L 28 (som vedtaget): Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning af penge. (Bekæmpelse af finansiering af terrorisme, udvidelse af anvendelsesområde, usamarbejdsvillige lande).
Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 31. maj 2002
Forslag
til
Lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger
mod hvidvaskning af penge1)
(Bekæmpelse af finansiering af terrorisme, udvidelse af anvendelsesområde,
usamarbejdsvillige lande)
§ 1
I lov nr. 348 af 9. juni 1993 om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning af penge, som ændret ved § 12 i lov nr. 1056 af 23. december 1998 og § 3 i lov nr. 295 af 2. maj 2000, foretages følgende ændringer:
1. Lovens titel affattes således:
»Lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme«.
2. I § 1 indsættes efter nr. 3 som nyt nummer:
»4) Danmarks Nationalbank, i det omfang den udøver tilsvarende virksomhed som de i nr. 1 nævnte institutter.«
3. I § 1 indsættes som stk. 2-4:
»Stk. 2. Endvidere finder loven anvendelse på
1) advokater, når de
a) deltager med bistand eller udførelse af transaktioner for deres klienter i forbindelse med køb og salg af fast ejendom eller virksomheder, forvaltning af klienters penge, værdipapirer eller andre aktiver, åbning eller forvaltning af bank-, opsparings- eller værdipapirkonti, tilvejebringelse af nødvendig kapital til oprettelse, drift eller ledelse af selskaber, oprettelse, drift eller ledelse af investeringsforeninger, selskaber eller lignende strukturer, anden forretningsmæssig rådgivning eller
b) på deres klients vegne og for dennes regning foretager en finansiel transaktion eller en transaktion vedrørende fast ejendom,
2) revisorer og skatterådgivere,
3) ejendomsmæglere,
4) forsikringsmæglere,
5) forhandlere af genstande samt auktionsholdere, hvis beløbet, der omsættes, er på 15.000 euro eller derover og der betales med kontanter,
6) personer eller virksomheder, der mod betaling yder tilsvarende ydelser som nævnt i nr. 1-4.
Stk. 3. §§ 4-6, 9 og 10-10 b gælder endvidere for virksomheder, der
1) er omfattet af lov om postvirksomhed,
2) erhvervsmæssigt driver virksomhed med overførsel af penge og andre værdier,
3) erhvervsmæssigt driver pengetransportvirksomhed,
4) er vekselkontorer.
Stk. 4. Virksomheder omfattet af § 1, stk. 1, nr. 1-3, og stk. 3, skal, i det omfang der udøves virksomhed med overførsel af penge og andre værdier, sørge for at lade sig registrere ved Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet for at kunne drive denne form for virksomhed. Dette gælder ikke virksomheder under tilsyn af Finanstilsynet.«.
4. Efter § 2 indsættes:
»§ 2 a. Ved terrorisme skal i denne lov forstås terrorisme som defineret i straffelovens § 114.«
5. I § 3 ændres »og 10« til: »og 10-10 b«.
6. I § 3 indsættes som stk. 2 og 3:
»Stk. 2. Stk. 1 gælder ikke virksomheder omfattet af § 1, stk. 2, nr. 5, og § 1, stk. 3. Virksomheder omfattet af 1. pkt. skal drage omsorg for, at deres ansatte er bekendte med de pligter, som fremgår af denne lov.
Stk. 3. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om interne kontrolprocedurer og interne retningslinjer samt uddannelse af ansatte m.v. for de indberetningspligtige i henhold til § 1, stk. 2, nr. 1-4 og 6.«
7. I § 4 indsættes efter stk. 1 som nye stykker:
»Stk. 2. Betalingsformidling, der foretages uden personlig kontakt mellem afsender og betalingsformidler eller af en betalingsformidler, der ikke samtidig er kontoførende institut for afsender, skal i samtlige formidlingsled være ledsaget af oplysninger om afsender, jf. stk. 1. Betalingsformidleren er ansvarlig for, at oplysningerne om afsender er tilstrækkelige og meningsfulde.
Stk. 3. Clearings- og afviklingssystemer, som gennemfører betalinger mellem de af § 1, stk. 1, omfattede virksomheder eller tilsvarende virksomheder inden for EU, samt systemer til afvikling af værdipapirer er dog undtaget fra kravet om afsenderidentifikation i stk. 2.«
Stk. 2-4 bliver herefter stk. 4-6.
8. I § 4, stk. 3, der bliver stk. 5, ændres »stk. 2« til: »stk. 3«.
9. I § 4, stk. 4, der bliver stk. 6, indsættes efter »hvidvaskning af penge«: »eller finansiering af terrorisme«.
10. I § 7 indsættes efter »hvidvaskning af penge«: »eller finansiering af terrorisme«.
11. I § 8 ændres »§ 1« til: »§ 1, stk. 1«.
12. I § 10, stk. 2, 2. pkt., indsættes efter »gennemførelsen«: »jf. dog § 10 a«.
13. I § 10, stk. 2, og § 11 ændres »politiet« til: »Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet«.
14. Efter § 10 indsættes:
»§ 10 a. Såfremt der er mistanke om, at en transaktion har eller har haft tilknytning til finansiering af terrorisme, skal virksomheden undersøge transaktionen nærmere. Såfremt mistanken ikke kan afkræftes, skal Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet underrettes. Der må kun gennemføres transaktioner fra den aktuelle konto eller person efter aftale med Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet træffer hurtigst muligt og senest inden udløbet af den efterfølgende bankdag efter underretningens modtagelse beslutning om, hvorvidt der skal ske beslaglæggelse.
