L 157 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af udlændingeloven. (Reform af aktiverings- og undervisningsindsatsen over for voksne asylansøgere m.v. og af systemet vedrørende udbetaling af kontante ydelser til asylansøgere m.v.).

Fremsat den 29. januar 2003 af integrationsministeren (Bertel Haarder)

Forslag

til

Lov om ændring af udlændingeloven

(Reform af aktiverings- og undervisningsindsatsen over for voksne asylansøgere m.v. og af systemet vedrørende udbetaling af kontante ydelser til asylansøgere m.v.)

 

 

§ 1

I udlændingeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 608 af 17. juli 2002 som ændret ved § 1, nr. 3, 4, 7 og 8, i lov nr. 134 af 20. marts 2002 og lov nr. 1044 af 17. december 2002, foretages følgende ændringer:

1. I § 34, stk. 2, nr. 4 og § 36, stk. 2, 1. pkt., ændres "§ 42 a, stk. 7, 1. pkt." til: "§ 42 a, stk. 7, 1. pkt., og § 42 d, stk. 2, 2. pkt.".

2. I § 40, stk. 2, ændres "udlændingens underhold, jf. § 42 a, stk. 4" til: "udlændingens underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser, jf. § 42 a, stk. 4".

3. I § 42 a, stk. 1, 1. og 2. pkt., ændres "udgifterne til underhold" til: "udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

4. I § 42 a, stk. 2, ændres "udgifterne til underhold" til: "udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

5. I § 42 a, stk. 4, 1. pkt., ændres "husstands udgifter til underhold" til: "families udgifter til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

6. I § 42 a, stk. 4, 2. pkt., ændres "udlændingens underhold" til: "udlændingens eller dennes families underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

7. I § 42 a, stk. 4, indsættes efter 2. pkt.:

"Udlændingestyrelsen kan fastsætte nærmere regler om, i hvilke tilfælde en udlænding som nævnt i 1. pkt. ikke skal have dækket sine eller sin families udgifter til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser, og om, i hvilke tilfælde en udlænding som nævnt i 2. pkt. kan pålægges at betale udgifterne hertil."

8. I § 42 a, stk. 4, 3. og 4. pkt., der bliver 4. og 5. pkt., ændres "udgifterne til underhold" til: "udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

9. § 42 a, stk. 5, affattes således:

"Stk. 5. Udlændingestyrelsen tilvejebringer og driver indkvarteringssteder for udlændinge, der er omfattet af stk. 1 eller 2, jf. stk. 3. Dette kan ske i samarbejde med private organisationer eller selskaber eller statslige styrelser, som er godkendt hertil af ministeren for flygtninge, indvandrere og integration, eller kommuner (indkvarteringsoperatører). Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte regler om nedsættelse af samarbejdsorganer på de enkelte indkvarteringssteder (beboerråd m.v.) samt om disse organers kompetence."

10. I § 42 a, stk. 7, ændres "sit underhold" til: "sit underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

11. I § 42 a, stk. 9, nr. 5, ændres "§ 42 d, stk. 1" til: "§ 42 d, stk. 2, 1. pkt.".

12. §§ 42 b – 42 e ophæves og i stedet indsættes:

"§ 42 b. En udlænding, der får udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen efter § 42 a, stk. 1 eller 2, får udbetalt en grundydelse, medmindre den pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, jf. § 42 a, stk. 5, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning. Grundydelsen forudbetales hver 14. dag. Grundydelsen kan, hvis særlige grunde taler derfor, udbetales for kortere perioder ad gangen.

Stk. 2. Grundydelsen udgør pr. dag

1) 32,23 kr. for udlændinge, der samlever i ægteskab eller samlivsforhold,

2) 40,71 kr. for udlændinge over 18 år, der ikke samlever i ægteskab eller samlivsforhold,

3) 40,71 kr. for uledsagede udlændinge under 18 år, og

4) 40,71 kr. for udlændinge under 18 år, som uden for de i nr. 1 nævnte tilfælde ikke betragtes som hørende til en af eller begge sine forældres familie, jf. stk. 3, 7. og 8. pkt.

Stk. 3. En udlænding, der modtager grundydelse, jf. stk. 1, får udbetalt et forsørgertillæg, hvis udlændingen har forsørgelsespligt over for et barn under 18 år. Tilsvarende gælder for en udlænding, som ikke modtager grundydelse, fordi den pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning, jf. stk. 1. Der kan kun udbetales 1 forsørgertillæg pr. barn. Der kan højst udbetales 2 forsørgertillæg pr. familie. Har udlændingen forsørgelsespligt over for mere end 2 børn under 18 år, får udlændingen udbetalt et nedsat forsørgertillæg pr. barn udover 2 børn. 3. og 4. pkt. finder tilsvarende anvendelse. Til en familie medregnes udlændingen, dennes ægtefælle eller samlever og dennes eller ægtefællens eller samleverens børn under 18 år. Bor et barn under 18 år ikke sammen med en af eller begge sine forældre, samlever barnet i ægteskab eller samlivsforhold, eller har barnet selv forsørgelsespligt over for et barn under 18 år, betragtes det ikke som hørende til en af eller begge sine forældres familie.

Stk. 4. Forsørgertillægget udgør pr. dag 64,46 kr. for udlændinge, der modtager grundydelse, jf. dog stk. 5, og 23,75 kr. for udlændinge, der ikke modtager grundydelse, fordi de pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning, jf. dog stk. 5.

Stk. 5. Er udlændingen ikke registreret som asylansøger efter § 48 e, stk. 1, udgør forsørgertillægget pr. dag 47,50 kr. for udlændinge, der modtager grundydelse, og 6,79 kr. for udlændinge, der ikke modtager grundydelse, fordi de pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning. 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse for en udlænding, der er meddelt endeligt afslag på en ansøgning om opholdstilladelse efter § 7 eller har frafaldet en sådan ansøgning, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af en afgørelse efter § 7 eller § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 7.

Stk. 6. Nedsat forsørgertillæg udgør pr. dag 33,93 kr. Nedsat forsørgertillæg udbetales ikke til udlændinge, der ikke modtager grundydelse, fordi de pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning.

Stk. 7. Det er en betingelse for udbetaling af forsørgertillæg og nedsat forsørgertillæg, at det barn, som udlændingen har forsørgelsespligt over for, betragtes som hørende til udlændingens familie, jf. stk. 3, 7. og 8. pkt. Bor barnet sammen med begge forældre, udbetales forsørgertillæg og nedsat forsørgertillæg til barnets moder. Forsørgertillæg og nedsat forsørgertillæg forudbetales hver 14. dag. Tillægget kan, hvis særlige grunde taler derfor, udbetales for kortere perioder ad gangen.

Stk. 8. En udlænding over 18 år, der får udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen efter § 42 a, stk. 1 eller 2, og som har overholdt sin kontrakt, jf. § 42 c, får udbetalt en tillægsydelse, jf. stk. 11. Tillægsydelsen bagudbetales hver 14. dag. Tillægsydelsen kan, hvis særlige grunde taler derfor, bagudbetales for kortere perioder ad gangen.

Stk. 9. Får en uledsaget udlænding under 18 år eller en udlænding under 18 år, som ikke betragtes som hørende til en af eller begge sine forældres familie, jf. stk. 3, 7. og 8. pkt., udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen efter § 42 a, stk. 1 eller 2, får udlændingen udbetalt en tillægsydelse. Stk. 8, 2. og 3. pkt., finder tilsvarende anvendelse.

Stk. 10. Tillægsydelsen udgør pr. dag 23,75 kr. Er udlændingen ikke registreret som asylansøger efter § 48 e, stk. 1, udgør tillægsydelsen pr. dag 6,79 kr. 2. pkt. finder tilsvarende anvendelse for en udlænding, der er meddelt endeligt afslag på en ansøgning om opholdstilladelse efter § 7 eller har frafaldet en sådan ansøgning, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af en afgørelse efter § 7 eller § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 7.

Stk. 11. Indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt, udbetaler ydelser, jf. stk. 1, 3, 8 og 9. Indkvarteringsoperatøren skal, medmindre særlige grunde taler derimod, beslutte, at tillægsydelse efter stk. 8 ikke udbetales, hvis udlændingen ikke har overholdt sin kontrakt, jf. § 42 c. Har en udlænding ikke overholdt sin kontrakt en eller flere dage i den periode, der ligger til grund for beregningen af tillægsydelsen, jf. stk. 8, 2. og 3. pkt., udbetales der, medmindre særlige grunde taler derimod, ikke tillægsydelse for det antal dage, hvor udlændingen ikke har overholdt sin kontrakt. Har en udlænding overholdt sin kontrakt i mindre end halvdelen af den periode, der ligger til grund for beregningen af tillægsydelsen, jf. stk. 8, 2. og 3. pkt., udbetales tillægsydelsen ikke, medmindre særlige grunde taler derimod.

Stk. 12. De i stk. 2, 4-6 og 10 angivne beløb er fastsat i 2003-beløb og reguleres fra og med 2004 én gang årligt den 1. januar efter satsreguleringsprocenten, jf. lov om en satsreguleringsprocent.

§ 42 c. Indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., udarbejder en kontrakt for en udlænding over 18 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3.

Stk. 2. Kontrakten indgås mellem udlændingen og indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., på grundlag af den enkelte udlændings individuelle færdigheder og forudsætninger. Kontrakten indgås senest en uge efter udlændingens indgivelse af ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7. Kan der ikke opnås enighed om kontraktens indhold, fastsættes indholdet af indkvarteringsoperatøren. Kontrakten kan løbende revideres.

Stk. 3. Kontrakten fastlægger omfang og indhold af

1) de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, som udlændingen har pligt til at medvirke til udførelsen af, jf. § 42 d, stk. 1,

2) det introduktionskursus, som udlændingen skal deltage i, jf. § 42 f, stk. 1,

3) undervisning, som det er aftalt eller fastsat, jf. stk. 2, at udlændingen skal deltage i, jf. § 42 f, stk. 2-4, og

4) aktivering, som det er aftalt eller fastsat, jf. stk. 2, at udlændingen skal deltage i, jf. § 42 e, stk. 1-3.

Stk. 4. Det skal fremgå af kontrakten, hvilke tiltag der efter lovgivningen kan bringes i anvendelse over for udlændingen, hvis udlændingen ikke overholder sin kontrakt.

Stk. 5. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler om kontraktens indgåelse, indhold og udformning.

§ 42 d. En udlænding, der er indkvarteret på et af de i § 42 a, stk. 5, nævnte indkvarteringssteder, har pligt til at medvirke til udførelsen af nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet.

Stk. 2. Udlændingestyrelsen eller indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., kan meddele en udlænding pålæg om at udføre de i stk. 1 nævnte opgaver. Udlændingestyrelsen kan bestemme, at en udlænding, der tilsidesætter et meddelt pålæg, skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse.

Stk. 3. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration fastsætter nærmere regler om udførelsen af de i stk. 1 nævnte opgaver.

§ 42 e. En udlænding over 17 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, kan deltage i aktivering i form af udførelse af andre end de i § 42 d, stk. 1, nævnte opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet og medvirken til gennemførelsen af den i §§ 42 f og 42 g nævnte undervisning.

Stk. 2. En udlænding over 17 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, og som er registreret som asylansøger efter § 48 e, stk. 1, kan endvidere deltage i aktivering i form af en af indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., tilrettelagt intern produktionsvirksomhed, særligt tilrettelagt praktik af kortere varighed og ulønnet humanitært arbejde eller andet ulønnet frivilligt arbejde. Dette gælder dog ikke, hvis udlændingen er meddelt endeligt afslag på en ansøgning om opholdstilladelse efter § 7 eller har frafaldet en sådan ansøgning, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af en afgørelse efter § 7 eller § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 7.

Stk. 3. En udlænding over 17 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, kan, hvis ganske særlige grunde taler derfor, deltage i særskilt tilrettelagt aktivering, som ikke er omfattet af stk. 1 og 2.

Stk. 4. Indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., bestemmer, om en udlænding skal deltage i aktivering som nævnt i stk. 1-3.

Stk. 5. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler om indholdet og omfanget af den i stk. 1-3 nævnte aktivering. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan ved fastsættelsen af regler i medfør af 1. pkt. fravige § 46.

§ 42 f. En udlænding over 18 år, der er indkvarteret på et modtagecenter for nyankomne udlændinge, som har indgivet ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7, jf. § 42 a, stk. 5, og som har indgivet ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7, skal, medmindre særlige grunde taler derimod, deltage i undervisning, der skal give udlændingen et helt indledende kendskab til dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold (introduktionskursus).

Stk. 2. En udlænding over 18 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, og som er registreret som asylansøger efter § 48 e, stk. 1, eller som har opholdt sig her i landet i mere end 3 måneder fra tidspunktet for den pågældendes indgivelse af ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7, skal, medmindre særlige grunde taler derimod, deltage i undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold, jf. dog stk. 6.

Stk. 3. En udlænding over 18 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, og som er registreret som asylansøger efter § 48 e, stk. 1, kan deltage i undervisning i andre fag, i det omfang en indkvarteringsoperatør, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., tilbyder sådan undervisning, jf. dog stk. 6.

Stk. 4. En udlænding over 18 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, kan, hvis ganske særlige grunde taler derfor, deltage i særskilt tilrettelagt undervisning, som ikke er omfattet af stk. 1- 3.

Stk. 5. En 17-årig udlænding, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, kan deltage i et introduktionskursus, jf. stk. 1, undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold, jf. stk. 2, og undervisning i andre fag, jf. stk. 3, jf. dog stk. 6. 17-årige udlændinge kan deltage i introduktionskurset og den i stk. 2 og 3 nævnte undervisning på samme betingelser som udlændinge over 18 år, jf. stk. 1-3. Stk. 4 finder tilsvarende anvendelse.

Stk. 6. En udlænding har uanset bestemmelserne i stk. 1-5 ikke ret til at modtage undervisning, hvis Udlændingestyrelsen har truffet afgørelse efter § 48 a, stk. 1, 1. pkt., om afvisning, overførsel, tilbageførsel eller udvisning og i givet fald udsendelse. 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse for en udlænding, der er meddelt endeligt afslag på en ansøgning om opholdstilladelse efter § 7 eller har frafaldet en sådan ansøgning, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af en afgørelse efter § 7 eller § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 7.

Stk. 7. Indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., bestemmer, om en udlænding skal deltage i undervisning som nævnt i stk. 1-5.

Stk. 8. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler om indholdet og omfanget af det i stk. 1 og stk. 5, jf. stk. 1, nævnte introduktionskursus og om den i stk. 2-4 og stk. 5, jf. stk. 2-4, nævnte undervisning. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan endvidere bestemme, at den i stk. 2-4 og stk. 5, jf. stk. 2-4, nævnte undervisning kan ske i et samarbejde med skoler, uddannelsesinstitutioner og udbydere under Beskæftigelsesministeriet, Kulturministeriet, Undervisningsministeriet og Integrationsministeriet eller kan erstattes af undervisning udbudt af disse. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan desuden bestemme, i hvilket omfang gennemførelsen af den i stk. 3 og 4 og stk. 5, jf. stk. 3 og 4, nævnte undervisning vil være afhængig af, at de i § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, nævnte udlændinge medvirker hertil som undervisere og lignende.

Stk. 9. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan bestemme, at regler, der fastsættes i medfør af stk. 8, kun skal gælde for visse indkvarteringssteder. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan ved fastsættelsen af regler i medfør af stk. 8 fravige § 46.

§ 42 g. Børn i den undervisningspligtige alder, der opholder sig her i landet og er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, skal deltage i særskilt tilrettelagt undervisning eller i en undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves efter den særskilt tilrettelagte undervisning. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler for, hvilke uddannelser og aktiviteter der tilbydes, og kan herunder efter forhandling med undervisningsministeren bestemme, i hvilket omfang de nævnte børn kan deltage i folkeskolens undervisning. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan bestemme, at regler, der fastsættes i medfør af 2. pkt., kun skal gælde for visse indkvarteringssteder. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan ved fastsættelsen af regler i medfør af 2. pkt. fravige § 46.

§ 42 h. Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., kan uden udlændingens samtykke udveksle de oplysninger vedrørende en udlænding, som er omfattet af § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, herunder oplysninger om udlændingens rent private forhold og andre fortrolige oplysninger, som er nødvendige for

1) varetagelse af administrationen i forbindelse med driften af indkvarteringssteder, jf. § 42 a, stk. 5, 1. pkt.,

2) indkvarteringsoperatørernes udbetaling af kontante ydelser, jf. § 42 b, og

3) varetagelse af administrationen efter §§ 42 c-42 g.

Stk. 2. Flytter en udlænding, som er omfattet af § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, fra et indkvarteringssted, som drives af en indkvarteringsoperatør, jf. § 42 a, stk. 5, 1. og 2. pkt., til et indkvarteringssted, som drives af en anden indkvarteringsoperatør, videregiver indkvarteringsoperatøren for det indkvarteringssted, hvorfra udlændingen flytter, uden udlændingens samtykke oplysningerne fra udlændingens kontrakt, jf. § 42 c, til indkvarteringsoperatøren for det indkvarteringssted, hvortil udlændingen flytter.

Stk. 3. Indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., kan efter anmodning fra Udlændingestyrelsen uden udlændingens samtykke videregive oplysningerne fra udlændingens kontrakt, jf. § 42 c, til Udlændingestyrelsen.

Stk. 4. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler om udvekslingen af oplysninger efter stk. 1, herunder om udveksling af oplysningerne i elektronisk form.

§ 42 i. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte regler om erstatning for skader, som udlændinge, der opholder sig her i landet og er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, forvolder på andre eller andres ejendele, og for skader, som påføres de pågældende udlændinge eller disses ejendele. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte regler om forsikring mod sådanne skader. De herved forbundne udgifter afholdes af staten.

Stk. 2. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan efter forhandling med beskæftigelsesministeren fastsætte regler om, i hvilket omfang udlændinge, der opholder sig her i landet og er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, er omfattet af reglerne i lov om sikring mod følger af arbejdsskade. De herved forbundne udgifter afholdes af staten.

§ 42 j. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan efter forhandling med vedkommende kommune beslutte, at bestemmelserne i lov om planlægning om region-, kommune- og lokalplaner samt om tilladelse efter lovens § 35, stk. 1, ikke finder anvendelse på ejendomme, som Udlændingestyrelsen råder over, og som anvendes til

1) modtagecenter for nyankomne udlændinge, som har indgivet ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7,

2) indkvarteringssted for de i § 42 a, stk. 1 og 2, nævnte udlændinge,

3) faciliteter til brug for frihedsberøvelse i medfør af § 36 og

4) faciliteter til brug for administration i tilknytning til de i nr. 1-3 nævnte funktioner.

Stk. 2. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan i forbindelse med beslutninger efter stk. 1 bestemme, at eventuelle region-, kommune- eller lokalplaner suspenderes helt eller delvis for så vidt angår de i stk. 1 nævnte ejendomme.

Stk. 3. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan i forbindelse med beslutninger efter stk. 1 bestemme, at bygningsreglementet af 1995 ikke finder anvendelse ved genanvendelse af eksisterende bygninger til de i stk. 1 angivne formål."

13. I § 43, 1. pkt., ændres "indkvartering og underhold af udlændinge" til: "indkvartering og underhold af samt nødvendige sundhedsmæssige ydelser til udlændinge".

