angik støtte fra en luxembourgsk sygekasse for et par briller indkøbt i Belgien.
Høring
Samtidig med fremsættelsen vil følgende blive hørt: Amtsrådsforeningen, Kommunernes Landsforening, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Den Sociale Ankestyrelse, Det Centrale Handicapråd, Center for Ligebehandling af Handicappede, Center for Små Handicapgrupper, De Samvirkende Invalideorganisationer, Landsforeningen for Bedre Hørelse, Ældresagen, Ældremobiliseringen, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Undervisningsministeriet, Justitsministeriet, Finansministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Konkurrencestyrelsen, Dansk Medicinsk Audiologisk Selskab, Videnscenter for døvblevne, døve og hørehæmmede, Dansk Handel & Service, Teknisk Audiologisk Laboratorium.
Lovforslagets konsekvenser i hovedtræk
Positive konsekvenser/ |
Negative konsekvenser/ |
|
Økonomiske konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner |
– |
Samlet amtskommunal merudgift på 12 mill. kr. i 2002. |
Administrative konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner |
– |
– |
Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet |
– |
– |
Miljømæssige konsekvenser |
Ingen |
Ingen |
Administrative konsekvenser for borgerne |
Ingen |
Ingen |
Forholdet til EU-retten |
Der henvises til afsnittet om EU-retten ovenfor. |
Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser
Til § 1
Da Regeringen ønsker, at nedbringe ventetiden til høreapparatbehandling på de offentlige audiologiske klinikker, foreslås det, at det eksisterende tilskud til høreapparatbehandling hos godkendte, private høreapparatleverandører, jf. servicelovens § 97, stk. 5, forhøjes fra 3.000 kr. til 5.000 kr. pr. apparat.
Med en forhøjelse af beløbet fra 3.000 kr. til 5.000 kr. vil der være et større incitament for at flere vil vælge at få udleveret høreapparat af en privat, godkendt leverandør uden om det offentlige system.
Tilskuddet er til de personer, der vælger at gøre brug af muligheden for at benytte anden leverandør end den af amtskommunen anviste, og altså indkøbe et høreapparat hos en godkendt, privat høreapparatleverandør. Hvis ansøgeren ikke ønsker at benytte sig af muligheden for at vælge en godkendt, privat høreapparatleverandør, kan ansøgeren få udleveret et høreapparat hos amtskommunen.
Forslaget styrker borgernes mulighed for et friere valg af høreapparatleverandør og bidrager dermed til en øget konkurrence, som på længere sigt må forventes at medvirke til en nedbringelse af de lange ventelister på høreapparatbehandling.
Den hørehæmmede kan således selv vælge at lade høreapparatbehandlingen foregå i det offentlige uden egenbetaling, eller vælge at gå til en godkendt, privat høreapparatleverandør og dermed opnå et tilskud. Tilskuddet kan ikke udgøre mere end de faktiske udgifter.
Børn og unge under 18 år kan fortsat behandles i den offentlige høreomsorg. Denne gruppe vil således ikke kunne vælge godkendt, privat høreapparatbehandling med tilskud.
Med henblik på at sikre kvaliteten i høreomsorgen vil det fortsat være en betingelse for at opnå tilskud, at høreapparatet udleveres fra en godkendt, privat høreapparatleverandør, der opfylder de krav, som Sundhedsstyrelsen har fastsat for god høreapparattilpasning.
Vælger ansøgeren at forblive i det offentlige system vil hjælpen fortsat være gratis. Ansøgeren vil i denne situation i samarbejde med den audiologiske afdeling få det bedst egnede og billigste høreapparat udleveret.
Hvis ansøgeren vælger behandling hos en godkendt, privat høreapparatleverandør, vil pågældende modtage et tilskud på 5.000 kr. pr. høreapparat. Sammen med en eventuel egenbetaling forudsættes tilskuddet at dække høreprøve, høreapparat, tilpasning, afprøvning, service, garanti, således at der tidligst kan udløses et nyt tilskud efter en 4 års periode, medmindre den pågældende er udsat for en markant helbredsbetinget forværring i sin hørelse, der kan begrunde et nyt apparat.
Det vil fortsat være en betingelse for at opnå tilskud, at ansøgeren er blevet henvist til høreapparatbehandling af en speciallæge i øre-, næse og halssygdomme. Det er en forudsætning, at speciallægen har overenskomst med sygesikringen.
Amtskommunen afholder efter servicelovens § 130, stk. 2, nr. 3, endeligt udgifterne til hjælpemidler og forbrugsgoder, der bevilges af amtskommunen, jf. § 97, stk. 2, og § 98, stk. 2.
Et forhøjet tilskud vil som det nuværende tilskud blive reguleret efter satsreguleringsprocenten, jf. lov om en satsreguleringsprocent. Det herved fremkomne beløb afrundes til nærmeste kronebeløb.
Til § 2
Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2002 samtidig med lov om ændring af lov om sygehusvæsenet, der fremsættes af indenrigs- og sundhedsministeren.
Lovændringen har virkning for bevillinger af høreapparater, der af amtskommunen er givet efter lovens ikrafttræden.
Bilag 1
Lovforslaget sammenholdt med gældende lov
Gældende formulering |
Lovforslaget |
|
§ 97. …
Stk. 5. Når en ansøger, der er fyldt 18 år, vælger en anden leverandør end den, som amtskommunen anviser, ydes et tilskud på indtil kr. 3.000 pr. høreapparat, hvis ansøgeren er henvist til høreapparatbehandling af en speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme. Tilskuddet omfatter høreprøve, høreapparat, tilpasning, service og garanti og er inkl. moms. Tilskuddet kan ikke udgøre mere end de faktiske udgifter og kan alene ydes til høreapparater, der udleveres fra en godkendt leverandør. … |
I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 844 af 24. september 2001, foretages følgende ændring: 1. I § 97, stk. 5, 1. pkt., ændres »kr. 3.000« til: »kr. 5.000«. |