Stk. 2. Politiet kan forlange de oplysninger, der er nødvendige i sagen, i henhold til retsplejelovens regler.
§ 10 b. Finanstilsynet kan, når det følger af Financial Action Task Force’s anbefalinger, fastsætte nærmere regler om de i § 1 nævnte fysiske og juridiske personers systematiske underretningspligt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet om finansielle transaktioner med usamarbejdsvillige lande i forbindelse med bekæmpelse af hvidvaskning af penge eller finansiering af terrorisme. Det kan i den forbindelse fastsættes, at indberetningspligten skal ske systematisk, og uden at der foreligger mistanke.
§ 10 c. Medlemmer af Advokatsamfundet kan foretage indberetning om mistanke som nævnt i §§ 10-10 b til sekretariatet for Advokatsamfundet, der videregiver indberetning til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet efter en konkret vurdering.
§ 10 d. Kreditinstitutter samt andre institutter, der som led i deres virksomhed deltager i håndtering og udlevering af pengesedler og mønter til offentligheden, herunder institutter, hvis aktivitet består i veksling af pengesedler og mønter i forskellig valuta, har pligt til at tage alle sedler og mønter, som de ved eller har tilstrækkelig grund til at tro er falske, ud af omløb. De overgiver dem straks til politiet.«
15. I § 11 indsættes efter »hvidvaskning af penge«: »eller finansiering af terrorisme«.
16. I § 12, stk. 2, ændres »§§ 10 og 11« til: »§§ 10-11«.
17. I § 12 indsættes efter stk. 2 som nye stykker:
»Stk. 3. Advokater er, når de repræsenterer en klient før, under og efter en retssag, undtaget fra pligten til indberetning af oplysninger i henhold til denne lov.
Stk. 4. Revisorer og andre indberetningspligtige i henhold til § 1, stk. 2, nr. 1-4 og 6, er, når de bistår en advokat før, under og efter en retssag, undtaget fra pligten til indberetning af oplysninger i samme omfang som den advokat, der bistås, jf. stk. 3.
Stk. 5. Stk. 3 og 4 gælder endvidere sager, der føres i Landsskatteretten, og sager ved en voldgiftsret. Endvidere er revisorer, når de repræsenterer en klient ved Landsskatteretten, undtaget fra pligten til indberetning af oplysninger i henhold til denne lov.«
Stk. 3 bliver herefter stk. 6.
18. § 13 affattes således:
»§ 13. Overtrædelse af § 1, stk. 4, §§ 3 og 4, § 5, stk. 2, §§ 6 og 9, § 10, stk. 2, § 10 a, stk. 1, 2. pkt., § 10 c, § 10 d, 2. pkt., og § 12, stk. 1, samt undladelse af at opfylde politiets krav efter § 10, stk. 3, og § 10 a, stk. 2, straffes med bøde.
Stk. 2. I forskrifter, der udstedes af Finanstilsynet i medfør af denne lov, kan der fastsættes straf af bøde for overtrædelse af bestemmelserne i forskrifterne.
Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.«
19. I bilag 1 indsættes som nyt nummer:
»14) Investeringsinstitutter (investeringsforeninger eller specialforeninger).«
§ 2
Stk. 1. Loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende.
Stk. 2. Lovens § 1, nr. 6, træder i kraft 1. august 2002.
§ 3
§ 3 i lov nr. 348 af 9. juni 1993 om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning af penge finder anvendelse på kredsen af personer og virksomheder som nævnt i den foreslåede § 1, stk. 2, nr. 1-4 og 6, jf. denne lovs § 1, nr. 3, fra den 1. august 2002.
§ 4
Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning sættes i kraft for disse landsdele med de afvigelser, som de særlige grønlandske og færøske forhold tilsiger.
1) Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 91/308/EØF om forebyggende foranstaltninger mod anvendelse af det finansielle system til hvidvaskning af penge. Direktivet har endnu ikke fået et nummer i EF-Tidende. Loven indeholder endvidere bestemmelser, der gennemfører Rådets forordninger nr. 1338/2001 og 1339/2001 til fastlæggelse af de foranstaltninger, der er nødvendige for at beskytte euroen mod falskmøntneri. Forordningen gælder ifølge EF-Traktatens artikel 249 umiddelbart i hver medlemsstat, og gengivelsen er alene begrundet i praktiske hensyn og berører ikke forordningens gyldighed i Danmark.