14. Efter § 44 a indsættes:

"§ 44 b. Visiteres en udlænding, som er omfattet af § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, til en kommune, jf. integrationslovens § 10, stk. 1, videregiver indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., for det indkvarteringssted, hvor udlændingen er indkvarteret, uden udlændingens samtykke oplysningerne fra udlændingens kontrakt, jf. § 42 c, til kommunalbestyrelsen for den pågældende kommune.

Stk. 2. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler om videregivelsen af oplysninger efter stk. 1."

15. I § 46, stk. 2, ændres "§ 42 d, stk. 2" til: " § 42 d, stk. 2, § 46 e".

16. Efter § 46 d indsættes:

"§ 46 e. Afgørelser efter § 42 b, stk. 11, 2. pkt., § 42 c, stk. 2, 3. pkt., § 42 e, stk. 4, og § 42 f, stk. 7, træffes af indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt. Afgørelser efter § 42 d, stk. 2, 1. pkt., kan træffes af indkvarteringsoperatøren. Forvaltningsloven finder også anvendelse i forbindelse med indkvarteringsoperatørens afgørelser efter 1. og 2. pkt., når indkvarteringsoperatøren er en privat organisation eller et privat selskab, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt. Indkvarteringsoperatørens afgørelser efter 1. og 2. pkt. kan påklages til Udlændingestyrelsen. Udlændingestyrelsens afgørelser i sager, der påklages efter 4. pkt., kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed."

17. I § 60, stk. 1, ændres "§ 42 a, stk. 7, 1. pkt., eller § 42 a, stk. 8, 1. pkt., givne pålæg" til: "§ 42 a, stk. 7, 1. pkt., § 42 a, stk. 8, 1. pkt., eller § 42 d, stk. 2, 2. pkt., givne pålæg".

§ 2

Loven træder i kraft den 1. juli 2003.

§ 3

Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning helt eller delvis sættes i kraft for disse landsdele med de afvigelser, som de særlige færøske eller grønlandske forhold tilsiger.

Bemærkninger til lovforslaget

1. Lovforslagets baggrund og indhold

Regeringen præsenterede den 5. marts 2002 sit integrationsudspil "På vej mod en ny integrationspolitik". Integrationsudspillet indeholder bl.a. en række forslag, der har til formål at få nye borgere hurtigt i arbejde.

I den forbindelse anføres det i integrationsudspillets punkt 5, at det er vigtigt, at ventetiden for asylansøgere, mens deres asylansøgning er under behandling, bruges konstruktivt. Asylansøgere skal således have ansvar for de daglige opgaver på asylcentrene, og de aktiviteter, der i øvrigt foregår på asylcentrene, skal målrettes mod deltagelse i erhvervslivet. Det foreslås derfor, at asylansøgere skal være forpligtede til at arbejde enten på asylcenteret eller på lokale virksomheder uden for asylcenteret. Udbetaling af lommepenge skal være betinget af, at asylansøgeren opfylder denne arbejdsforpligtelse. Indtil det er besluttet, at asylansøgerens ansøgning skal behandles i Danmark, skal der ikke udbetales lommepenge til den pågældende.

På baggrund af regeringens integrationsudspil fandt der i foråret 2002 en række drøftelser sted på embedsmandsniveau mellem Beskæftigelsesministeriet, Integrationsministeriet og arbejdsmarkedets og de kommunale parter med henblik på at opstille en række fælles konklusioner vedrørende det fremtidige samarbejde om integration på arbejdsmarkedet. Drøftelserne resulterede i et fælles konklusionspapir fra teknikerdrøftelserne af regeringens integrationsudspil af 24. maj 2002, hvori det bl.a. anbefales, at asylansøgere forpligtes til at deltage i arbejdet på asylcenteret, i frivilligt arbejde eller på anden vis udføre funktioner som modydelse for at modtage lommepenge, at undervisnings- og aktiveringstilbudene til asylansøgere gøres mere orienterede mod danskundervisning og mere erhvervsrettede, og at asylfasen anvendes til at forberede til indtræden i introduktionsprogrammet, herunder at klargøre, hvilke forventninger der er til arbejdsmarkedsdeltagelse.

I foråret 2002 nedsatte integrationsministeren en arbejdsgruppe om en styrket aktiverings- og undervisningsindsats på asylcentrene, som bl.a. har skullet udarbejde forslag til en fremtidig model for en målrettet undervisning af voksne asylansøgere og forslag til den fremtidige aktiveringsindsats over for voksne asylansøgere, herunder til, hvilken del af aktiveringen og undervisningen der skal være pligtmæssig. Arbejdsgruppen har endvidere skullet komme med forslag til, hvorledes udbetalingen af lommepenge kan gøres afhængig af deltagelse i såvel undervisningen som aktiveringen.

Arbejdsgruppen har bestået af medlemmer fra Udlændingestyrelsen og Integrationsministeriet og fra de operatører, der står for asylcenterdriften (indkvarteringsoperatørerne). Det drejer sig for tiden om Dansk Røde Kors, Beredskabsstyrelsen og Hanstholm Kommune.

Arbejdsgruppen afgav i oktober 2002 en rapport om en styrket aktiverings- og undervisningsindsats på asylcentrene. Rapportens forslag danner i vidt omfang baggrund for indholdet af lovforslaget. Rapporten er sendt til Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik (Folketingsåret 2002-2003, alm. del – bilag 105).

I afsnit 2 er arbejdsgruppens forslag vedrørende den fremtidige aktiverings- og undervisningsindsats over for voksne asylansøgere og Integrationsministeriets indstilling til forslagene beskrevet.

I afsnit 3 er arbejdsgruppens forslag vedrørende det fremtidige system for udbetaling af kontante ydelser til asylansøgere og Integrationsministeriets indstilling til forslagene beskrevet.

Afsnit 4 omhandler udvekslingen af oplysninger mellem Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne til brug for varetagelse af administrationen i forbindelse med indkvarteringen af og aktiverings- og undervisningsindsatsen over for asylansøgere m.v. og udbetalingen af kontante ydelser til asylansøgere m.v.

Afsnit 5 omhandler andre tiltag end den under afsnit 3 omtalte manglende udbetaling af tillægsydelsen ved manglende udførelse af de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet.

2. Reform af aktiverings- og undervisningsindsatsen over for voksne asylansøgere m.v.

Den i afsnit 1 nævnte arbejdsgruppe har i sin rapport fra oktober 2002 om en styrket aktiverings- og undervisningsindsats på asylcentrene stillet en række forslag vedrørende den fremtidige aktiverings- og undervisningsindsats på indkvarteringsstederne for asylansøgere m.v.

Arbejdsgruppen har i den forbindelse lagt til grund, at asylansøgere ikke må påtage sig ulønnet eller lønnet beskæftigelse i Danmark. Det følger således af udlændingelovens § 13, at udlændinge skal have arbejdstilladelse for at tage lønnet eller ulønnet beskæftigelse her i landet, medmindre de pågældende er fritaget for krav om arbejdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 14. Asylansøgere er ikke fritaget for krav om arbejdstilladelse og meddeles ikke arbejdstilladelse.

Arbejdsgruppen anfører som grundlag for sine forslag, at det er vigtigt, at asylansøgere bruger ventetiden i præasylfasen, hvor deres asylansøgning er under behandling, konstruktivt, således at der dels skabes forudsætninger for en vellykket integrationsproces for de asylansøgere, der meddeles opholdstilladelse i Danmark, dels skabes forudsætninger for en ordentlig tilbagevenden til hjemlandet for de asylansøgere, der meddeles afslag på en ansøgning om opholdstilladelse og derfor skal udrejse af landet.

Skal asylansøgere gøres selvhjulpne, så de kan klare sig bedst muligt i Danmark eller i hjemlandet, er det efter arbejdsgruppens opfattelse væsentligt at tilstræbe, at asylansøgernes kompetencer vedligeholdes og udbygges. Dette skal ske ved, at asylansøgerne hurtigst muligt får ansvar for og pligt til udførelse af opgaver på indkvarteringsstedet og deltagelse i relevant aktivering og undervisning.

Arbejdsgruppen har på den baggrund foreslået, at asylansøgere – som i dag – skal have pligt til at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne, jf. afsnit 2.1.

Arbejdsgruppen har endvidere foreslået, at asylansøgere i højere grad end i dag skal have mulighed for at deltage i andre aktiveringstiltag på og uden for indkvarteringsstederne, jf. afsnit 2.2., og at asylansøgere skal have pligt til at deltage i undervisning i dansk sprog og danske samfundsforhold og derudover have mulighed for at deltage i undervisning i andre fag, jf. afsnit 2.3.

I tilknytning til forslagene vedrørende udformningen af den fremtidige aktiverings- og undervisningsindsats har arbejdsgruppen foreslået, at der udarbejdes en kontrakt for den enkelte asylansøger, som fastlægger omfanget og indholdet af de opgaver, som asylansøgeren skal udføre, og den aktivering og undervisning, som asylansøgeren skal deltage i, og at der etableres et belønningssystem, således at de asylansøgere, der opfylder deres forpligtelser efter kontrakten, modtager højere kontante ydelser end asylansøgere, der ikke opfylder deres forpligtelser efter kontrakten. Der henvises til afsnit 2.4. og afsnit 3.

Arbejdsgruppen har endvidere stillet forslag om særlige tiltag i forhold til særlige grupper, herunder eksempelvis unge eller syge, jf. herved afsnit 2.5.

Arbejdsgruppen har i rapporten skelnet mellem asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) og asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1.

Det bemærkes, at en asylansøger befinder sig i den indledende fase (Dublinfasen), indtil det er besluttet at tage den pågældendes asylansøgning under behandling her i landet og i den forbindelse at registrere den pågældende som asylansøger her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1. I den indledende fase (Dublinfasen) undersøges det bl.a., om der er grundlag for efter Dublinkonventionens regler om fastsættelse af, hvilket EU-land der er ansvarligt for behandlingen af en asylansøgning, der er indgivet i et af EU-landene, at søge asylansøgeren overført eller tilbageført til et andet EU-land. I den indledende fase (Dublinfasen) er det således endnu ikke besluttet, om den pågældendes asylansøgning skal behandles her i landet, eller om asylansøgeren skal søges overført eller tilbageført til et andet EU-land efter Dublinkonventionens regler.

Arbejdsgruppen har i rapporten ikke taget udtrykkelig stilling til, i hvilket omfang asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition, skal være omfattet af de foreslåede tiltag. Det bemærkes i den forbindelse, at udlændinge, der ikke har ret til at opholde sig her i landet, skal udrejse, jf. udlændingelovens § 30, stk. 1. Det er således den enkelte udlændings ansvar at udrejse. Sker udrejsen ikke frivilligt, drager politiet omsorg herfor, jf. udlændingelovens § 30, stk. 2.

Integrationsministeriet finder under hensyn hertil, at asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition, ikke bør have mulighed for at deltage i den samme aktivering og undervisning som i den periode, hvor deres asylsag var under behandling hos asylmyndighederne. Der bør således sendes et klart signal til asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition, om, at de pågældendes situation ikke længere er den samme som under asylsagsbehandlingen, idet de pågældende skal udrejse af Danmark.

Det foreslås på den baggrund, at asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition, ikke skal have ret til at deltage i undervisning og alene skal have mulighed for at deltage i de aktiveringstiltag, som asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) foreslås at have mulighed for at deltage i.

Det er i de følgende afsnit angivet, i hvilket omfang de foreslåede tiltag foreslås at finde anvendelse på asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen), på asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, og på asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition.

Det bemærkes, at erfaringerne fra den med lovforslaget foreslåede reform af aktiverings- og undervisningsindsatsen over for voksne asylansøgere m.v. vil blive kortlagt i foråret 2005 med henblik på en vurdering af, om der er behov for administrativ tilpasning af indsatsen, herunder i form af ændringer i de administrative regler, som integrationsministeren fastsætter i medfør af de ved lovforslaget foreslåede bemyndigelsesbestemmelser. Der henvises til lovforslagets § 1, nr. 12.

2.1. Nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringssteder for asylansøgere m.v.

Asylansøgere, der er indkvarteret på et indkvarteringssted for asylansøgere m.v., har efter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 1, pligt til at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet. De nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne omfatter bl.a. madlavning til sig selv og familien eller deltagelse i fælles madlavning på indkvarteringsstedet, rengøring af eget værelse, daglig udvendig og indvendig oprydning og rengøring af fællesarealer samt pasning og renholdelse af udenomsarealer.

Arbejdsgruppen har foreslået, at alle asylansøgere fortsat skal have pligt til at udføre de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet.

Det foreslås med forslaget, at alle asylansøgere fortsat skal have pligt til at udføre de nævnte nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet. Dette gælder såvel for asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) og asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, som for asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition.

Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 d.

2.2. Anden aktivering

Det følger af de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 d, stk. 3 og 4, at en asylansøger, der er indkvarteret på et indkvarteringssted for asylansøgere m.v. – udover de pligtmæssige nødvendige opgaver – må udføre andre opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet og medvirke til gennemførelsen af undervisning af andre asylansøgere på indkvarteringsstedet, ligesom en asylansøger må deltage i ulønnet humanitært arbejde eller andet frivilligt arbejde.

Arbejdsgruppen har foreslået, at alle asylansøgere – som i dag – skal have mulighed for at udføre forskellige opgaver på indkvarteringsstedet, herunder opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, medvirken til gennemførelse af undervisning af andre asylansøgere, herunder asylansøgerbørn, samt medvirken til børnepasning og gennemførelse af andre aktiviteter for asylansøgerbørn.

Arbejdsgruppen har i den forbindelse foreslået, at grundlaget for den interne aktivering kan bestå i, at asylansøgeren "ansættes" til at udføre bestemte funktioner på indkvarteringsstedet. "Ansættelsen" vil ske efter retningslinjer, der ligner en egentlig jobsøgningssituation, hvor funktionen slås op som en stilling på indkvarteringsstedet og besættes på baggrund af indkomne ansøgninger fra asylansøgerne.

Asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) skal alene kunne deltage i sådan intern aktivering inden for indkvarteringssystemet.

Arbejdsgruppen har derudover stillet forslag om, at asylansøgere, hvis asylansøgning er registreret til behandling her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, skal kunne deltage i en af indkvarteringsoperatøren tilrettelagt intern produktionsvirksomhed, hvor der foregår en produktion på et indkvarteringssted med henblik på levering af produkterne til de øvrige indkvarteringssteder. Der kan f.eks. være tale om produktion af havemøbler til indkvarteringsstederne.

Endvidere har arbejdsgruppen foreslået, at asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, i større udstrækning end i dag bør have mulighed for at indgå i et praktikophold på en virksomhed. Praktikophold vurderes navnlig at være relevant med henblik på dels en afklaring af, om asylansøgerens oplyste kvalifikationer kan lægges til grund, dels en opkvalificering således, at asylansøgeren gives bedre forudsætninger for at indgå på det danske arbejdsmarked ved en eventuel efterfølgende integration. Arbejdsgruppen har i den forbindelse vurderet, at det bør stilles som betingelse, at formålet med et praktikforløb er at foretage en afklaring af asylansøgerens kvalifikationer eller en arbejdsprøvning, og at der er et betydeligt læringselement i praktikforholdet. Endvidere har arbejdsgruppen foreslået, at praktikforløbet som udgangspunkt bør være af kortere varighed, således at asylansøgere ikke indgår som egentlig arbejdskraft på praktikstedet, ligesom der ikke må modtages løn i nogen form.

Endelig har arbejdsgruppen foreslået, at asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1 – som i dag – skal have mulighed for at deltage i ulønnet humanitært eller andet frivilligt arbejde. De pågældende asylansøgere vil herved have mulighed for på ulønnet basis at medvirke i en forenings aktiviteter på lige fod med foreningens danske medlemmer.

Det foreslås med lovforslaget, at alle asylansøgere skal have mulighed for at udføre forskellige opgaver på indkvarteringsstedet, herunder opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, medvirken til gennemførelse af undervisning af andre asylansøgere, herunder asylansøgerbørn, samt medvirken til børnepasning og gennemførelse af andre aktiviteter for asylansøgerbørn. Asylansøgeren vil i den forbindelse som foreslået af arbejdsgruppen kunne "ansættes" af indkvarteringsoperatøren til at udføre bestemte funktioner på indkvarteringsstedet.

Den foreslåede interne aktivering på indkvarteringsstederne vil omfatte alle asylansøgere. Dette gælder såvel asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) og asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, som asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition.

Det foreslås endvidere, at asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, skal have mulighed for at deltage i anden aktivering i form af en af indkvarteringsoperatøren tilrettelagt intern produktionsvirksomhed eller i form af særligt tilrettelagt praktik af kortere varighed uden for indkvarteringsstedet. Endelig foreslås det, at sådanne asylansøgere fortsat skal kunne udføre ulønnet humanitær arbejde eller andet ulønnet frivilligt arbejde.

Asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition, vil alene kunne deltage i den beskrevne interne aktivering på indkvarteringsstederne. Der henvises herved til, at sådanne asylansøgere ikke har ret til at opholde sig her i landet og efter udlændingelovens § 30 er forpligtet til at udrejse af landet.

I det omfang indkvarteringsoperatøren i kontraktform har indgået aftale med eller fastsat for en asylansøger, at den pågældende skal deltage i aktivering, foreslås det, at asylansøgeren er forpligtet til at deltage i den aftalte eller fastsatte aktivering. Der henvises til afsnit 2.4.

Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 e.

2.3. Undervisning af asylansøgere over den undervisningspligtige alder

Det følger af den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 c, stk. 2, 1. pkt., at der for asylansøgere over den undervisningspligtige alder kan tilrettelægges tilbud om undervisning. Efter de gældende regler har asylansøgere over den undervisningspligtige alder ikke pligt til at deltage i undervisningen.

Arbejdsgruppen har vurderet, at det er særdeles vigtigt, at alle asylansøgere modtager en grundig introduktion til det danske samfund, således at asylansøgerne er klædt på til at kunne klare sig i lokalsamfundet, mens myndighederne tager stilling til de pågældendes asylansøgninger. For de asylansøgere, der meddeles opholdstilladelse i Danmark, kan det desuden være centralt for det videre integrationsforløb, at de pågældende har et godt samfundskendskab og kendskab til det danske sprog. Arbejdsgruppen finder endvidere, at undervisning i dansk sprog er af afgørende betydning for alle asylansøgere, herunder med henblik på, at asylansøgerne kan klare sig i dagligdagen under opholdet i Danmark.

På den baggrund har arbejdsgruppen foreslået, at alle asylansøgere, der er indkvarteret på et modtagecenter for nyankomne asylansøgere, skal deltage i et introduktionskursus, der bl.a. indeholder indføring i danske samfundsforhold, introduktion til lokalområdet, orientering om asylproceduren og indkvarteringssystemet for asylansøgere m.v. samt en introduktion til det danske sprog. Kurset foreslås at have en varighed på 30 timer afholdt over 3 uger. Kursets varighed på 3 uger foreslås under hensyn til, at asylansøgere normalt opholder sig cirka 4 uger på et modtagecenter, og at de fleste asylansøgere derfor vil kunne afslutte kurset før flytning til et opholdscenter. Asylansøgere, der flytter fra modtagecenteret i løbet af de første 4 uger efter indrejsen, vil skulle afbryde introduktionskurset i forbindelse med flytningen.

