Spm. nr. S 2110
Til udenrigsministeren (16/5 02) af:
Mogens Lykketoft (S):
»Kan udenrigsministeren bekræfte det praktiske kaos, der beskrives i begrundelsen for spørgsmålet, om konsekvenserne af ambassadelukningen i Manila?«
Begrundelse
Der henvises til følgende henvendelse:
»Ambassade lukninger
Her er mine erfaringer de seneste dage mht. ambassadelukningen i Manila (Filippinerne). 1.maj lukkede man for ekspeditionen i Manila og der lukkes helt 1. juni.
Allerede nu er der kaos: Udenrigsministeriets hjemmeside ændrede først teksten vedrørende ambassaden i Manila i dag (7.maj). Der er endnu ikke truffet nogen aftale med et andet land om at repræsentere Danmark, samtidigt nægter ambassaden og konsulatet i Cebu City, der ikke er lukket, at modtage visumansøgninger til Danmark.
Ved henvendelse til ambassaden får man at vide at filippinske statsborgere »bare« kan henvende sig på en dansk repræsentation i et af nabolandene. Det vil sige, at hvis man er filippinsk statsborger, skal man gøre følgende for (måske) at få lov til at rejse til Danmark (turist, forretningsrejse, familiesammenføring etc.):
Svar (6/6 02)
Udenrigsministeren (Per Stig Møller):
Som led i regeringens samlede udgiftspolitiske prioriteringer er der foretaget en omfordeling af dele af de offentlige udgifter. Dette har bl.a. medført besparelser for Udenrigsministeriets vedkommende, som er blevet udmøntet ved lukning af flere repræsentationer, heriblandt ambassaden i Manila.
For at opnå de opstillede besparelsesmål har det ydermere været nødvendigt at iværksætte lukninger af de pågældende repræsentationer hurtigst muligt, nemlig pr.1. juni 2002. I praksis har dette betydet, at ambassaden i Manila, som led i forberedelserne til afviklingen i nogen tid før den endelige lukning har måttet indstille modtagelse af visumansøgninger.
I henhold til Schengen-reglerne kan et medlemsland anmode et andet om at repræsentere sig på visumområdet. Ifølge Udlændingeloven kan udenrigsministeren efter aftale med integrationsministeren indgå aftaler herom.
Udenrigsministeriet indledte allerede for nogen tid siden forhandlinger med andre nordiske lande om at repræsentere Danmark i Manila, hvor der årligt indgives årligt omkring 1500 ansøgninger om visum til Danmark. Det er på denne baggrund forståeligt, at de lande, vi har rettet henvendelse til, har behov for at analysere følgerne med hensyn til personaleressourcer og faciliteter på deres ambassade i Manila, før de kan træffe beslutning om den danske anmodning om en repræsentationsaftale på visumområdet. Vi har imidlertid nu indgået en aftale med Norge, som så snart de praktiske forhold er på plads, vil overtage behandlingen af ansøgninger om visum og opholdstilladelse til Danmark.
I henhold til Schengen-reglerne kan honorære repræsentationer ikke behandle eller udstede visumansøgninger. Filippinske statsborgere er derfor, indtil repræsentationsaftale med Norge kan iværksættes, henvist til at søge visum på en af de andre danske ambassader i Sydøstasien (Bangkok, Hongkong, Kuala Lumpur eller Djakarta). Ansøgningerne, som findes på Udenrigsministeriets hjemmeside, kan sendes til én af de pågælden de ambassader. Men det er af bl.a. kontrolmæssige årsager nødvendigt med personligt fremmøde, når et bevilget visum skal afhentes.