Skriftlig fremsættelse (29. januar 2003)

 

 

Integrationsministeren (Bertel Haarder):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af udlændingeloven (Skærpelse af udsendelsesforanstaltningerne, effektivisering af sagsbehandlingen vedrørende ansøgninger om humanitær opholdstilladelse m.v.)

(Lovforslag nr. L 156).

I sommeren 2002 blev regeringens forslag til stramninger af betingelserne for asyl og familiesammenføring vedtaget af Folketinget. Herefter er antallet af udlændinge, der søger om asyl eller familiesammenføring i Danmark, faldet markant. Det giver den fornødne ro og frigør ressourcer til at kunne løfte den store integrationsindsats, der ligger foran os. Samtidig med nærværende lovforslag fremsætter jeg således et forslag om bedre danskuddannelse til voksne udlændinge, og i marts fremsætter jeg et lovforslag om forbedring af integrationsindsatsen samtidig med beskæftigelsesministerens lovforslag om udmøntning af aftalen om "Flere i arbejde".

Reformen af udlændingeområdet er ikke fuldt tilendebragt, selvom den stramning af betingelserne for asyl og familiesammenføring, som blev vedtaget i juni 2002, har medført det ønskede fald i antallet af udlændinge, der kommer til landet. De led, der stadig mangler, er dels en styrket indsats for at hjemsende afviste asylansøgere, dels en reform af aktiverings- og undervisningsindsatsen over for asylansøgere og af systemet vedrørende økonomiske ydelser til asylansøgere. Jeg fremsætter derfor i dag to lovforslag om ændring af udlændingeloven vedrørende disse områder. Endvidere forventer jeg i marts at fremsætte et lovforslag, der skal muliggøre Danmarks deltagelse i Dublinsystemet (Eurodac- og Dublinforordningerne) på mellemstatsligt grundlag.

Et afslag på en asylansøgning medfører, at den afviste asylansøger pålægges straks at udrejse af Danmark. Sker udrejsen ikke frivilligt, drager politiet omsorg herfor (udsendelse). Det har i praksis vist sig vanskeligt at udsende nogle af de afviste asylansøgere – særligt fordi disse personer ikke medvirker til udrejsen eller udsendelsen, f.eks. ved at nægte at underskrive nødvendige ansøgninger om rejselegitimation eller ved at nægte at give de nødvendige oplysninger til identifikation.

En sådan manglende medvirken til at udrejse er ikke acceptabel. Det skal så vidt muligt sikres, at afviste asylansøgere overholder udrejsepligten og ubetinget medvirker til de foranstaltninger, der kan være nødvendige for udrejsen.

På den baggrund indebærer nærværende lovforslag en ny konsekvent procedure for udsendelse af afviste asylansøgere, hvor de udsendelsesfremmende foranstaltninger stiger i intensitet, jo længere henne i udsendelsesfasen, udlændingen befinder sig. Elementerne i udsendelsesproceduren er, at asylansøgere under sagens behandling skal rådgives om pligten til at udrejse ved et eventuelt afslag på asylansøgningen, og at politiet – hvis det ved udrejsekontrollen i forlængelse af et asylafslag konstateres, at udlændingen ikke er udrejst – skal søge at motivere til frivillig udrejse ved at stille i udsigt, at udlændingen kan få 3.000 kr. pr. voksen og 1.500 kr. pr. barn til genetablering i hjemlandet ved udrejse uden ugrundet ophold. Medvirker udlændingen ikke til udrejsen, indebærer udsendelsesproceduren obligatorisk anvendelse af madkasseordningen og herefter overflytning til Center Sandholm, der skal fungere som et pengeløst center for denne persongruppe – med meldepligt, indhegning og adgangskontrol. Endvidere får politiet øget mulighed for at frihedsberøve udlændinge med henblik på at motivere til udrejsen.

Herudover indebærer lovforslaget bl.a., at udlændinge, der er udvist ved dom, og som ikke er varetægtsfængslede efter udlændingelovens regler herom, vil blive pålagt at tage ophold i Center Sandholm og pålagt systematisk meldepligt.

Endvidere indebærer lovforslaget, at sagsbehandlingen vedrørende ansøgninger om humanitær opholdstilladelse effektiviseres ved en fremrykning af tidspunktet for indgivelse af ansøgning herom. Forslaget skal imødegå, at stadig flere tilsyneladende anser en ansøgning om humanitær opholdstilladelse som en mulighed for at opnå udsættelse i forhold til pålægget om at udrejse, når der gives afslag på asyl.