Arbejdsgruppen har endvidere foreslået, at alle asylansøgere i perioden efter introduktionskurset og frem til en endelig afgørelse af den pågældendes asylsag modtager undervisning i dansk sprog og danske samfundsforhold. Det foreslås, at asylansøgerne i gennemsnit skal følge 10 timers undervisning i dansk sprog og danske samfundsforhold om ugen.

Endelig har arbejdsgruppen foreslået, at asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, skal have mulighed for at deltage i undervisning i andre fag, herunder f.eks. engelsk og IT-relaterede fag.

Integrationsministeriet er enigt i arbejdsgruppens forslag om, at alle asylansøgere, der er indkvarteret på et modtagecenter for nyankomne asylansøgere, skal deltage i et introduktionskursus. Introduktionskurset har til formål at give asylansøgerne en hel grundlæggende viden og basale færdigheder i forhold til deres ophold som asylansøgere i Danmark. Introduktionskurset skal således give asylansøgerne et helt indledende kendskab til indkvarteringssystemet for asylansøgere m.v. og asylproceduren i Danmark og til sundhedssystemet. Hertil kommer en kortfattet introduktion til lokalområdet samt undervisning i de mest basale danske ord og vendinger i relation til asylansøgerens hverdag. Integrationsministeriet finder på den baggrund, at kurset er af betydning for alle asylansøgerne.

Det foreslås på den baggrund, at alle asylansøgere, der er indkvarteret på et modtagecenter for nyankomne asylansøgere, som udgangspunkt skal deltage i undervisning, der skal give asylansøgerne et helt indledende kendskab til dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold (introduktionskursus).

Integrationsministeriet er derimod ikke enigt i arbejdsgruppens forslag om, at alle asylansøgere i perioden efter introduktionskurset og frem til en endelig afgørelse af den pågældendes asylsag skal modtage undervisning i dansk sprog og danske samfundsforhold.

Integrationsministeriet finder således, at det som udgangspunkt ikke vil være hensigtsmæssigt, hvis asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) skal modtage undervisning i dansk sprog og danske samfundsforhold.

Det bemærkes i den forbindelse, at så længe en asylansøger ikke er registreret som asylansøger her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, og asylansøgeren dermed befinder sig i den indledende fase (Dublinfasen), vides det ikke, om asylansøgningen skal behandles her i landet eller eventuelt i et andet EU-land. Det er på den baggrund Integrationsministeriets opfattelse, at undervisning af asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) kan indebære et betydeligt spild af ressourcer, idet det ikke vides, om asylansøgeren skal overføres til et andet EU-land for at få sin asylansøgning behandlet dér.

Efter Integrationsministeriets opfattelse er det imidlertid af væsentlig betydning, at asylansøgere ikke i en længere periode er underlagt en passiv tilværelse, der vil kunne indebære en risiko for, at aktiveringsindsatsen i den resterende del af asylansøgerens ophold som asylansøger her i landet og – i tilfælde af, at asylansøgeren meddeles opholdstilladelse her i landet – i en efterfølgende integrationsfase vanskeliggøres. Endvidere er det påvist, at længere tids ophold uden aktivering indebærer højere sygdomshyppighed og dermed øget behov for sundhedsbehandling.

På baggrund heraf foreslås det, at asylansøgere først skal modtage undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold, når asylansøgeren er registreret som asylansøger her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, eller når der er forløbet mere end 3 måneder fra tidspunktet for asylansøgerens indgivelse af ansøgning om asyl i Danmark.

Undervisningen i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold skal give asylansøgerne et mere grundigt introduktionsforløb til Danmark og udbygge asylansøgernes sproglige færdigheder. Det er af betydning for asylansøgernes muligheder for – i de tilfælde, hvor de pågældende meddeles opholdstilladelse – at blive selvhjulpne i det danske samfund, at de pågældende har et vist kendskab til dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold.

Det foreslås derfor, at asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, som udgangspunkt skal deltage i undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold.

Det foreslås endvidere – i overensstemmelse med arbejdsgruppens forslag – at asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, skal have mulighed for at deltage i undervisning i andre fag, herunder f.eks. engelsk og IT-relaterede fag.

Det foreslås endelig, at asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition, ikke skal have ret til undervisning. Der henvises herved til, at sådanne asylansøgere ikke har ret til at opholde sig her i landet og efter udlændingelovens § 30 er forpligtet til at udrejse af landet.

Asylansøgere vil, medmindre særlige grunde taler derimod, være forpligtet til at deltage i introduktionskurset. Asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, vil herudover som udgangspunkt være forpligtet til at deltage i undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold. I det omfang indkvarteringsoperatøren i kontraktform har indgået aftale med eller fastsat for en asylansøger, der er registreret som asylansøger her i landet, at den pågældende skal deltage i yderligere undervisning, foreslås det, at asylansøgeren er forpligtet til at deltage i den aftalte eller fastsatte undervisning. Der henvises til afsnit 2.5.

Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 f.

2.4. Kontrakt om udførelse af nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne og deltagelse i anden aktivering og undervisning

Efter de gældende regler er det alene udførelsen af nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne for asylansøgere m.v., der er pligtmæssig, jf. udlændingelovens § 42 d, stk. 1.

Arbejdsgruppen har foreslået, at asylansøgernes deltagelse i aktivering og undervisning i større omfang end i dag gøres pligtmæssig.

Arbejdsgruppen har i den forbindelse foreslået, at der med hver enkelt asylansøger indgås en kontrakt, som beskriver de nødvendige opgaver, som den pågældende skal udføre, og beskriver de aktiverings- og undervisningstiltag, som den pågældende skal deltage i. Asylansøgeren vil herefter have pligt til at overholde kontrakten. Kun i situationer, hvor helt særlige forhold gør sig gældende – f.eks. ved sygdom eller lignende – kan asylansøgeren fritages for de tilrettelagte aktiverings- og undervisningstiltag.

I tilknytning til modtagelsen af udlændingen i et modtagecenter for nyankomne asylansøgere udarbejdes en standardkontrakt, som er baseret på en helt indledende afklaring af asylansøgerens dokumenterbare kvalifikationer i form af eksamenspapirer m.v. og sprogkundskaber. Standardkontrakten skal alene indeholde en beskrivelse af de nødvendige opgaver, asylansøgere skal udføre i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne for asylansøgere m.v., samt en beskrivelse af den interne aktivering og undervisning, som det er besluttet, at asylansøgeren skal deltage i, mens asylansøgeren er i den indledende fase (Dublinfasen). Der henvises til afsnit 2.1-2.3.

I forbindelse med asylansøgerens registrering som asylansøger i Danmark, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, foretages en udbyggende afklaring af den enkelte asylansøgers kvalifikationer med henblik på en udbygning af kontrakten med yderligere, individuelle aktiverings- og undervisningstiltag.

Arbejdsgruppen har endvidere foreslået, at kontrakten udarbejdes af indkvarteringsoperatøren og revideres løbende. Kontrakten skal i høj grad være standardiseret bl.a. for at sikre, at det i tilfælde af asylansøgerens flytning fra en indkvarteringsoperatør til en anden er enkelt og overskueligt at overtage kontrakten i det omfang, det er praktisk muligt. Hertil kommer, at kontrakten bør kunne anvendes af kommuner og arbejdsgivere i den efterfølgende integrationsfase for de asylansøgere, der meddeles opholdstilladelse i Danmark.

Arbejdsgruppen har endelig foreslået, at der etableres et belønningssystem, således at de asylansøgere, der opfylder deres forpligtelser efter kontrakten, modtager højere kontante ydelser end asylansøgere, der ikke opfylder deres forpligtelser efter kontrakten. Det foreslås i den forbindelse, at indkvarteringsoperatørerne tillægges kompetencen til at afgøre, om asylansøgeren har overholdt sin kontrakt, og der dermed er grundlag for den højere kontante ydelse. Afgørelsen vil kunne påklages til Udlændingestyrelsen. Der henvises til afsnit 3.

Det foreslås med lovforslaget, at indkvarteringsoperatørerne skal udarbejde en kontrakt for alle asylansøgere. Kontrakten vil skulle indgås mellem asylansøgeren og indkvarteringsoperatøren på grundlag af den enkelte asylansøgers individuelle færdigheder og forudsætninger.

I den indledende fase (Dublinfasen) er der tale om en ren standardkontrakt, som alene vedrører de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringssteder for asylansøgere m.v., som alle asylansøgere skal udføre, og den interne aktivering og undervisning, som det er besluttet, at asylansøgere skal deltage i, mens den pågældende er i den indledende fase. Ved asylansøgerens registrering som asylansøger her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, vil kontrakten kunne suppleres med yderligere, individuelle aktiverings- og undervisningstiltag i forhold til den enkeltes kvalifikationer. Der henvises til afsnit 2.1-2.3.

Det foreslås endvidere, at indholdet af kontrakten fastsættes af indkvarteringsoperatøren, hvis der ikke kan opnås enighed herom med asylansøgeren.

Asylansøgeren vil være forpligtet til at udføre og deltage i de elementer, der er indeholdt i den pågældendes kontrakt. Som belønning for overholdelsen af kontrakten vil den pågældende modtage højere kontante ydelser end asylansøgere, der ikke overholder kontrakten. Der henvises herved til afsnit 3.

Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 c.

2.5. Særlige grupper af asylansøgere

Arbejdsgruppen har vurderet, at visse grupper af asylansøgere har behov for særligt tilrettelagte aktiverings- og undervisningstiltag, som ikke passer ind i det i afsnit 2.1-2.3 skitserede aktiverings- og undervisningssystem.

Arbejdsgruppen har således for så vidt angår asylansøgere med særlige kvalifikationer fundet, at det vil kunne være aktuelt, at indkvarteringsoperatørerne i det omfang, det er muligt, bistår den enkelte asylansøger med at få foretaget en nærmere vurdering af den pågældendes kvalifikationer, herunder den pågældendes udenlandske uddannelse.

Det bemærkes i den forbindelse, at en asylansøger efter udlændingelovens § 9 a, stk. 3, 2. pkt., kan indgive ansøgning om opholdstilladelse af beskæftigelsesmæssige eller erhvervsmæssige grunde under opholdet her i landet, hvis der er tale om en asylansøger, som kan få ansættelse inden for et fagområde, hvor der er mangel på særlig kvalificeret arbejdskraft, jf. udlændingelovens § 9 a, stk. 1.

Arbejdsgruppen har endvidere foreslået, at der etableres et tilbud med heltidsundervisning på ca. 20 timer om ugen til gruppen af 17 – 21-årige. I undervisningen kan indgå aktivering. Arbejdsgruppen har i den forbindelse understreget, at gruppen af unge er specielt sårbar. De 17-årige, der tidligere har været undergivet undervisningspligten i den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 c, stk. 1 (7 – 16-årige), har som 16-årige modtaget 28 timers undervisning ugentligt, og en overgang til betydeligt mindre aktivering og undervisning er ganske svær at håndtere. Hertil kommer, at de unge, der ankommer til Danmark som 16 – 17-årige, risikerer tab af indlæringsevne, hvis ikke de påbegynder et uddannelsesforløb. Lange pauser i uddannelsesforløbet kan medføre tydelige skadevirkninger på indlæringsevnen og de pågældendes sociale færdigheder.

Arbejdsgruppen foreslår, at de unge tilbydes undervisning i dansk sprog og danske samfundsforhold og som udgangspunkt tillige undervisning i engelsk, IT-relaterede fag og sport. Herudover kan der eventuelt tilbydes undervisning i yderligere fag, f.eks. værkstedsundervisning.

Arbejdsgruppen har endvidere foreslået, at der for asylansøgere, der på grund af alvorlig sygdom, psykiske lidelser, eksempelvis som følge af tortur, stærke krigsoplevelser el.lign., eller høj alder vil have vanskeligt ved at følge et normalt aktiverings- og undervisningsforløb, foranstaltes særligt tilrettelagt aktivering og eventuelt undervisning. Arbejdsgruppen har i den forbindelse foreslået, at der i kontrakterne for denne gruppe af asylansøgere, jf. herved afsnit 2.4, indarbejdes deltagelse i et behandlingsmæssigt forløb.

Arbejdsgruppen har endvidere foreslået, at overholdelse af kontrakten også i relation til denne gruppe af asylansøgere skal være pligtmæssig.

Det foreslås med lovforslaget, at det gøres muligt – ved siden af det i afsnit 2.1-2.3 foreslåede almindelige aktiverings- og undervisningssystem – at asylansøgere kan deltage i særskilt tilrettelagt aktivering og undervisning, hvis særlige grunde taler derfor.

Der henvises til de ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelser i § 42 e, stk. 3, og § 42 f, stk. 4.

3. Reform af systemet vedrørende udbetaling af kontante ydelser til asylansøgere m.v.

Den i afsnit 1 nævnte arbejdsgruppe har i sin rapport fra oktober 2002 om en styrket aktiverings- og undervisningsindsats på asylcentrene stillet forslag til de fremtidige principper for udbetaling af kontante ydelser til asylansøgere m.v., jf. afsnit 3.1. Arbejdsgruppen har endvidere foreslået en model for de fremtidige satser for kontante ydelser til asylansøgere m.v., jf. afsnit 3.2. Det bemærkes i den forbindelse, at indkvarteringsoperatørernes repræsentanter i arbejdsgruppen ikke har forholdt sig til spørgsmålet om indførelse af en ny model for de fremtidige satser. Arbejdsgruppens forslag hertil er på den baggrund udarbejdet af Integrationsministeriets og Udlændingestyrelsens repræsentanter i arbejdsgruppen.

3.1. Fremtidige principper for udbetaling af kontante ydelser til asylansøgere m.v.

Den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 a, stk. 1, indebærer, at en udlænding, der opholder sig her i landet som asylansøger, som udgangspunkt får udgifterne til underhold dækket af Udlændingestyrelsen, indtil asylansøgeren meddeles opholdstilladelse, eller den pågældende udrejser eller udsendes af landet.

I praksis får asylansøgere udbetalt kost-, tøj- og lommepenge (kontante enkeltydelser), medmindre Udlændingestyrelsen konkret træffer anden bestemmelse efter udlændingelovens regler herom.

Arbejdsgruppen har foreslået, at der bibeholdes en opdelt ydelsesstruktur, dog således at der fremover vil blive udbetalt en grundydelse og en tillægsydelse. Grundydelsen vil erstatte de nuværende kostpenge, mens tillægsydelsen vil erstatte de nuværende tøj- og lommepenge. Der vil ikke ske udbetaling af grundydelsen, hvis den pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted for asylansøgere m.v. med en vederlagsfri bespisningsordning.

Arbejdsgruppen har endvidere foreslået, at udbetaling af tillægsydelsen skal være betinget af, at asylansøgeren overholder sin kontrakt, jf. nærmere herom i afsnit 2.5. Tillægsydelsen til asylansøgere vil således i fremtiden skulle ses som en belønningsmekanisme, der udløses ved overholdelse af kontrakten.

Arbejdsgruppen har foreslået, at grundydelsen forudbetales, mens tillægsydelsen bagudbetales. Bag-udbetaling af tillægsydelsen vil sikre en klar sammenhæng mellem asylansøgerens overholdelse af sin kontrakt og udbetalingen af tillægsydelsen.

Arbejdsgruppens forslag om bagudbetaling af tillægsydelsen vil indebære, at asylansøgere som altovervejende hovedregel ikke vil modtage kontante ydelser under de første 14 dages ophold i Danmark, idet hovedparten af asylansøgerne i denne periode er indkvarteret på Center Sandholm, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning, og hvor der derfor ikke udbetales grundydelse. Bagudbetaling af tillægsydelsen vil således indebære, at en asylansøger, der udrejser eller udsendes inden for 14 dage – f.eks. fordi den pågældendes asylansøgning afgøres i åbenbart grundløs haster-proceduren, eller fordi den pågældende afvises til et andet EU-land efter Dublinkonventionen – ikke vil modtage tillægsydelse.

Arbejdsgruppen bemærker, at bagudbetalingsforslaget forudsætter, at asylansøgerne vil skulle modtage hygiejneartikler m.v. til de første 14 dage.

Arbejdsgruppen har endvidere foreslået, at asylansøgere – som i dag – fortsat udleveres en tøjpakke til dækning af tøjbehov i den første periode af opholdet her i landet.

Herudover har arbejdsgruppen foreslået, at de separate satser for børn og unge erstattes af et forsørgertillæg til asylansøgere, der har forsørgerpligt for børn under 18 år, og at forsørgertillægget udbetales til forsørgeren eller forsørgerne og ikke til børnene.

Endelig har arbejdsgruppen foreslået, at indkvarteringsoperatørerne tillægges kompetencen til at afgøre, om asylansøgeren har overholdt sin kontrakt, og dermed om der er grundlag for at udbetale tillægsydelsen. Indkvarteringsoperatørernes afgørelser vil kunne påklages til Udlændingestyrelsen.

Lovforslaget indebærer på den baggrund, at den kontante ydelse til asylansøgere opdeles i en grundydelse og en tillægsydelse. Grundydelsen vil erstatte de nuværende kostpenge, mens tillægsydelsen erstatter de nuværende tøj- og lommepenge. Det foreslås derudover, at de separate satser for børn og unge erstattes af et forsørgertillæg til asylansøgere, der har forsørgerpligt for børn under 18 år.

Det foreslås, at alle asylansøgere som udgangspunkt får udbetalt grundydelsen og eventuelt forsørgertillæg, mens det gøres til en betingelse for udbetaling af tillægsydelse til en asylansøger, at asylansøgeren overholder den indgåede kontrakt. I den forbindelse foreslås det, at grundydelse og forsørgertillæg forudbetales, mens tillægsydelsen bagudbetales.

Endelig foreslås det, at indkvarteringsoperatørerne tillægges kompetencen til at afgøre, om asylansøgeren har overholdt sin kontrakt, og dermed, om der kan udbetales tillægsydelse til den pågældende.

Udbetalingen af kontante enkeltydelser er ikke i dag beskrevet i udlændingeloven, men bygger på en ikke-lovfæstet praksis, der er oparbejdet gennem en årrække. Denne praksis har tidligere været beskrevet i anmærkningerne til finanslovene, ligesom taksterne for henholdsvis kost-, tøj- og lommepenge har fremgået af anmærkningerne. Fra 2002 er udbetalingen af kontante enkeltydelser beskrevet i en tekstanmærkning til finansloven (tekstanmærkning nr. 104 til § 18.21.02) vedrørende udbetaling af kontante enkeltydelser, idet det samtidig fremgår af denne tekstanmærkning, at der vil blive taget initiativ til at indarbejde principperne for udbetaling af kontante enkeltydelser i udlændingeloven ved førstkommende lejlighed.

På den baggrund foreslås det, at de fremtidige principper for udbetaling af kontante ydelser til asylansøgere udtrykkeligt fremgår af udlændingeloven.

Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 b.

3.2. Fremtidige satser for kontante ydelser til asylansøgere m.v.

Som nævnt i indledningen til afsnit 3 har indkvarteringsoperatørernes repræsentanter i arbejdsgruppen ikke har forholdt sig til spørgsmålet om indførelse af en ny model for de fremtidige satser for kontante ydelser til asylansøgere m.v. De nedenfor gengivne forslag fra arbejdsgruppen er således alene foreslået af Udlændingestyrelsens og Integrationsministeriets repræsentanter i arbejdsgruppen.

Arbejdsgruppen har på den baggrund foreslået, at grundydelsen skal være mindre for personer, der er samlevende, end for enlige.

Da grundydelsen skal dække asylansøgerens udgifter til kost, foreslås grundydelsens beløb at være det samme for asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) – dvs. asylansøgere, der endnu ikke er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1 – og asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1.

For at markere over for asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen), at det endnu ikke er afklaret, om deres asylsag skal behandles her i landet, har arbejdsgruppen endvidere foreslået, at tillægsydelsen for asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) skal udbetales efter en lavere sats end tillægsydelsen for asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet.

Arbejdsgruppen har i rapporten ikke taget udtrykkelig stilling til, om tillægsydelsen skal udbetales med den høje eller lave sats til afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Arbejdsgruppen har endvidere foreslået, at der kan udbetales forsørgertillæg til højst to børn under 18 år, og at der derudover kan udbetales et nedsat forsørgertillæg til højst yderligere to børn under 18 år. Forsørgertillægget foreslås at udgøre et beløb, der svarer til det samlede beløb for grundydelsen til en enlig og tillægsydelsen. Dette indebærer, at forsørgertillæggets størrelse – på lige fod med tillægsydelsens størrelse – vil afhænge af, om asylansøgeren er i den indledende fase (Dublinfasen) eller er registreret som asylansøger her i landet. Det nedsatte forsørgertillæg foreslås at udgøre et fast beløb.

Lovforslaget indebærer på den baggrund, at grundydelsen udbetales med samme sats i hele præasylfasen, dvs. både i den indledende fase (Dublinfasen) og efter asylansøgerens registrering som asylansøger her i landet og i udsendelsesfasen. Det foreslås endvidere, at grundydelsen udgør et mindre beløb for personer, der er samlevende, end for enlige.

Lovforslaget indebærer endvidere, at asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) – i det omfang de pågældende overholder den indgåede kontrakt, jf. herved afsnit 2.4 – vil få udbetalt en væsentligt lavere tillægsydelse end asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet. Tilsvarende foreslås at gælde for asylansøgere i udsendelsesfasen. Integrationsministeriet finder således under hensyn til, at det påhviler asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition, at udrejse, jf. udlændingelovens § 30, stk. 1, at denne persongruppe ikke bør have mulighed for at opnå samme tillægsydelse som i den periode, hvor deres asylsag var under behandling hos asylmyndighederne. Der bør således sendes et klart signal til asylansøgere i udsendelsesposition om, at de pågældendes situation ikke længere er den samme som under asylsagsbehandlingen, idet de pågældende skal udrejse af Danmark.

Endvidere foreslås det, at asylansøgere med forsørgelsespligt over for mindreårige børn udbetales forsørgertillæg og/eller nedsat forsørgertillæg. Det foreslås i den forbindelse, at der højst udbetales et forsørgertillæg pr. barn. Der vil pr. familie kunne udbetales forsørgertillæg til højst to børn under 18 år, og derudover et nedsat forsørgertillæg til højst yderligere to børn under 18 år. Forsørgertillægget foreslås at udgøre et lavere beløb for asylansøgere i den indledende fase og i udsendelsesfasen end for registrerede asylansøgere. Det nedsatte forsørgertillæg foreslås at udgøre et fast beløb.

Det foreslås, at beløbet for de enkelte ydelser fremgår udtrykkeligt af udlændingeloven.

Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 b.

4. Udveksling af oplysninger mellem Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne til brug for administrationen vedrørende indkvarteringen af og aktiverings- og undervisningsindsatsen over for asylansøgere m.v. og udbetalingen af kontante ydelser til asylansøgere m.v.

Med henblik på at sikre den overordnede styring af indkvarteringsområdet udføres der en lang række opgaver, som samlet betegnes som bookingfunktionen. Bookingfunktionen på indkvarteringsområdet består hovedsageligt i at skabe overblik over beboersammensætningen på de enkelte indkvarteringssteder og over ledige pladser. Derudover indebærer bookingfunktionen en lang række kontrol- og opdateringsfunktioner med henblik på at sikre, at myndighederne altid er i besiddelse af korrekte oplysninger. Endvidere er der i tilknytning til bookingfunktionen visse sagsbehandlingsopgaver i relation til f.eks. andre indkvarteringsformer end centerindkvartering, f.eks. når en asylansøger er indkvarteret privat hos familiemedlemmer.

Bookingfunktionen på indkvarteringsområdet varetages i dag to forskellige steder, dels i Udlændingestyrelsen, dels i Dansk Røde Kors, Asylafdelingen.

På baggrund af en analyse af bookingfunktionen fra Økonomistyrelsen fra juni 2002 er det besluttet at ændre på de overordnede principper for arbejdsdelingen og opgavetilrettelæggelsen i forbindelse med visitation og booking af indkvartering af asylansøgere. Ændringen skal sikre en veldefineret og entydig adskillelse mellem Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne, dvs. en klar adskillelse mellem myndighedsrekvirenten (Udlændingestyrelsen) og leverandørerne (indkvarteringsoperatørerne). Endvidere vil ændringen medføre, at alle indkvarteringsoperatører stilles lige i forhold til beslutninger om placering af asylansøgere på særlige indkvarteringssteder.

I analysen vurderes det, at det er en forudsætning for at gennemføre den omtalte ændring, at den understøttes af et bookingsystem, der er fælles for Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne, og som styres af Udlændingestyrelsen. Asylbookingsystemet vil skulle indeholde oplysninger om de enkelte asylansøgere, som er af betydning i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne. Det kan f.eks. dreje sig om oplysninger om asylansøgernes alder, familiestatus, helbredsforhold m.v.

Endvidere indebærer den i afsnit 2 nævnte reform af aktiverings- og undervisningsindsatsen over for voksne asylansøgere, at indkvarteringsoperatørerne skal have kendskab til specifikke oplysninger om den enkelte asylansøger for at kunne aftale eller fastsætte, hvilken aktivering og undervisning der skal indgå i den pågældendes kontrakt. Det vil bl.a. dreje sig om oplysninger om, hvorvidt den pågældende asylansøger er registreret som asylansøger, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, eller om den pågældende asylansøger er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition.

Derudover vil den i afsnit 3 omtalte reform af systemet vedrørende udbetaling af kontante ydelser til asylansøgere m.v. forudsætte, at indkvarteringsoperatørerne, som forestår udbetaling af ydelserne, er i besiddelse af en række oplysninger om den enkelte asylansøger for at sikre korrekt udbetaling af kontante ydelser.

Integrationsministeriet vurderer, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at lade udvekslingen af de nævnte oplysninger være afhængig af et specifikt samtykke fra asylansøgerne. Der er således tale om oplysninger af afgørende betydning for administrationen på indkvarteringsområdet – både for Udlændingestyrelsen og for indkvarteringsoperatørerne. Endvidere vil oplysningerne løbende skulle anvendes og justeres under asylansøgernes ophold i Danmark. Endelig vil det være yderst ressourcekrævende at indhente samtykke i alle sager.

Med lovforslaget indføres der på den baggrund hjemmel til udveksling af oplysninger, herunder følsomme oplysninger, uden forudgående samtykke fra den enkelte asylansøger mellem Udlændingestyrelsen og operatørerne på indkvarteringsområdet, således at oplysningerne vil kunne indgå i asylbookingsystemet.

Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 1.

Endvidere har arbejdsgruppen om en styrket aktiverings- og undervisningsindsats på asylcentrene i relation til den i afsnit 2 nævnte reform af aktiverings- og undervisningsindsatsen over for voksne asylansøgere stillet forslag om videregivelse af oplysninger fra den enkelte asylansøgers kontrakt mellem indkvarteringsoperatørerne, således at det i tilfælde af asylansøgerens flytning fra en indkvarteringsoperatør til en anden er enkelt og overskueligt for indkvarteringsoperatøren for det indkvarteringssted, hvortil asylansøgeren flytter, at overtage kontrakten i det omfang, det er praktisk muligt. Arbejdsgruppen har i den forbindelse foreslået, at kontrakterne er standardiserede.

Lovforslaget indebærer på den baggrund en udtrykkelig hjemmel i udlændingeloven til, at en indkvarteringsoperatør ved en asylansøgers flytning mellem indkvarteringssteder kan videregive indholdet af den pågældendes kontrakt til en anden indkvarteringsoperatør.

Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 2.

Arbejdsgruppen har endvidere foreslået, at kontrakten bør kunne anvendes af kommuner og arbejdsgivere i den efterfølgende integrationsfase for de asylansøgere, der meddeles opholdstilladelse i Danmark. Dette er efter arbejdsgruppens opfattelse centralt, idet den i præasylfasen foretagne afklaring af kvalifikationer og aktivering vil gøre det nemmere at målrette integrationen i integrationsfasen. Dertil kommer, at det forekommer uhensigtsmæssigt, at kommunerne skal foretage en udredning, som udlændingemyndighederne og indkvarteringsoperatørerne allerede har foretaget.

Integrationsministeriet er enigt i, at kommunerne skal have det bedst mulige grundlag for integrationen af en udlænding, og at oplysningerne fra en udlændings kontrakt vil kunne være en vigtig del af grundlaget. Integrationsministeriet er således enigt i, at oplysningerne fra kontrakten ved visitering af en udlænding til en kommune bør kunne videregives fra indkvarteringsoperatørerne til kommunerne.

Integrationsministeriet finder derimod ikke, at arbejdsgivere på samme måde har behov for kendskab til oplysninger fra en asylansøgers kontrakt. På den baggrund finder Integrationsministeriet ikke, at der skal kunne videregives oplysninger fra en asylansøgers kontrakt til en arbejdsgiver, medmindre den pågældende selv videregiver oplysningerne til arbejdsgiveren, eller den pågældende har meddelt udtrykkeligt samtykke til, at oplysningerne videregives til en arbejdsgiver.

Lovforslaget indebærer på den baggrund en udtrykkelig hjemmel i udlændingeloven til, at indkvarteringsoperatørerne kan videregive indholdet af den pågældendes kontrakt til kommunalbestyrelsen for den kommune, hvortil den pågældende visiteres i forbindelse med meddelelse af opholdstilladelse.

Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 14, foreslåede bestemmelse i § 44 b.

5. Andre tiltag – udover manglende udbetaling af tillægsydelsen – ved manglende udførelse af de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet

Efter udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt., kan Udlændingestyrelsen bestemme, at en udlænding, der er undergivet Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse, uanset om den pågældende selv har tilstrækkelige midler til sit underhold. Efter bestemmelsen kan Udlændingestyrelsen således meddele en udlænding pålæg om at flytte til et bestemt indkvarteringssted, såfremt dette findes hensigtsmæssigt eksempelvis på grund af den pågældendes adfærd eller i forbindelse med en tilpasning af indkvarteringskapaciteten.

En udlænding, der ikke efterkommer Udlændingestyrelsens bestemmelse om at tage ophold efter Udlændingestyrelsens bestemmelse, jf. den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt., kan pålægges meldepligt eller frihedsberøves efter de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 34, stk. 2, nr. 4, og § 36, stk. 2, 1. pkt.

Efter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 2, 1. pkt., kan beboerne på et indkvarteringssted for asylansøgere m.v. meddeles pålæg om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet. Udlændingestyrelsen kan bestemme, i hvilket omfang tilsidesættelse af et meddelt pålæg skal medføre flytning til et andet indkvarteringssted, jf. § 42 d, stk. 2, 2. pkt. Udlændingestyrelsen kan endvidere bestemme, at en udlænding, der tilsidesætter et pålæg om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, ikke skal have dækket sine udgifter til underhold bortset fra kost, logi og nødvendige ydelser (madkasseordningen), jf. udlændingelovens § 42 a, stk. 9, nr. 5.

De nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne omfatter bl.a. madlavning til sig selv og familien eller deltagelse i fælles madlavning på indkvarteringsstedet, rengøring af eget værelse, daglig udvendig og indvendig oprydning og rengøring af fællesarealer samt pasning og renholdelse af udenomsarealer.

Karakteren af de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet indebærer, at det – ved siden af muligheden for at undlade at udbetale tillægsydelse, jf. herved afsnit 2.5 og 3 – findes nødvendigt at bibeholde de gældende tiltag over for udlændinge, der ikke medvirker til opgaveløsningen. Opgavernes udførelse er således af afgørende betydning for indkvarteringsstedets daglige drift, ligesom det kan have betydning for dagligdagen for andre beboere på indkvarteringsstedet, om den enkelte udlænding udfører sine opgaver.

Det foreslås med samme begrundelse, at der – som ved manglende efterkommen af Udlændingestyrelsens bestemmelse efter udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt. – indføres mulighed for at pålægge meldepligt over for eller for at frihedsberøve en udlænding, der ikke efterkommer Udlændingestyrelsens bestemmelse om at tage ophold på et andet indkvarteringssted som følge af manglende overholdelse af et pålæg om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet.

Der henvises til lovforslagets § 1, nr. 1.

Efter den gældende udlændingelov kan en udlænding, der ikke efterkommer Udlændingestyrelsens bestemmelse efter udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt., endvidere straffes med bøde eller under skærpende omstændigheder med fængsel indtil 4 måneder, jf. udlændingelovens § 60. Det foreslås, at straffehjemlen også skal omfatte udlændinge, der ikke efterkommer Udlændingestyrelsens bestemmelse om at tage ophold på et andet indkvarteringssted som følge af manglende overholdelse af et pålæg om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet.

Der henvises til lovforslagets § 1, nr. 17.

6. Økonomiske og administrative konsekvenser af lovforslaget

Den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede reform af aktiverings- og undervisningsindsatsen over for voksne asylansøgere m.v. indebærer, at indkvarteringsoperatørerne skal udarbejde en kontrakt for udlændinge, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse (asylansøgere m.v.), jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c. Overholdelse af kontrakten vil være pligtmæssig og en forudsætning for at få udbetalt en tillægsydelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11. Endvidere indebærer lovforslaget, at deltagelse i et introduktionskursus gøres pligtmæssig for alle nyankomne asylansøgere, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 1, at deltagelse i danskundervisning gøres pligtmæssig for asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, eller som har opholdt sig her i landet i mere end 3 måneder fra tidspunktet for asylansøgningens indgivelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 2, at timetallet for danskundervisningen øges, og at der udarbejdes kvalitetsstandarder for undervisningen. Herudover indebærer lovforslaget mulighed for at deltage i anden undervisning, jf. de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 3 og 4, og øgede muligheder for at deltage i aktivering, herunder ulønnet praktik, jf. de foreslåede bestemmelser i § 42 e, stk. 1-3.

Med udgangspunkt i det forudsatte aktivitetsniveau på FL2003 skønnes den øgede aktiverings- og undervisningsindsats under ét at medføre merudgifter på 30 mio. kr. årligt. Der forventes således bl.a. merudgifter til undervisning, aktivering, administration, transport og børnepasning samt til etablering af supplerende bygningsmæssige faciliteter til undervisning og aktivering. I 2003 skønnes merudgiften at udgøre 15 mio. kr.

Lovforslaget indebærer endvidere en reform af systemet for udbetaling af kontante ydelser til udlændinge, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse (asylansøgere m.v.), jf. den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 b. Reformen indebærer bl.a., at asylansøgere m.v. vil modtage en grundydelse og derudover have mulighed for at modtage en tillægsydelse, jf. ovenfor. Tillægsydelsen i den indledende fase (Dublinfasen) og udsendelsesfasen foreslås at være mindre end i perioden efter registrering af asylansøgeren her i landet, mens asylansøgningen er under behandling (registreringsfasen).

Med udgangspunkt i det forudsatte aktivitetsniveau på FL2003 skønnes reformen af systemet for udbetaling af de kontante ydelser til asylansøgere m.v. at give en årlig besparelse på ca. 53 mio. kr. Heraf skønnes besparelsen på 40 mio. kr. at kunne henføres til den indledende fase (Dublinfasen) og registreringsfasen, mens besparelsen på 13 mio. kr. skønnes at kunne henføres til besparelser i udsendelsesfasen. I 2003 skønnes besparelsen at udgøre 26,5 mio. kr.

Skønnene over de økonomiske konsekvenser vil eventuelt blive revideret i forbindelse med den i afsnit 2 omtalte kortlægning af erfaringerne fra den med lovforslaget foreslåede reform af aktiverings- og undervisningsindsatsen over for voksne asylansøgere m.v. med henblik på en eventuel fortsat prioritering i forbindelse med udarbejdelsen af FL2006, herunder af, hvorvidt reformen har medført mærkbart bedre forudsætninger for integrationen af de asylansøgere m.v., der meddeles opholdstilladelse.

Lovforslaget har ingen administrative konsekvenser for kommuner og amtskommuner.

7. Erhvervsadministrative, erhvervsøkonomiske og miljømæssige konsekvenser af lovforslaget og lovforslagets administrative konsekvenser for borgerne

Lovforslaget skønnes ikke at indebære erhvervsadministrative, erhvervsøkonomiske eller miljømæssige konsekvenser eller administrative konsekvenser for borgerne.

8. Forholdet til EU-retten

Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.

Det bemærkes, at Rådet den 27. januar 2003 vedtog direktiv (EF) om fastsættelse af minimumsstandarder for modtagelse af asylansøgere i medlemsstaterne. Direktivet er som følge af det danske forbehold vedrørende retlige og indre anliggender ikke bindende for og finder ikke anvendelse i Danmark.

9. Hørte myndigheder

Lovforslaget har været sendt til høring hos følgende myndigheder og organisationer:

Advokatrådet, Amnesty International, Amtsrådsforeningen, Beredskabsstyrelsen, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Flygtningehjælp, Dansk Industri, Dansk Retspolitisk Forening, Dansk Røde Kors, Dansk Socialrådgiverforening, Datatilsynet, De Etniske Minoriteters Landsorganisation, Den Danske Dommerforening, Det Danske Center for Menneskerettigheder (nu Institut for Menneskerettigheder), Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination, Dommerfuldmægtigforeningen, Domstolsstyrelsen, Flygtningenævnet, Foreningen af Politimestre i Danmark, Foreningen af Statsamtmænd, Frederiksberg Kommune, Hanstholm kommune, Håndværksrådet, Kommunernes Landsforening, Københavns Kommune, Landsorganisationen i Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, Nævnet for Etnisk Ligestilling (nedlagt pr. 1. januar 2003, jf. lov nr. 411 af 6. juni 2002), Politidirektøren i København, Politiforbundet i Danmark, Politifuldmægtigforeningen, præsidenterne for Østre og Vestre landsret, retterne i København, Århus, Odense, Aalborg og Roskilde, Retslægerådet, Rigsadvokaten, Rigspolitichefen, Rådet for Etniske Minoriteter, Statsamtsjuristforeningen samt UNHCR.

10. Samlet vurdering af lovforslagets konsekvenser

 

Positive konsekvenser/mindre udgifter (hvis ja, angiv omfang)

Negative konsekvenser/merudgifter (hvis ja, angiv omfang)

Økonomiske konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Ja. Mindreudgifter for staten som følge af reform af systemet for udbetaling af kontante ydelser til asylansøgere m.v. på 26,5 mio. kr. i 2003 og 53 mio. kr. i 2004.

Ja. Merudgifter for staten som følge af reform af aktiverings- og undervisningsindsatsen over for voksne asylansøgere m.v. på 15 mio. kr. i 2003 og 30 mio. kr. i 2004.

Administrative konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Nej

Ja, jf. ovenfor.

Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

Nej

Nej

Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Nej

Nej

Miljømæssige konsekvenser

Nej

Nej

Administrative konsekvenser for borgerne

Nej

Nej

Forholdet til EU-retten

Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Efter udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt., kan Udlændingestyrelsen bestemme, at en udlænding, der er undergivet Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse, uanset om den pågældende selv har tilstrækkelige midler til sit underhold.

Det følger af den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 34, stk. 2, nr. 4, at politiet, hvis det skønnes hensigtsmæssigt for at sikre udlændingens tilstedeværelse, kan bestemme, at en udlænding skal give møde hos politiet på nærmere angivne tidspunkter, såfremt udlændingen ikke efterkommer Udlændingestyrelsens bestemmelse om, at udlændingen skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse, jf. udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt.

Endvidere følger det af den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 36, stk. 2, 1. pkt., at en udlænding kan frihedsberøves, såfremt den pågældende ikke efterkommer Udlændingestyrelsens bestemmelse om at tage ophold, jf. udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt.

Efter den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 2. pkt., kan Udlændingestyrelsen bestemme, at en udlænding, der tilsidesætter et meddelt pålæg om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse. Bestemmelsen svarer til den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 2, 2. pkt.

Det foreslås i den forbindelse, at det præciseres i § 34, stk. 2, nr. 4, at politiet – ligesom ved manglende efterkommen af Udlændingestyrelsens bestemmelse efter udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt., jf. ovenfor – kan bestemme, at en udlænding skal give møde hos politiet på nærmere angivne tidspunkter (meldepligt), såfremt udlændingen ikke efterkommer Udlændingestyrelsens bestemmelse efter den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 2. pkt., om, at udlændingen skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse.

Det forudsættes i den forbindelse, at Udlændingestyrelsen underretter politiet om relevante sager.

Det forudsættes endvidere, at indkvarteringsoperatørerne – som hidtil – udøver en betydelig indsats for at motivere asylansøgerne til at udføre de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne. Kun i de tilfælde, hvor en asylansøger – trods indkvarteringsoperatørernes motiverende indsats – nægter at udføre de nødvendige opgaver, pålægges den pågældende dette. Nægter den pågældende herefter fortsat at udføre de nødvendige opgaver, kan den pågældende pålægges at flytte til et andet indkvarteringssted, hvis dette konkret skønnes nødvendigt. Indkvarteringsoperatørerne forudsættes herefter at søge at motivere den pågældende asylansøger til at efterkomme flyttepåbudet.

Det forudsættes således, at muligheden for anvendelse af meldepligt først overvejes, når det viser sig umuligt at motivere den pågældende til at efterkomme flyttepåbudet. Det vil i den forbindelse være tilstrækkeligt for at iværksætte meldepligt, at dette skønnes hensigtsmæssigt for at sikre udlændingens tilstedeværelse på det indkvarteringssted, hvor Udlændingestyrelsen har bestemt, at udlændingen skal tage ophold.

Afgørelse om iværksættelse af meldepligt træffes af politiet, jf. udlændingelovens § 48, stk. 1, 2. pkt., med klageadgang til integrationsministeren, jf. § 48, stk. 1, 4. pkt. Klagen har ikke opsættende virkning, jf. § 48, stk. 1, 5. pkt.

Det foreslås endvidere præciseret i § 36, stk. 2, 1. pkt., at en udlænding, som tilsidesætter Udlændingestyrelsens pålæg efter den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 2. pkt. – ligesom ved tilsidesættelse af Udlændingestyrelsens pålæg efter udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt., jf. ovenfor – kan frihedsberøves.

De foreslåede bestemmelser i § 34, stk. 2, nr. 4 og § 36, stk. 2, 1. pkt., skal ses i sammenhæng. Som anført ovenfor forudsættes det, at indkvarteringsoperatørerne i videst muligt omfang søger at motivere asylansøgere til at udføre de nødvendige opgaver og dernæst til at efterkomme mindre indgribende tiltag. Det forudsættes således, at muligheden for anvendelse af frihedsberøvelse først overvejes, såfremt meldepligt ikke anses for tilstrækkelig til at sikre udlændingens tilstedeværelse på det indkvarteringssted, hvor Udlændingestyrelsen har bestemt, at udlændingen skal tage ophold.

Afgørelse om iværksættelse af frihedsberøvelse træffes af politiet, jf. udlændingelovens § 48, stk. 1, 2. pkt. Politiets afgørelse efter § 36, stk. 2, 1. pkt., kan kun påklages til integrationsministeren, såfremt afgørelsen ikke kan indbringes for domstolene, jf. § 48, stk. 1, 6. pkt. Klagen vil i så fald ikke have opsættende virkning, jf. § 48, stk. 1, 5. pkt. Frihedsberøvelsen skal, medmindre udlændingen forinden løslades, inden tre døgn efter frihedsberøvelsens iværksættelse indbringes for retten, der tager stilling til spørgsmålet om frihedsberøvelsens lovlighed og fortsatte opretholdelse, jf. udlændingelovens § 37, stk. 1.

Til nr. 2

Der er tale om konsekvensændringer som følge af lovforslagets § 1, nr. 3 og 4.

Til nr. 3 og 4

Efter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 a, stk. 1, 1. pkt., får en udlænding, der opholder sig her i landet og indgiver ansøgning om opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 7 (asyl), udgifterne til underhold dækket af Udlændingestyrelsen, indtil udlændingen meddeles opholdstilladelse, eller udlændingen udrejser eller udsendes.

Bestemmelsen omfatter asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen), asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, og afviste asylansøgere i udsendelsesfasen, der efter endeligt afslag på asyl og eventuelt afslag på opholdstilladelse på andet grundlag afventer udrejse eller udsendelse. Bestemmelsen omfatter også udlændinge, som er meddelt afslag på asyl, fordi de pågældende er udelukket herfra f.eks. som følge af begåede alvorlige forbrydelser, men som ikke kan udsendes af landet, fordi dette ville stride mod udlændingelovens refoulementsforbud i § 31 – dvs. udlændinge på såkaldt tålt ophold.

I tilfælde, hvor asylansøgeren meddeles opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 1 eller 2, § 9 b eller § 9 e, får den pågældende udgifterne til underhold dækket af Udlændingestyrelsen til og med udgangen af den første hele måned efter tidspunktet for meddelelse af opholdstilladelse, jf. den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 a, stk. 1, 2. pkt.

Efter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 a, stk. 2, får andre udlændinge, der ikke har ret til at opholde sig her i landet efter udlændingelovens regler herom, ligeledes udgifterne til underhold dækket af Udlændingestyrelsen, hvis det er nødvendigt af hensyn til forsørgelsen af udlændingen.

En udlænding fra en af de i udlændingelovens § 42 a, stk. 1 og 2, nævnte persongrupper er efter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 a, stk. 3, ikke omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, hvis udlændingen har lovligt ophold her i landet efter udlændingelovens regler herom, hvis udlændingens opholdssted ikke kendes, eller hvis udlændingen har ret til hjælp til forsørgelse efter anden lovgivning end lov om aktiv socialpolitik. Har udlændingen indgået ægteskab med en herboende person, er udlændingen endvidere ikke omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, medmindre særlige grunde foreligger.

Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse udmøntes i dag efter en ikke-lovfæstet praksis ved udbetaling af kontante enkeltydelser i form af kost-, tøj- og lommepenge. Denne praksis har tidligere været beskrevet i anmærkningerne til finanslovene, ligesom taksterne for henholdsvis kost-, tøj- og lommepenge har fremgået af anmærkningerne. Fra 2002 er udbetalingen af kost-, tøj- og lommepenge beskrevet i en tekstanmærkning til finansloven (tekstanmærkning nr. 104 til § 18.21.02) vedrørende udbetaling af kontante enkeltydelser. Der henvises til lovforslagets almindelige bemærkninger, afsnit 3.1, samt til den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 b og bemærkningerne hertil.

Derudover anses udgifter til dækning af nødvendige sundhedsmæssige ydelser til asylansøgere m.v. efter fast praksis for omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse. De nødvendige sundhedsmæssige ydelser, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, er afgrænset i forhold til de sundhedsmæssige ydelser, som asylansøgere m.v. kan modtage fra det almindelige sundhedsvæsen.

Enhver, der har bopæl her i landet, er efter § 1 i lov om offentlig sygesikring og § 5, stk. 1, i lov om sygehusvæsenet omfattet af den offentlige sygesikring og har dermed adgang til vederlagsfri sygehusbehandling. Dette betyder i praksis, at den pågældende skal være registreret i Det Centrale Personregister (CPR). Asylansøgere registreres ikke i CPR og er således ikke omfattet af det almindelige offentlige sygesikringssystem. Asylansøgere har på den baggrund alene i begrænset omfang ret til ydelser efter sygehusloven. Efter § 9, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 299 af 13. maj 2002 om ret til sygehusbehandling og fødselshjælp m.v., har asylansøgere m.v. ret til sygehusbehandling og fødselshjælp m.v. i opholdsamtskommunen i tilfælde af ulykke, pludselig opstået sygdom, fødsel m.v. eller pludselig forværring af kronisk lidelse. I sådanne tilfælde er udgifterne til den givne sundhedsmæssige ydelse ikke omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse efter udlændingelovens § 42 a, stk. 1 eller 2.

Det er således alene udgifter til nødvendige sundhedsmæssige ydelser, som ikke vedrører sygehusbehandling og fødselshjælp m.v. i tilfælde af ulykke, pludselig opstået sygdom, fødsel m.v. eller pludselig forværring af kronisk lidelse, som efter fast praksis er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse.

Efter fast praksis omfatter Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse for så vidt angår nødvendige sundhedsmæssige ydelser asylansøgeres besøg hos alment praktiserende læge/vagtlæge, indledningsvise behandlinger hos psykolog eller psykiater, indledningsvise behandlinger hos visse speciallæger samt mindre tandbehandlinger. Udlændingestyrelsen dækker herudover alene nødvendig, uopsættelig og smertelindrende sundhedsmæssig behandling.

På den baggrund foreslås det, at bestemmelserne i § 42 a, stk. 1, 1. og 2. pkt., og § 42 a, stk. 2, præciseres, således at det fremgår udtrykkeligt af bestemmelserne, at Udlændingestyrelsen dækker udgifter til nødvendige sundhedsmæssige ydelser.

Til nr. 5-7

Efter de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 a, stk. 4, 1. og 2. pkt., kan Udlændingestyrelsen bestemme, at en udlænding, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, jf. udlændingelovens § 42 a, stk. 1 og 2, og som har tilstrækkelige midler hertil, ikke skal have dækket sine eller sin husstands udgifter til underhold. Udlændingestyrelsen kan endvidere pålægge en udlænding, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, at betale udgifterne til udlændingens underhold, såfremt udlændingen har tilstrækkelige midler hertil.

For så vidt angår de foreslåede ændringer af § 42 a, stk. 4, 1. og 2. pkt., er der dels tale om konsekvensændringer som følge af lovforslagets § 1, nr. 3 og 4, dels tale om konsekvensændringer som følge af de ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelser i § 42 b, stk. 3, 7. og 8. pkt., hvorved begrebet familie defineres i relation til udbetaling af ydelser efter den foreslåede bestemmelse i § 42 b.

Ved den foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 4, 3. pkt., bemyndiges Udlændingestyrelsen til at fastsætte nærmere regler om, i hvilke tilfælde en udlænding kan anses for at have tilstrækkelige midler til at dække sine eller sin families udgifter til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser og derfor ikke skal have dækket sine eller sin families udgifter hertil, og om, i hvilke tilfælde Udlændingestyrelsen kan pålægge en udlænding, der anses for at have tilstrækkelige midler til at dække sine eller sin families udgifter til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser, at betale udgifterne hertil.

De regler, Udlændingestyrelsen vil fastsætte i medfør af den foreslåede bestemmelse, vil indebære en videreførelse af styrelsens gældende praksis på området. Efter Udlændingestyrelsens gældende praksis bliver asylansøgere, der ved indrejsen eller på et tidspunkt herefter er i besiddelse af økonomiske midler eller værdier, herunder ejendele, der overstiger 2.000 kr., således anmodet om at betale for deres eget underhold og eventuelt deres families underhold, herunder for indkvartering i form af betaling af husleje for en afgrænset periode. Der kan endvidere pålægges en udlænding pligt til at tilbagebetale kontante ydelser efter udlændingelovens § 42 a, stk. 4, 2. pkt., hvis Udlændingestyrelsen fra indkvarteringsoperatørerne eller offentlige myndigheder modtager indberetning om, at den pågældende råder over ejendele, der kan tjene som grundlag for inddrivelse af krav om tilbagebetaling.

Til nr. 8 og 10

Der er tale om konsekvensændringer som følge af lovforslagets § 1, nr. 3 og 4.

Til nr. 9

Den foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, 1. pkt., hvorefter Udlændingestyrelsen tilvejebringer og driver indkvarteringssteder for udlændinge, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, jf. udlændingelovens § 42 a, stk. 1 og 2, svarer til den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 a, stk. 5, 1. pkt.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, 2. pkt., kan Udlændingestyrelsens tilvejebringelse og drift af indkvarteringsstederne ske i samarbejde med private organisationer eller selskaber eller statslige styrelser, som er godkendt hertil af integrationsministeren, eller kommuner (indkvarteringsoperatører).

Bestemmelsen erstatter de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 a, stk. 5, 2. og 3. pkt., hvorefter Udlændingestyrelsens tilvejebringelse og drift af indkvarteringsstederne kan ske i samarbejde med Dansk Røde Kors eller med andre private organisationer eller selskaber, som er godkendt hertil af integrationsministeren, ligesom Beredskabsstyrelsen eller andre statslige styrelser, som er godkendt hertil af integrationsministeren, eller en kommune efter aftale med Udlændingestyrelsen kan tilvejebringe og drive sådanne indkvarteringssteder.

Den foreslåede bestemmelse er alene udtryk for en teknisk forenkling af bestemmelsens ordlyd, ligesom det findes rettest, at der alene findes én generel definition af indkvarteringsoperatørerne i loven. Der er således ikke ved den foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, 2. pkt., forudsat nogen ændring af gældende praksis efter de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 a, stk. 5, 2. og 3. pkt.

Den foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, 3. pkt., hvorefter integrationsministeren kan fastsætte regler om nedsættelse af samarbejdsorganer på de enkelte indkvarteringssteder (beboerråd m.v.) samt om disse organers kompetence, svarer til den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 5, 3. pkt.

Til nr. 11

Der er tale om en konsekvensændring som følge af lovforslagets § 1, nr. 12.

Til nr. 12

Efter de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 a, stk. 1 og 2, omfatter Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse asylansøgere og andre udlændinge, der ikke efter udlændingelovens regler har ret til opholde sig her i landet, hvis det er nødvendigt af hensyn til forsørgelsen af udlændingen, jf. undtagelserne i udlændingelovens § 42 a, stk. 3.

I det følgende henvises der alene til asylansøgere, når gruppen af udlændinge, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, omtales.

De gældende bestemmelser i udlændingelovens §§ 42 b-42 e vedrører forholdene for asylansøgere under deres ophold her i landet.

Den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 b bemyndiger integrationsministeren til at fastsætte nærmere regler om erstatning for skader, som asylansøgere forvolder på andre eller andres ejendele, og for skader, som påføres de pågældende eller disses ejendele, og regler om forsikring mod sådanne skader.

Den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 c vedrører undervisning af asylansøgerbørn i den undervisningspligtige alder og tilbud om undervisning til voksne asylansøgere og indeholder bl.a. en bemyndigelse til integrationsministeren til at fastsætte nærmere regler herom.

De gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 d, stk. 1 og 2, vedrører asylansøgeres pligt til at medvirke til udførelsen af nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringssteder for asylansøgere og muligheden for at meddele asylansøgeren pålæg herom. Endvidere giver udlændingelovens § 42 d, stk. 2, 2. pkt., Udlændingestyrelsen mulighed for at bestemme, i hvilket omfang tilsidesættelse af et sådant pålæg skal medføre flytning til et andet indkvarteringssted.

Den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 3, vedrører asylansøgeres muligheder for at deltage i anden aktivering i form af udførelse af andre opgaver end de nævnte pligtmæssige i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne for asylansøgere og medvirken ved gennemførelsen af undervisningen af asylansøgere, herunder asylansøgerbørn.

Efter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 4, må asylansøgere deltage i ulønnet humanitært arbejde eller andet frivilligt arbejde.

Den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 5, bemyndiger integrationsministeren til at fastsætte nærmere regler om udførelsen af de i § 42 d, stk. 1 og 3, nævnte opgaver og om det i § 42 d, stk. 4, nævnte arbejde. Integrationsministeren kan endvidere fastsætte regler om nedsættelse af samarbejdsorganer på de enkelte indkvarteringssteder og om disse organers kompetence.

Den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 6, bemyndiger integrationsministeren til at fastsætte regler om betaling for asylansøgeres udførelse af de i § 42 d, stk. 1 og 3, nævnte opgaver og deltagelse i det i § 42 d, stk. 4, nævnte arbejde.

Den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 7, bemyndiger integrationsministeren til efter forhandling med socialministeren (nu beskæftigelsesministeren) at fastsætte nærmere bestemmelser om, i hvilket omfang asylansøgere er omfattet af reglerne om arbejdsskadeforsikring.

Endelig giver den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 e mulighed for, at visse bestemmelser i lov om planlægning ikke skal finde anvendelse på ejendomme, som Udlændingestyrelsen råder over, og som bl.a. anvendes til modtagecenter for nyankomne asylansøgere.

Det foreslås, at de gældende bestemmelser i udlændingelovens §§ 42 b-42 e ophæves, og der i stedet indsættes et antal nye bestemmelser som §§ 42 b-42 j.

Den foreslåede bestemmelse i § 42 b vedrører udbetalingen af kontante ydelser til asylansøgere. Den foreslåede bestemmelse i § 42 c vedrører udformningen og indgåelsen af kontrakter med asylansøgere om deres udførelse af pligtmæssige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne for asylansøgere og om deres deltagelse i undervisning og aktivering.

Den foreslåede bestemmelse i § 42 d vedrører asylansøgeres pligt til at medvirke til udførelsen af pligtmæssige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne. Bestemmelsen erstatter de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 d, stk. 1, 2 og 5, 1. pkt., jf. stk. 1. Den foreslåede bestemmelse i § 42 e vedrører anden aktivering, som asylansøgere kan deltage i. Bestemmelsen erstatter de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 d, stk. 3, 4, 5, 1. pkt., jf. stk. 3, og 5, 2. pkt., jf. stk. 4.

Den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 5, 3. pkt., foreslås indsat i den ved lovforslagets § 1, nr. 9, foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5.

Efter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 6, 1.-3. pkt., kan integrationsministeren fastsætte regler om, i hvilket omfang asylansøgere, der medvirker til udførelsen af opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet eller deltager i frivilligt arbejde, skal have betaling herfor. Integrationsministeren kan endvidere bestemme, at betalingen træder i stedet for Udlændingestyrelsens dækning af de pågældende asylansøgeres udgifter til underhold. Endelig kan ministeren bestemme, at Udlændingestyrelsen kan fastsætte nærmere retningslinjer for beregningen af betalingen. Det foreslås, at bestemmelserne ophæves. Det bemærkes hertil, at det ved den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11, gøres til en betingelse for udbetaling af tillægsydelse til asylansøgere, at asylansøgere overholder den indgåede kontrakt, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c.

Efter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 6, 4. pkt., kan ministeren bestemme, at de gældende bestemmelser om aktivering kun skal gælde for visse indkvarteringssteder. Det foreslås, at bestemmelsen ophæves. Det bemærkes hertil, at der ikke ses at være nogen grund til, at asylansøgere ikke skal pålægges at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af noget enkelt indkvarteringssted, ligesom gennemførelsen af den ved den foreslåede bestemmelse i § 42 e foreslåede aktivering afhænger af, om den pågældende indkvarteringsoperatør praktisk kan tilrettelægge en sådan aktivering.

Den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 7, foreslås overført til den foreslåede bestemmelse i § 42 i, jf. nedenfor.

Den foreslåede bestemmelse i § 42 f vedrører undervisning af voksne asylansøgere, mens den foreslåede bestemmelse i § 42 g vedrører undervisning af asylansøgerbørn i den undervisningspligtige alder. Bestemmelserne erstatter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 c.

Den foreslåede bestemmelse i § 42 h vedrører udveksling af oplysninger mellem Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne til brug for administrationen af indkvarteringen af asylansøgere, udbetalingen af kontante ydelser til asylansøgere og iværksættelse af aktiverings- og undervisningstiltag over for asylansøgere.

Den foreslåede bestemmelse i § 42 i vedrører asylansøgernes forsikringsforhold. Bestemmelsen erstatter de gældende bestemmelser i udlændingelovens §§ 42 b og 42 d, stk. 7.

Endelig vedrører den foreslåede bestemmelse i § 42 j muligheden for at undtage modtagecentre for nyankomne asylansøgere fra lov om planlægning. Bestemmelsen erstatter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 e.

§ 42 b

Den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 a, stk. 1, indebærer, at udlændinge, der opholder sig her i landet som asylansøgere, får udgifterne til underhold dækket af Udlændingestyrelsen, indtil udlændingen meddeles opholdstilladelse, eller den pågældende udrejser eller udsendes, jf. dog undtagelserne i udlændingelovens § 42 a, stk. 3. Tilsvarende gælder efter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 a, stk. 2, for andre udlændinge, der ikke efter udlændingelovens regler har ret til at opholde sig her i landet, hvis det er nødvendigt af hensyn til forsørgelsen af udlændingen, jf. dog undtagelserne i udlændingelovens § 42 a, stk. 3.

Når der i det følgende henvises til asylansøgere, indebærer henvisningen tillige en henvisning til den øvrige gruppe af udlændinge, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse.

I praksis får asylansøgere udbetalt kontante enkeltydelser i form af kost-, tøj- og lommepenge, medmindre Udlændingestyrelsen konkret træffer anden bestemmelse efter udlændingelovens regler herom. Udbetalingen af kontante enkeltydelser er ikke i dag beskrevet i udlændingeloven. Der henvises herved til lovforslagets almindelige bemærkninger, afsnit 3.1.

Med den foreslåede bestemmelse i § 42 b fremgår principperne for udbetaling af kontante ydelser til udlændinge, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, udtrykkeligt af udlændingeloven.

Af den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 1, 1. pkt., fremgår, at en udlænding, der får udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen efter udlændingelovens § 42 a, stk. 1 eller 2, får udbetalt en grundydelse, medmindre den pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning.

Grundydelsen forudsættes at dække udlændingens udgifter til kost. Der udbetales derfor ikke grundydelse til udlændinge, der er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning.

Grundydelsen forudbetales hver 14. dag, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 1, 2. pkt.

Hvis særlige grunde taler derfor, udbetales grundydelsen dog for kortere perioder ad gangen, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 1, 3. pkt. Grundydelsen kan således udbetales for kortere perioder ad gangen end hver 14. dag, hvis Udlændingestyrelsen finder dette hensigtsmæssigt, f.eks. fordi den pågældende står umiddelbart foran at skulle udsendes af landet.

Efter den foreslåede bestemmelse i udlændingelovens § 42 b, stk. 2, udgør grundydelsen pr. dag følgende beløb:

1) 32,23 kr. for asylansøgere, der samlever i ægteskab eller samlivsforhold, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 2, nr. 1. Bestemmelsen omfatter asylansøgere, der er samlevende som ægtefæller eller samlevere her i landet – uanset de pågældendes alder. Ægtefæller og samlevere anses for at være samlevende, når de pågældende er indkvarteret på samme indkvarteringssted, medmindre det er åbenbart, at samlivet mellem parterne er ophævet. Asylansøgere, der under opholdet her i landet etablerer samliv – enten fordi samlivet med ægtefællen eller samleveren i kraft af dennes indrejse til landet genetableres, eller fordi asylansøgeren under opholdet etablerer samliv med en person her i landet – betragtes som samlevende fra datoen, hvor samlivet etableres.

2) 40,71 kr. for asylansøgere over 18 år, der ikke samlever i ægteskab eller samlivsforhold, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 2, nr. 2.

3) 40,71 kr. for uledsagede asylansøgere under 18 år, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 2, nr. 3. Ved en uledsaget asylansøger under 18 år forstås en mindreårig person, der indrejser og indgiver ansøgning om asyl uden ledsagelse af sine forældre eller andre myndige personer, som kan anses for at være trådt i forældrenes sted, herunder familiemedlemmer. Kun asylansøgere, som på tidspunktet for indgivelsen af asylansøgningen er under 18 år, er omfattet af bestemmelsen.

4) 40,71 kr. for asylansøgere under 18 år, som uden for de i den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 2, nr. 1, nævnte tilfælde ikke betragtes som hørende til en af eller begge sine forældres familie, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 2, nr. 4. Bestemmelsen omfatter mindreårige asylansøgere, der ikke bor sammen med en af eller begge sine forældre, dvs. at den pågældende ikke er indkvarteret på samme indkvarteringssted som en af eller begge sine forældre, eller at det er åbenbart, at den pågældende ikke har fælles husholdning med en af eller begge sine forældre. Bestemmelsen omfatter endvidere mindreårige asylansøgere, der selv har forsørgelsespligt over for et mindreårigt barn. Der henvises til den nedenfor beskrevne foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 3, 8. pkt.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 3, 1. pkt., får en udlænding, der modtager grundydelse, udbetalt et forsørgertillæg, hvis asylansøgeren har forsørgelsespligt over for et barn under 18 år.

Tilsvarende får en udlænding, der ikke modtager grundydelse, fordi den pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning, udbetalt et forsørgertillæg, hvis asylansøgeren har forsørgelsespligt over for et barn under 18 år, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 3, 2. pkt.

Af den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 3, 3. pkt., fremgår, at der kun kan udbetales 1 forsørgertillæg pr. barn. Det gælder også i en situation, hvor barnets forældre ikke er samlevende, og hvor barnet bor på skift hos hver af forældrene.

Af den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 3, 4. pkt., fremgår, at der højst kan udbetales 2 forsørgertillæg pr. familie.

Af den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 3, 5. pkt., fremgår, at en asylansøger får udbetalt et nedsat forsørgertillæg pr. barn udover 2 børn, når asylansøgeren har forsørgelsespligt over for mere end 2 børn under 18 år. Der kan kun udbetales 1 nedsat forsørgertillæg pr. barn, og der kan højst udbetales 2 nedsatte forsørgertillæg pr. familie, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 3, 6. pkt.

Bestemmelserne indebærer, at en asylansøger, som har forsørgelsespligt over for mere end to mindreårige børn, får udbetalt et nedsat forsørgertillæg for det 3. og eventuelt 4. barn. Der kan ikke udbetales hverken forsørgertillæg eller nedsat forsørgertillæg for flere end fire børn pr. familie.

Såfremt der i en familie er mere end to børn, vil forsørgeren af de yngre børn i familien have forrang frem for forsørgeren af de ældre børn i familien, hvad angår retten til forsørgertillæg og dernæst nedsat forsørgertillæg.

Af den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 3, 7. pkt., fremgår, at der til en familie medregnes asylansøgeren, dennes ægtefælle eller samlever og dennes eller ægtefællens eller samleverens børn under 18 år. Bestemmelsen indebærer, at en familie i denne henseende afgrænses til at bestå af to samlevende personer og deres fællesbørn og særbørn under 18 år.

Af den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 3, 8. pkt., følger, at et barn under 18 år ikke betragtes som hørende til en af eller begge sine forældres familie, når barnet ikke bor sammen med en af eller begge sine forældre, når barnet samlever i ægteskab eller samlivsforhold, eller når barnet selv har forsørgelsespligt over for et barn under 18 år.

Et mindreårigt barn betragtes efter bestemmelsen ikke som hørende til en af eller begge sine forældres familie, såfremt barnet ikke bor sammen med en af eller begge sine forældre, dvs. at den pågældende ikke er indkvarteret på samme indkvarteringssted som en af eller begge sine forældre, eller at det er åbenbart, at den pågældende ikke har fælles husholdning med en af eller begge sine forældre. Endvidere betragtes et mindreårigt barn ikke som hørende til en af eller begge sine forældres familie, når barnet samlever i ægteskab eller samlivsforhold eller selv har forsørgelsespligt over for et mindreårigt barn.

Bestemmelsen indebærer således, at et mindreårigt barn, der bor med sit eget barn hos en af eller begge sine forældre, ikke betragtes som hørende til forældrenes familie. Den pågældende vil således selvstændigt kunne få udbetalt grundydelse efter den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 1, jf. stk. 2, nr. 4.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 4, udgør forsørgertillægget pr. dag 64,46 kr. for asylansøgere, der modtager grundydelse, og 23,75 kr. for asylansøgere, der ikke modtager grundydelse, fordi de pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning.

Bestemmelsen vedrører udbetaling af forsørgertillæg til asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1.

Af den foreslåede bestemmelse i 42 b, stk. 5, 1. pkt., følger således, at forsørgertillægget for udlændinge, der ikke er registreret som asylansøgere efter udlændingelovens § 48 e, stk. 1 – og dermed befinder sig i den indledende fase (Dublinfasen) – pr. dag udgør 47,50 kr. for udlændinge, der modtager grundydelse, og 6,79 kr. for udlændinge, der ikke modtager grundydelse, fordi de pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning.

Tilsvarende beløb udbetales til asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på en ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7 (asyl) eller har frafaldet en sådan ansøgning, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 b (humanitær opholdstilladelse), og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. udlændingelovens § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af asylsagen eller sagen om humanitær opholdstilladelse, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. udlændingelovens § 33, stk. 7, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 5, 2. pkt.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 6, 1. pkt., udgør nedsat forsørgertillæg pr. dag 33,93 kr. Bestemmelsen vedrører udbetaling af nedsat forsørgertillæg til asylansøgere, uanset om de pågældende er i den indledende fase (Dublinfasen), er registrerede som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, eller er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 6, 2. pkt., udbetales nedsat forsørgertillæg ikke til asylansøgere, der ikke modtager grundydelse, fordi de pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning.

Det fremgår af den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 7, 1. pkt., at det er en betingelse for udbetaling af forsørgertillæg og nedsat forsørgertillæg, at det barn, som asylansøgeren har forsørgelsespligt over for, betragtes som hørende til asylansøgerens familie, jf. ovenfor om de foreslåede bestemmelser i § 42 b, stk. 3, 7. og 8. pkt.

Det er en betingelse for udbetaling af forsørgertillæg og nedsat forsørgertillæg, at barnet opholder sig her i landet sammen med en af eller begge sine forældre. Der kan således ikke udbetales tillæg til et barn, som opholder sig i udlandet.

Det fremgår af den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 7, 2. pkt., at forsørgertillæg og nedsat forsørgertillæg udbetales til moderen, når barnet bor sammen med begge forældre.

Er forældrene ikke samlevende, og har begge forældre forældremyndighed over barnet, forudsættes det, at forsørgertillægget eller det nedsatte forsørgertillæg udbetales til den af forældrene, som barnet bor hos den største del af tiden, eller, hvis det ikke kan konstateres, hvor barnet bor den største del af tiden, til moderen.

Det fremgår af de foreslåede bestemmelser i § 42 b, stk. 7, 3. og 4. pkt., at forsørgertillæg og nedsat forsørgertillæg forudbetales hver 14. dag, idet tillæggene dog, hvis særlige grunde taler derfor, kan udbetales for kortere perioder ad gangen.

Der henvises til bemærkningerne til de foreslåede bestemmelser i § 42 b, stk. 1, 2. og 3. pkt.

Med den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 8, 1. pkt., foreslås det, at en udlænding over 18 år, der får udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen, og som har overholdt sin kontrakt, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, får udbetalt en tillægsydelse.

Bestemmelsen indebærer, at en asylansøger over 18 år får udbetalt en tillægsydelse, såfremt den pågældende har overholdt sin kontrakt. Der henvises til den foreslåede bestemmelse i § 42 c og bemærkningerne hertil. For så vidt angår de asylansøgere, der ikke overholder kontrakten, henvises til den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11, og bemærkningerne hertil.

Efter de foreslåede bestemmelser i § 42 b, stk. 8, 2. og 3. pkt., bagudbetales tillægsydelsen hver 14. dag, idet tillægsydelsen dog, hvis særlige grunde taler derfor, kan bagudbetales for kortere perioder ad gangen.

Med den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 9, 1. pkt., foreslås det, at en uledsaget udlænding under 18 år eller en udlænding under 18 år, som ikke betragtes som hørende til en af eller begge sine forældres familie, og som får udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen, får udbetalt en tillægsydelse.

Bestemmelsen indebærer, at der over for mindreårige asylansøgere, der ikke hører til en af eller begge sine forældres familie, ikke stilles krav om overholdelse af en kontrakt som betingelse for udbetaling af tillægsydelse. Det bemærkes i den forbindelse, at det med den foreslåede bestemmelse i § 42 c ikke foreslås, at der indgås kontrakter med asylansøgere under 18 år.

De foreslåede bestemmelser i § 42 b, stk. 9, 2. og 3. pkt., indebærer, at tillægsydelsen bagudbetales hver 14. dag, idet tillægsydelsen dog, hvis særlige grunde taler derfor, kan bagudbetales for kortere perioder ad gangen.

Efter den foreslåede bestemmelse i udlændingelovens § 42 b, stk. 10, 1. pkt., udgør tillægsydelsen pr. dag 23,75 kr.

Bestemmelsen vedrører udbetaling af tillægsydelse til udlændinge, der er registreret som asylansøgere, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1.

Af den foreslåede bestemmelse i udlændingelovens § 42 b, stk. 10, 2. pkt., følger således, at tillægsydelsen for udlændinge, der ikke er registreret som asylansøgere efter udlændingelovens § 48 e, stk. 1 – og dermed befinder sig i den indledende fase (Dublinfasen) – udgør 6,79 kr. pr. dag.

Tilsvarende beløb udbetales til asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på en ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7 (asyl) eller har frafaldet en sådan ansøgning, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 b (humanitær opholdstilladelse), og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. udlændingelovens § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af asylsagen eller sagen om humanitær opholdstilladelse, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. udlændingelovens § 33, stk. 7, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 10, 3. pkt.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11, 1. pkt., udbetaler indkvarteringsoperatøren de omhandlede ydelser.

Udbetalingen sker – i overensstemmelse med gældende praksis – efter Udlændingestyrelsens bemyndigelse. Det bemærkes herved, at Udlændingestyrelsen ifølge udlændingelovens § 42 a, stk. 1 og 2, jf. dog stk. 3, har underholdsforpligtelsen over for de pågældende asylansøgere m.v. Det forudsættes i den forbindelse, at Udlændingestyrelsen foretager vurderingen af, om den enkelte asylansøger er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, og dermed, om – og i givet fald i hvilket omfang – asylansøgeren skal have udbetalt kontante ydelser, jf. dog nedenfor om den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11, 2. pkt.

Af den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11, 2. pkt., fremgår, at indkvarteringsoperatøren, medmindre særlige grunde taler derimod, skal beslutte, at der ikke udbetales tillægsydelse til en asylansøger over 18 år, hvis asylansøgeren ikke har overholdt sin kontrakt efter den foreslåede bestemmelse i § 42 c.

Bestemmelsen indebærer, at indkvarteringsoperatørerne altid skal foretage en vurdering af, om asylansøgeren har overholdt sin kontrakt. Der henvises til den foreslåede bestemmelse i § 42 c og bemærkningerne hertil.

Har asylansøgeren ikke overholdt sin kontrakt, skal indkvarteringsoperatøren beslutte ikke at udbetale tillægsydelse, medmindre særlige grunde taler derimod. Særlige grunde vil f.eks. kunne foreligge, når asylansøgeren på grund af egen eller sine børns sygdom eller på grund af barsel ikke har kunnet overholde sin kontrakt.

Manglende deltagelse i de i kontrakten aftalte eller fastsatte elementer, jf. herved de foreslåede bestemmelser i § 42 c, stk. 3, nr. 1-4, som følge af afhøring, mødedeltagelse m.v. i forbindelse med udlændingemyndighedernes behandling af den pågældendes ansøgning om opholdstilladelse eller som led i politiets udsendelsesforanstaltninger anses endvidere ikke for manglende overholdelse af kontrakten.

Det bemærkes, at forvaltningsloven også finder anvendelse i forbindelse med indkvarteringsoperatørens afgørelser efter bestemmelsen, når indkvarteringsoperatøren er en privat organisation eller et privat selskab. Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 16, foreslåede bestemmelse i § 46 e, 3. pkt.

Indkvarteringsoperatørens afgørelse om undladelse af udbetaling af tillægsydelse vil kunne påklages til Udlændingestyrelsen, jf. den i lovforslagets § 1, nr. 16, foreslåede bestemmelse i § 46 e.

Af den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11, 3. pkt., følger, at en asylansøger, der ikke har overholdt sin kontrakt en eller flere dage i den periode, der ligger til grund for beregningen af tillægsydelsen, ikke udbetales tillægsydelse for det antal dage, hvor asylansøgeren ikke har overholdt sin kontrakt.

Af den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11, 4. pkt., følger, at en asylansøger, der har overholdt sin kontrakt i mindre end halvdelen af den periode, der ligger til grund for beregningen af tillægsydelsen, ikke udbetales tillægsydelsen. Bestemmelsen indebærer, at manglende overholdelse af kontrakten i mere end halvdelen af den periode, der ligger til grund for beregningen af tillægsydelsen – normalt 14 dage – medfører, at der ikke udbetales tillægsydelse for hele perioden.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 12, er de angivne beløbssatser for grundydelse, forsørgertillæg, nedsat forsørgertillæg og tillægsydelse fastsat i 2003-niveau og reguleres fra og med 2004 én gang årligt den 1. januar efter satsreguleringsprocenten, jf. lov om en satsreguleringsprocent.

§ 42 c

Det foreslås i § 42 c, stk. 1, at indkvarteringsoperatøren udarbejder en kontrakt for udlændinge over 18 år, der er omfattet af udlændingelovens § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3 (i det følgende asylansøgere).

Bestemmelsen indebærer, at alle udlændinge over 18 år, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, jf. herved udlændingelovens § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, skal have udarbejdet en kontrakt. Alle asylansøgere, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, er således omfattet af bestemmelsen, også selv om de pågældende med Udlændingestyrelsens tilladelse i kortere eller længere tid ikke er indkvarteret på et indkvarteringssted for asylansøgere m.v. Indkvarteringsoperatøren for det indkvarteringssted, hvor asylansøgeren er indkvarteret, forestår udarbejdelsen af kontrakten.

Det forudsættes, at der anvendes en standardiseret kontraktform, således at det i tilfælde af asylansøgerens flytning fra en indkvarteringsoperatør til en anden indkvarteringsoperatør er enkelt og overskueligt for den modtagende indkvarteringsoperatør at overtage kontrakten i det omfang, det er praktisk muligt for den pågældende indkvarteringsoperatør at tilbyde de aktiverings- og undervisningstiltag, der måtte være indeholdt i kontrakten, jf. nedenfor.

I den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 2, 1. pkt., foreslås det, at kontrakten indgås mellem asylansøgeren og indkvarteringsoperatøren på grundlag af den enkelte asylansøgers individuelle færdigheder og forudsætninger.

Det forudsættes i den forbindelse, at der i tilknytning til modtagelsen af asylansøgeren i et modtagecenter for nyankomne asylansøgere foretages en helt indledende første afklaring af asylansøgeres dokumenterbare kvalifikationer i form af eksamenspapirer m.v. og sprogkundskaber. Endvidere afklares det, om asylansøgeren f.eks. har erfaring med håndværkerarbejde, undervisning eller børnepasning.

På baggrund af den første indledende afklaring indgås der en kontrakt med asylansøgeren, som har karakter af en standardkontrakt i den forstand, at kontrakten ikke er individualiseret i forhold til asylansøgeren ud over, hvad der måtte følge af den helt indledende afklaring.

Kontrakten underskrives af asylansøgeren og indkvarteringsoperatøren.

Det foreslås i § 42 c, stk. 2, 2. pkt., at kontrakten indgås senest en uge efter udlændingens indgivelse af ansøgning om opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 7 (asyl).

Da overholdelse af kontrakten foreslås at være en betingelse for, at asylansøgeren kan få udbetalt den foreslåede tillægsydelse, jf. herved den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11, er det nødvendigt, at der hurtigt indgås en kontrakt med asylansøgeren, hvoraf den pågældendes forpligtelser fremgår, jf. nedenfor.

Det forudsættes, at indkvarteringsoperatøren udleverer kontrakten til asylansøgeren umiddelbart efter kontraktens indgåelse.

Det bemærkes, at kontrakten i de tilfælde, hvor der ikke er tale om en asylansøger, men om en anden udlænding, som er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, jf. herved udlændingelovens § 42 a, stk. 2, jf. stk. 3, udarbejdes hurtigst muligt efter indkvarteringsoperatørens nærmere bestemmelse, da overholdelse af kontrakten også i disse tilfælde vil være en betingelse for, at udlændingen kan få udbetalt den foreslåede tillægsydelse, jf. herved den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11.

Kan der ikke opnås enighed om kontraktens indhold, fastsættes indholdet af indkvarteringsoperatøren, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 2, 3. pkt.

Bestemmelsen indebærer, at en asylansøger ikke kan blokere for indgåelsen af en kontrakt, idet indkvarteringsoperatøren i tilfælde af uenighed med asylansøgeren om kontraktens indhold kan fastsætte dette.

Det bemærkes, at forvaltningsloven også finder anvendelse i forbindelse med indkvarteringsoperatørens afgørelser efter bestemmelsen, når indkvarteringsoperatøren er en privat organisation eller et privat selskab. Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 16, foreslåede bestemmelse i § 46 e, 3. pkt.

Indkvarteringsoperatørens afgørelse efter den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 2, 3. pkt., kan påklages til Udlændingestyrelsen, jf. den ved lovforslagets § 1, nr. 16, foreslåede bestemmelse i § 46 e.

Kontrakten kan løbende revideres, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 2, 4. pkt.

Som nævnt ovenfor foreslås det, at der i forlængelse af den helt indledende afklaring af asylansøgerens kvalifikationer i tilknytning til asylansøgerens modtagelse i et modtagecenter for nyankomne asylansøgere indgås en kontrakt med asylansøgeren, som har karakter af en standardkontrakt i den forstand, at kontrakten ikke er individualiseret i forhold til asylansøgeren ud over, hvad der måtte følge af den helt indledende afklaring.

Kontrakten vil herefter løbende kunne revideres og eventuelt udbygges med yderligere, individuelle aktiverings- og undervisningstiltag. Det forudsættes i den forbindelse, at indkvarteringsoperatøren løbende er opmærksom på, at asylansøgeren deltager i de for asylansøgeren mest relevante aktiverings- og undervisningstiltag, som den pågældende indkvarteringsoperatør har mulighed for at tilbyde, og at kontrakten revideres i overensstemmelse hermed. De nærmere regler for, hvilke aktiverings- og undervisningstiltag asylansøgere kan eller skal deltage i, fremgår af de foreslåede bestemmelser i §§ 42 d-42 f.

Det forudsættes, at indkvarteringsoperatøren til brug for den eventuelle udbygning af kontrakten med yderligere, individuelle aktiverings- og undervisningstiltag, jf. herved de foreslåede bestemmelser i §§ 42 d-42 f, foretager en udbyggende afklaring af asylansøgerens kvalifikationer, der danner et mere fyldestgørende overblik end den helt indledende afklaring, jf. ovenfor, over asylansøgerens sprogkundskaber, uddannelse og i den forbindelse dokumenterbare kvalifikationer i form af eksamenspapirer m.v., erhvervserfaring og andre kvalifikationer, herunder f.eks. organisationsarbejde m.v.

Det vil særligt kunne være relevant for asylansøgere med særlige kvalifikationer, der kan søge om opholdstilladelse af beskæftigelsesmæssige grunde, jf. herved udlændingelovens § 9 a, stk. 1 og stk. 3, 2. pkt., samt forarbejderne til disse bestemmelser, der blev indført i udlændingeloven ved lov nr. 365 af 7. juni 2002 om ændring af udlændingeloven og ægteskabsloven med flere love (Afskaffelse af de facto-flygtningebegrebet, effektivisering af asylsagsbehandlingen, skærpede betingelser for meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladelse og stramning af betingelserne for familiesammenføring m.v.). Der henvises til lovforslag nr. L 152 af 28. februar 2002, s. 63, jf. Folketingstidende 2001/2002, tillæg A, s. 3952, hvoraf det følger, at en asylansøger, der har en arbejdskontrakt eller et arbejdstilbud inden for et fagområde, hvor der er mangel på særlig kvalificeret arbejdskraft, kan indgive ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 a, stk. 1, under opholdet her i landet.

Den reviderede kontrakt underskrives af asylansøgeren og indkvarteringsoperatøren.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, fastlægger kontraktens omfang og indhold af:

1) De nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, som asylansøgeren efter den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 1, har pligt til at medvirke til udførelsen af, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 1. Det forudsættes, at det i kontrakten anføres, hvilke opgaver asylansøgeren skal udføre. Dette kan eventuelt ske i en helt standardiseret form, der som udgangspunkt er ens for alle asylansøgere.

2) Det introduktionskursus, som asylansøgeren efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 1, skal deltage i, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 2. Det forudsættes, at det i kontrakten anføres, hvilken undervisning asylansøgeren skal deltage i i forbindelse med den obligatoriske deltagelse i introduktionskurset. Dette kan eventuelt ske i en helt standardiseret form, der som udgangspunkt er ens for alle asylansøgere.

3) Undervisning, som det er aftalt eller fastsat, at asylansøgeren efter de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 2-4, skal deltage i, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 3. Det forudsættes, at det i kontrakten anføres, hvis asylansøgeren skal deltage i undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 2, og at det anføres, hvis det er aftalt eller fastsat, at asylansøgeren deltager i undervisning i andre fag eller i særskilt tilrettelagt undervisning, jf. de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 3 og 4.

4) Aktivering, som det er aftalt eller fastsat, at asylansøgeren efter den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 1-3, skal deltage i, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 4. Det forudsættes, at det i kontrakten anføres, hvis det er aftalt eller fastsat, at asylansøgeren deltager i aktivering enten i form af udførelse af andre opgaver end de nødvendige i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet eller medvirken til gennemførelsen af undervisning på indkvarteringsstedet, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 1, eller i form af deltagelse i en af indkvarteringsoperatøren tilrettelagt produktionsvirksomhed, særligt tilrettelagt praktik af kortere varighed eller ulønnet humanitært arbejde eller andet ulønnet frivilligt arbejde, jf. § 42 e, stk. 2. Det forudsættes endvidere, at det anføres i kontrakten, hvis det er aftalt eller fastsat, at asylansøgeren deltager i særskilt tilrettelagt aktivering, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 3.

Det forudsættes generelt, at omfanget og indholdet af de aktiverings- og undervisningstiltag, som indgår i kontrakten, beskrives på en for asylansøgeren fyldestgørende, forståelig og overskuelig måde, således at asylansøgeren ikke har vanskeligheder ved at udlede sine konkrete forpligtelser af kontrakten. Det bemærkes i den forbindelse, at da overholdelse af kontrakten foreslås at være en betingelse for, at asylansøgere kan få udbetalt den foreslåede tillægsydelse, jf. herved den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11, er det nødvendigt, at asylansøgeren ikke er i tvivl om sine konkrete forpligtelser efter kontrakten.

Det foreslås i den forbindelse i § 42 c, stk. 4, at det skal fremgå af kontrakten, hvilke tiltag der efter lovgivningen kan bringes i anvendelse over for asylansøgeren, hvis asylansøgeren ikke overholder sin kontrakt.

Bestemmelsen indebærer, at det af kontrakten tydeligt skal fremgå, hvilke tiltag der efter lovgivningen kan bringes i anvendelse, hvis asylansøgeren ikke overholder sin kontrakt ved at afvise at deltage i eller ved at udeblive fra et eller flere af de tiltag, der er indeholdt i kontrakten, i en eller flere dage.

Kontrakten vil således skulle indeholde en angivelse af de foreslåede betingelser for udbetaling af tillægsydelsen, herunder at en asylansøger, der ikke har overholdt sin kontrakt en eller flere dage i den periode, der ligger til grund for beregningen af tillægsydelsen – medmindre særlige grunde taler derimod – ikke får udbetalt tillægsydelse for det antal dage, hvor den pågældende ikke har overholdt sin kontrakt, samt at en asylansøger, der ikke har overholdt sin kontrakt i mindre end halvdelen af perioden, slet ikke får udbetalt tillægsydelsen, medmindre særlige grunde taler derimod, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11.

Endvidere skal det fremgå af kontrakten, at Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatøren kan meddele asylansøgeren pålæg om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 1. pkt., og at Udlændingestyrelsen, såfremt asylansøgeren tilsidesætter et meddelt pålæg, kan bestemme, at den pågældende skal tage ophold efter styrelsens nærmere bestemmelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 2. pkt., og at den pågældende ikke skal have dækket sine udgifter til underhold bortset fra kost, logi og nødvendige sundhedsmæssige ydelser (madkasseordningen), jf. udlændingelovens § 42 a, stk. 9, nr. 5. Det skal endvidere fremgå, at asylansøgeren kan pålægges meldepligt, jf. den ved lovforslagets § 1, nr. 1, foreslåede ændring af § 34, stk. 2, nr. 4, frihedsberøves, jf. den ved lovforslagets § 1, nr. 2, foreslåede ændring af § 36, stk. 2, 1. pkt., eller pålægges straf, jf. den ved lovforslagets § 1, nr. 18, foreslåede ændring af § 60, stk. 1, hvis asylansøgeren tilsidesætter Udlændingestyrelsens bestemmelse om at tage ophold efter styrelsens nærmere bestemmelse. Der henvises til lovforslagets almindelige bemærkninger, afsnit 5.

Endelig skal det fremgå af alle kontrakter, at oplysningerne fra en udlændings kontrakt uden udlændingens samtykke videregives til en anden indkvarteringsoperatør ved udlændingens flytning fra et indkvarteringssted, som drives af en indkvarteringsoperatør til et indkvarteringssted, som drives af en anden indkvarteringsoperatør, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 2, til Udlændingestyrelsen efter anmodning fra styrelsen, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 3, og til kommunalbestyrelsen for en kommune, hvortil udlændingen visiteres i forlængelse af en meddelt opholdstilladelse, jf. den ved lovforslagets § 1, nr. 14, foreslåede bestemmelse i § 44 b, stk. 1.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 5, kan integrationsministeren fastsætte nærmere regler om kontraktens indgåelse, indhold og udformning. Bemyndigelsen vil kunne anvendes med henblik på at sikre en ensartet praksis i forbindelse med indkvarteringsoperatørernes administration af reglerne i § 42 c, stk. 1-4. Bemyndigelsen vil således kunne anvendes til at fastsætte nærmere regler om kontraktens indgåelse og revision, om det nærmere omfang og indhold af kontraktens enkelte elementer og om udformningsmæssige krav til kontrakten.

§ 42 d

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 1, har en udlænding, der er indkvarteret på et af de i udlændingelovens § 42 a, stk. 5, 1. pkt., nævnte indkvarteringssteder, pligt til at medvirke til udførelsen af nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet.

Bestemmelsen svarer til den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 1, der blev indført ved lov nr. 290 af 24. april 1996 om ændring af udlændingeloven, lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v. og lov om social bistand (Midlertidig opholdstilladelse til personer fra Serbien-Montenegro m.v.). Af forarbejderne fremgår, at bestemmelsen omfatter de opgaver, der er nødvendige for at få indkvarteringsstedet til at fungere. Der henvises til lovforslag nr. L 41 af 11. oktober 1995, s. 13, jf. Folketingstidende 1995-96, tillæg A, s. 1423.

I medfør af den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 5, er der i bekendtgørelse nr. 550 af 26. juni 1999 om undervisning og aktivering m.v. af asylansøgere m.v. fastsat nærmere regler om udførelse af de i udlændingelovens § 42 d, stk. 1, nævnte opgaver. Af bekendtgørelsens § 32 fremgår således, at de pligtmæssige opgaver bl.a. omfatter madlavning til sig selv og familien eller deltagelse i fælles madlavning på indkvarteringsstedet, rengøring af eget værelse, daglig udvendig og indvendig oprydning og rengøring af fællesområder samt pasning og renholdelse af udenomsarealer.

Den foreslåede bestemmelse forudsættes anvendt i overensstemmelse med gældende praksis.

Bestemmelsen omfatter såvel asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) og asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, som asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition.

De nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, som asylansøgeren efter den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 1, har pligt til at medvirke til udførelsen af, skal anføres i asylansøgerens kontrakt, såfremt asylansøgeren er over 18 år, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 1, jf. stk. 1. Dette kan eventuelt ske i en helt standardiseret form, der som udgangspunkt er ens for alle asylansøgere. Overholder asylansøgeren ikke kontrakten, skal indkvarteringsoperatøren, medmindre særlige grunde taler derimod, beslutte, at asylansøgeren ikke kan få udbetalt tillægsydelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 1. pkt., kan Udlændingestyrelsen eller indkvarteringsoperatøren meddele en udlænding pålæg om at udføre de nævnte opgaver.

Efter bestemmelsen kan beboerne på et indkvarteringssted meddeles konkrete pålæg om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet. Bestemmelsen svarer til den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 2, 1. pkt., og forudsættes anvendt i overensstemmelse med gældende praksis.

Det følger af den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 2, 1. pkt., at pålægget kan meddeles af Udlændingestyrelsen eller af den statslige styrelse, private organisation eller kommune, som Udlændingestyrelsen bemyndiger dertil.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 1. pkt., bemyndiges indkvarteringsoperatørerne, jf. den i lovforslagets § 1, nr. 9, foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, 2. pkt., udtrykkeligt i lovteksten til – på lige fod med Udlændingestyrelsen – at udstede konkrete pålæg til beboerne om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet.

Det bemærkes, at forvaltningsloven også finder anvendelse i forbindelse med indkvarteringsoperatørens afgørelser efter bestemmelsen, når indkvarteringsoperatøren er en privat organisation eller et privat selskab. Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 16, foreslåede bestemmelse i § 46 e, 3. pkt.

Indkvarteringsoperatørernes afgørelser efter § 42 d, stk. 2, 1. pkt., kan påklages til Udlændingestyrelsen efter den foreslåede bestemmelse i § 46 e, 3. pkt., jf. lovforslagets § 1, nr. 16.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 2. pkt., kan Udlændingestyrelsen bestemme, at en udlænding, der tilsidesætter et meddelt pålæg om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse.

Bestemmelsen svarer til den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 2, 2. pkt., og giver mulighed for, at Udlændingestyrelsen kan reagere over for en udlændings tilsidesættelse af et pålæg om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet ved at flytte den pågældende til et andet indkvarteringssted.

Det forudsættes, at indkvarteringsoperatørerne – som hidtil – udøver en betydelig indsats for at motivere asylansøgerne til at udføre de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne. Kun i de tilfælde, hvor en asylansøger – trods indkvarteringsoperatørernes motiverende indsats – nægter at udføre de nødvendige opgaver, pålægges den pågældende dette. Nægter den pågældende herefter fortsat at udføre de nødvendige opgaver, kan den pågældende pålægges at flytte til et andet indkvarteringssted, hvis dette konkret skønnes nødvendigt. Indkvarteringsoperatørerne forudsættes herefter at søge at motivere den pågældende asylansøger til at efterkomme flytteforbudet.

Den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, indebærer, at Udlændingestyrelsen eller indkvarteringsoperatøren fortsat – ved siden af muligheden for at undlade at udbetale tillægsydelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11, og bemærkningerne hertil – har mulighed for meddele beboerne på indkvarteringsstedet konkrete pålæg om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, og at Udlændingestyrelsen i tilfælde af tilsidesættelse af et meddelt pålæg kan bestemme, at den pågældende skal tage ophold på et andet indkvarteringssted.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 3, fastsætter integrationsministeren nærmere regler om udførelsen af de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 1. Bestemmelsen erstatter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 5, 1. pkt., jf. stk. 1.

Bemyndigelsen vil blive anvendt til at fastsætte nærmere regler om udførelsen af nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet med henblik på at sikre en ensartet praksis hos indkvarteringsoperatørerne.

§ 42 e

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 1, kan en udlænding over 17 år, der er omfattet af udlændingelovens § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, deltage i aktivering i form af udførelse af andre end de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 1, og medvirken til gennemførelsen af den i de foreslåede bestemmelser i §§ 42 f og 42 g nævnte undervisning.

Bestemmelsen indebærer, at alle udlændinge over 17 år, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse (i det følgende asylansøgere), har mulighed for at udføre andre end de pligtmæssige, nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet og for at medvirke til gennemførelsen af undervisning for børn og voksne på indkvarteringsstedet.

Den foreslåede bestemmelse svarer til den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 3, der blev indsat ved lov nr. 290 af 24. april 1996 om ændring af udlændingeloven, lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v. og lov om social bistand (Midlertidig opholdstilladelse til personer fra Serbien-Montenegro m.v.), idet det dog i overensstemmelse med gældende praksis er præciseret, at bestemmelsen omfatter asylansøgere over 17 år.

Af forarbejderne til den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 3, fremgår, at bestemmelsen omfatter opgaver som rengøring, madlavning, indvendig og udvendig vedligeholdelse, pasning og renholdelse af udenomsarealer, børnepasning og gennemførelse af sociale og kulturelle aktiviteter. Der henvises til lovforslag nr. L 41 af 11. oktober 1995, s. 13, jf. Folketingstidende 1995-96, tillæg A, s. 1423.

Den foreslåede bestemmelse forudsættes at omfatte tilsvarende opgaver som omfattet af den gældende bestemmelse, idet det dog forudsættes, at indkvarteringsoperatørerne i større omfang end hidtil vil søge at inddrage asylansøgere i løsningen af sådanne opgaver. Det foreslås endvidere, at asylansøgerne også skal kunne udføre yderligere former for opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, herunder f.eks. administrationsopgaver på indkvarteringsstedet eller instruktion i forbindelse med IT-undervisning, værkstedsarbejde eller intern produktionsvirksomhed, jf. nedenfor.

Indkvarteringsoperatørerne vil i forbindelse med udførelsen af de pågældende opgaver kunne "ansætte" asylansøgere til at udføre bestemte funktioner på indkvarteringsstedet. "Ansættelsen" vil kunne ske efter retningslinjer, der ligner en egentlig jobsøgningssituation, således at funktionen slås op som en stilling på indkvarteringsstedet og besættes på baggrund af indkomne ansøgninger fra asylansøgerne.

Som anført i bemærkningerne til den foreslåede bestemmelse i § 42 c forudsættes det, at der i tilknytning til modtagelsen af asylansøgeren i et modtagecenter for nyankomne asylansøgere foretages en helt indledende første afklaring af asylansøgerens dokumenterbare kvalifikationer i form af eksamenspapirer m.v. og sprogkundskaber. Endvidere afklares det, om asylansøgeren f.eks. har erfaring med håndværkerarbejde, undervisning eller børnepasning.

Den indledende afklaring af asylansøgerens kvalifikationer vil bl.a. kunne anvendes til at aftale med asylansøgeren, at denne skal udføre opgaver som omhandlet i den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 1. Fremgår det f.eks. af den indledende afklaring, at asylansøgeren i hjemlandet har arbejdet i en børnehave, vil asylansøgeren kunne medvirke til pasning af børn på indkvarteringsstedet, herunder eventuelt "ansættes" til at bestride en funktion med forbindelse til indkvarteringsstedets børnepasningsordning.

Bestemmelsen omfatter såvel asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) og asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, som asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition.

I det omfang indkvarteringsoperatøren aftaler med asylansøgeren – eller fastsætter – at denne skal udføre opgaver som omhandlet i den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 1, skal disse opgaver anføres i asylansøgerens kontrakt, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 4. Overholder asylansøgeren ikke kontrakten, skal indkvarteringsoperatøren, medmindre særlige grunde taler derimod, beslutte, at asylansøgeren ikke kan få udbetalt tillægsydelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11. Dette gælder dog ikke 17-årige asylansøgere, da der ikke udarbejdes kontrakt for de pågældende, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 1, ligesom kravet om overholdelse af kontrakten som betingelse for udbetaling af tillægsydelse alene gælder for asylansøgere over 18 år, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 8.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 2, 1. pkt., kan en 17-årig asylansøger, der er registreret som asylansøger efter udlændingelovens § 48 e, stk. 1, endvidere deltage i aktivering i form af en af indkvarteringsoperatøren tilrettelagt intern produktionsvirksomhed, særligt tilrettelagt praktik af kortere varighed og ulønnet humanitært arbejde eller andet ulønnet frivilligt arbejde.

Det følger af den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 2, 2. pkt., at aktiveringsadgangen efter den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 2, 1. pkt., dog ikke gælder asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på en ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7 (asyl) eller har frafaldet asylansøgningen, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 b (humanitær opholdstilladelse), og denne ansøgning har opsættende virkning efter udlændingelovens § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af asylsagen eller sagen om humanitær opholdstilladelse, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. udlændingelovens § 33, stk. 7.

Bestemmelsen omfatter således alene asylansøgere, hvis asylansøgning er under behandling her i landet, hvis ansøgning om humanitær opholdstilladelse har opsættende virkning, eller hvis ansøgning om genoptagelse af asylsagen eller sagen om humanitær opholdstilladelse har opsættende virkning.

Bestemmelsen omfatter hermed ikke asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) og asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition.

Asylansøgere, der er registrerede som asylansøgere her i landet, har efter den foreslåede bestemmelse mulighed for at deltage i en af indkvarteringsoperatøren tilrettelagt intern produktionsvirksomhed, særligt tilrettelagt praktik af kortere varighed og ulønnet humanitært arbejde eller andet ulønnet frivilligt arbejde.

For så vidt angår adgangen til deltagelse i intern produktionsvirksomhed bemærkes, at der skal være tale om intern produktionsvirksomhed under den pågældende indkvarteringsoperatør i den forstand, at indkvarteringsoperatøren er ansvarlig for og forestår produktionsvirksomheden, ligesom produktionen foregår på et indkvarteringssted med henblik på aftagning af produkterne inden for indkvarteringssystemet. Der kan f.eks. være tale om produktion af havemøbler til indkvarteringsstederne.

Der må ikke være tale om levering af produkter til eksterne aftagere.

For så vidt angår adgangen til deltagelse i særligt tilrettelagt praktik bemærkes, at sådan praktik vil kunne foregå uden for indkvarteringsstedet, f.eks. på en lokal virksomhed.

Det vil i den forbindelse være en betingelse, at praktikopholdet har et betydeligt læringselement, og at formålet med praktikopholdet er at foretage en afklaring af asylansøgerens kvalifikationer eller en arbejdsprøvning, som kan afklare den pågældendes kvalifikationer. Praktikopholdet vil f.eks. kunne foregå i et laboratorium, hvis der er tale om en asylansøger, der er uddannet som kemiingeniør. Også asylansøgere, der ikke er højt uddannede, vil efter omstændigheder kunne deltage i praktikophold, f.eks. i en restaurant, hvor asylansøgeren kan lære mere om hygiejneforhold, indkøb samt styring af en restaurant i øvrigt. Det afgørende er, at der for den enkelte asylansøger er et betydeligt læringselement i praktikopholdet, og at formålet er enten en afklaring af asylansøgerens kvalifikationer eller en prøvning af asylansøgerens arbejdsmuligheder.

Det bemærkes, at et praktikophold navnlig vil kunne være relevant for asylansøgere med særlige kvalifikationer, som kan indgive ansøgning om opholdstilladelse af beskæftigelsesmæssige grunde under opholdet her i landet, hvis den pågældende kan opnå beskæftigelse inden for et fagområde, hvor der er mangel på særlig kvalificeret arbejdskraft, jf. udlændingelovens § 9 a, stk. 1. Et praktikophold vil for denne gruppe kunne medvirke til en afklaring af den pågældendes kvalifikationer og dermed kunne give en arbejdsgiver mulighed for at vurdere, om der er grundlag for at tilbyde den pågældende en arbejdskontrakt eller et arbejdstilbud, der kan danne grundlag for en ansøgning om opholdstilladelse af beskæftigelsesmæssige grunde.

Praktikopholdet skal være af kortere varighed. Varigheden fastsættes konkret afhængig af indholdet af praktikopholdet. Praktikopholdet vil maksimalt kunne vare 13 uger, når praktikopholdet står alene, og i helt særlige tilfælde 26 uger, hvis der aftales et sammenhængende forløb med flere kombinerede og korterevarende aktiverings- og/eller undervisningsforløb på og uden for indkvarteringsstedet.

Praktikopholdet må ikke på nogen måde udgøre eller virke som egentlig beskæftigelse, og asylansøgeren må ikke modtage løn eller andre ydelser i forbindelse med praktikopholdet.

Det forudsættes, at der indgås en skriftlig aftale vedrørende praktikopholdet mellem indkvarteringsoperatøren, praktikstedet og den enkelte asylansøger. Indkvarteringsoperatøren kan afvise praktikopholdet, såfremt der ikke kan opnås enighed om praktikopholdets indhold og omfang. Den skriftlige aftale vil bl.a. skulle indeholde en angivelse af læringselementet og praktikopholdets formål, omfang og varighed. Endvidere vil aftalen skulle indeholde en beskrivelse af de lovgivningsmæssige konsekvenser ved ulovlig beskæftigelse, herunder risikoen for strafforfølgning efter udlændingelovens § 59, stk. 1, nr. 3, og risikoen for udvisning med indrejseforbud efter udlændingelovens § 25 a, stk. 2, nr. 1, jf. § 32.

Den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 2, giver endelig asylansøgere, der er registrerede som asylansøgere her i landet, adgang til at deltage i ulønnet humanitært arbejde eller andet ulønnet frivilligt arbejde. Adgangen svarer til den adgang til at deltage i ulønnet humanitært arbejde eller andet frivilligt arbejde, der følger af den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 4, idet det dog er anført, at alene asylansøgere, der er registrerede som asylansøgere her i landet, kan deltage i det nævnte arbejde, ligesom det er præciseret, at deltagelsen i andet frivilligt arbejde forudsætter, at der er tale om andet ulønnet frivilligt arbejde.

Den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 4, blev indsat ved lov nr. 290 af 24. april 1996 om ændring af udlændingeloven, lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v. og lov om social bistand (Midlertidig opholdstilladelse til personer fra Serbien-Montenegro m.v.). Af forarbejderne til bestemmelsen følger, at bestemmelsen skal give en udlænding mulighed for ulønnet at medvirke i en forenings aktiviteter på lige fod med foreningens danske medlemmer. Der henvises til lovforslag nr. L 41 af 11. oktober 1995, s. 13, jf. Folketingstidende 1995-96, tillæg A, s. 1423.

I det omfang indkvarteringsoperatøren aftaler med asylansøgeren – eller fastsætter – at denne skal deltage i en af indkvarteringsoperatøren tilrettelagt intern produktionsvirksomhed, særligt tilrettelagt praktik af kortere varighed eller ulønnet humanitært arbejde eller andet ulønnet frivilligt arbejde, skal den aftalte eller fastsatte aktivering anføres i asylansøgerens kontrakt, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 4. Overholder asylansøgeren ikke kontrakten, skal indkvarteringsoperatøren, medmindre særlige grunde taler derimod, beslutte, at asylansøgeren ikke kan få udbetalt tillægsydelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11. Dette gælder dog ikke 17-årige asylansøgere, da der ikke udarbejdes kontrakt for de pågældende, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 1, ligesom kravet om overholdelse af kontrakten som betingelse for udbetaling af tillægsydelse alene gælder for asylansøgere over 18 år, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 8.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 3, kan en asylansøger over 17 år, hvis ganske særlige grunde taler derfor, deltage i særskilt tilrettelagt aktivering, som ikke er omfattet af de ovenfor beskrevne foreslåede bestemmelser i § 42 e, stk. 1 og 2.

Bestemmelsen omfatter såvel asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) og asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, som asylansøgere, der er meddelt endeligt afslag på asyl og er i udsendelsesposition.

Det forudsættes, at bestemmelsen anvendes af indkvarteringsoperatørerne i forhold til asylansøgere over 17 år, som har behov for særlig støtte. Bestemmelsen forudsættes således bl.a. anvendt i forhold til udlændinge, som på grund af alvorlig sygdom, psykiske lidelser, eksempelvis som følge af tortur, stærke krigsoplevelser el. lign., eller høj alder, ikke vil kunne følge de almindelige aktiverings- og undervisningsforløb.

Særskilt tilrettelagt aktivering vil i sådanne situationer skulle planlægges med udgangspunkt i asylansøgerens behov for støtte med henblik på at blive i stand til at tage vare på sin egen tilværelse og at blive selvhjulpen. Særskilt tilrettelagt aktivering vil eksempelvis kunne bestå i deltagelse i behandlingsforløb eller særskilt tilrettelagte interne aktiveringsforløb på indkvarteringsstedet med det formål at hjælpe asylansøgeren til at blive selvhjulpen. Det bemærkes i den forbindelse, at behandlingsforløb – i overensstemmelse med gældende praksis – kun vil kunne iværksættes efter Udlændingestyrelsens forudgående godkendelse.

Særskilt tilrettelagt aktivering vil efter omstændighederne kunne udgøre et supplement til den aktivering, jf. de foreslåede bestemmelser i § 42 e, stk. 1 og 2, og den undervisning, jf. de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 1-3, som det er aftalt eller fastsat, at udlændingen skal deltage i. Særskilt tilrettelagt aktivering vil efter omstændighederne også kunne erstatte anden aktivering og undervisning.

Det bemærkes i den forbindelse, at der for asylansøgere med særlige kvalifikationer vil kunne tilrettelægges aktivering, der har til formål at gøre det muligt for den pågældende særligt kvalificerede asylansøger at søge om opholdstilladelse af beskæftigelsesmæssige grunde, jf. herved bemærkningerne til de foreslåede bestemmelser i § 42 c, stk. 2.

Der vil endvidere kunne blive tale om særskilt tilrettelagt aktivering over for gruppen af 17 – 21-årige asylansøgere, der deltager i en indkvarteringsoperatørs tilbud om heltidsundervisning, i hvilken forbindelse kan indgå aktivering. Der henvises til lovforslagets almindelige bemærkninger, afsnit 2.5.

I det omfang indkvarteringsoperatøren aftaler med asylansøgeren – eller fastsætter – at denne skal deltage i særskilt tilrettelagt aktivering, skal den aftalte eller fastsatte aktivering anføres i asylansøgerens kontrakt, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 4. Overholder asylansøgeren ikke kontrakten, skal indkvarteringsoperatøren, medmindre særlige grunde taler derimod, beslutte, at asylansøgeren ikke kan få udbetalt tillægsydelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11. Dette gælder dog ikke 17-årige asylansøgere, da der ikke udarbejdes kontrakt for de pågældende, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 1, ligesom kravet om overholdelse af kontrakten som betingelse for udbetaling af tillægsydelse alene gælder for asylansøgere over 18 år, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 8.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 4, bestemmer indkvarteringsoperatøren, om en udlænding skal deltage i aktivering som foreslået i § 42 e, stk. 1-3.

Bestemmelsen indebærer, at indkvarteringsoperatøren i tilfælde af uenighed med asylansøgeren om, hvilken aktivering den pågældende skal deltage i, bestemmer dette.

Det bemærkes, at forvaltningsloven også finder anvendelse i forbindelse med indkvarteringsoperatørens afgørelser efter bestemmelsen, når indkvarteringsoperatøren er en privat organisation eller et privat selskab. Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 16, foreslåede bestemmelse i § 46 e, 3. pkt.

Indkvarteringsoperatørens afgørelser herom, kan påklages til Udlændingestyrelsen, jf. den ved lovforslagets § 1, nr. 16, foreslåede bestemmelse i § 46 e.

Med bestemmelsen kan indkvarteringsoperatøren således bestemme, at en asylansøger over 17 år skal deltage i et tilbud om aktivering som omtalt i de foreslåede bestemmelser § 42 e, stk. 1-3. Med bestemmelsen vil indkvarteringsoperatøren endvidere kunne undlade at tilbyde en asylansøger aktivering. Dette vil f.eks. kunne være tilfældet, når udlændingen må anses for at besidde den viden og de færdigheder, som kan opnås ved deltagelse i aktiveringen, eller når en asylansøger ikke er i stand til at følge aktiveringen på grund af alvorlig sygdom, psykiske lidelser, eksempelvis som følge af tortur, stærke krigsoplevelser el. lign., eller høj alder, eller når en asylansøger mangler kvalifikationer for at kunne deltage i aktiveringen.

Herudover vil indkvarteringsoperatøren kunne bestemme, at asylansøgeren ikke skal tilbydes en eller flere bestemte former for aktivering, såfremt indkvarteringsoperatøren ikke har mulighed for at tilbyde sådan aktivering. Det bemærkes i den forbindelse, at gennemførelsen af den ved de foreslåede bestemmelser i § 42 e, stk. 1-3, foreslåede aktivering generelt afhænger af, om den pågældende indkvarteringsoperatør praktisk kan tilrettelægge en sådan aktivering.

Det bemærkes, at det forhold, at en asylansøger m.v., der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, ikke er indkvarteret på et indkvarteringssted for asylansøgere, ikke i sig selv kan indebære, at den pågældende ikke skal deltage i aktivering som omtalt i de foreslåede bestemmelser i § 42 e, stk. 1-3.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 5, 1. pkt., kan integrationsministeren fastsætte nærmere regler om indholdet og omfanget af den i de foreslåede bestemmelser i § 42 e, stk. 1-3, nævnte aktivering.

Bestemmelsen erstatter de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 d, stk. 5, 1. pkt., jf. § 42 d, stk. 3, og § 42 d, stk. 5, 2. pkt.

Bemyndigelsen vil kunne anvendes med henblik på at sikre en ensartet praksis i forbindelse med indkvarteringsoperatørernes administration af reglerne om aktivering, jf. de foreslåede bestemmelser i § 42 e, stk. 1-3. Bemyndigelsen vil således kunne anvendes til at fastsætte nærmere regler om de forskellige former for aktivering, herunder eksempelvis om den særskilt tilrettelagte aktivering, samt generelt om aktiveringens omfang og varighed.

Integrationsministeren kan ved fastsættelsen af reglerne fravige udlændingelovens almindelige kompetence- og klagebestemmelse i § 46, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 e, stk. 5, 2. pkt.

Bemyndigelsen indebærer, at integrationsministeren ved fastsættelsen af reglerne, kan fravige udlændingelovens almindelige kompetenceregler i § 46 – udover fravigelsen ved den ved lovforslagets § 1, nr. 16, foreslåede bestemmelse i § 46 e – f.eks. med henblik på at uddelegere kompetence til private organisationer og selskaber og til institutioner.

§ 42 f

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 1, skal en udlænding over 18 år, der er indkvarteret på et modtagecenter for nyankomne asylansøgere, og som har indgivet ansøgning om opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 7 (asyl), medmindre særlige grunde taler derimod, deltage i undervisning, der skal give den pågældende et helt indledende kendskab til dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold (introduktionskursus).

Efter den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 c, stk. 2, 1. pkt., kan integrationsministeren bestemme, at der for asylansøgere over den undervisningspligtige alder kan tilrettelægges tilbud om undervisning. Asylansøgere har efter den gældende bestemmelse ikke pligt til at deltage i undervisningen.

Den foreslåede bestemmelse indebærer en pligt for alle asylansøgere over 18 år, der er indkvarteret på et modtagecenter for nyankomne asylansøgere, til at deltage i et introduktionskursus, medmindre særlige grunde taler derimod.

Særlige grunde vil kunne foreligge, såfremt en asylansøger allerede besidder den viden og de færdigheder, som kan opnås ved deltagelse i introduktionskurset, f.eks. hvis den pågældende forud for asylansøgningen har opholdt sig længere tid her i landet. Særlige grunde vil endvidere kunne foreligge, såfremt en asylansøger ikke er i stand til at følge undervisningen på grund af alvorlig sygdom, psykiske lidelser, eksempelvis som følge af tortur, stærke krigsoplevelser el. lign., eller høj alder.

Introduktionskurset vil skulle give asylansøgeren et helt indledende kendskab til dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold. Introduktionskurset vil således bl.a. skulle indeholde indføring i danske samfundshold, herunder orientering om det danske arbejdsmarked og uddannelsessystem, introduktion til lokalområdet, orientering om asylproceduren og indkvarteringssystemet for asylansøgere m.v. samt en introduktion til dansk sprog.

Det er hensigten, at introduktionskurset skal have en varighed på tre uger og bestå af i alt 30 timers undervisning.

Introduktionskurset afholdes alene på modtagecentre for nyankomne asylansøgere. Flytter en asylansøger fra modtagecentret inden kursets afslutning, afbrydes undervisningen i forbindelse med flytningen. Introduktionskurset forudsættes så vidt muligt tilrettelagt således, at hovedparten af de nyankomne asylansøgere vil kunne afslutte kurset før flytning fra modtagecentret. Det forhold, at en asylansøger ikke har afsluttet introduktionskurset, vil dog ikke skulle tillægges betydning i forbindelse med beslutningen om at flytte asylansøgeren fra modtagecentret til opholdssystemet.

Introduktionskurset skal anføres i asylansøgerens kontrakt, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 2. Dette kan eventuelt ske i en helt standardiseret form, der som udgangspunkt er ens for alle asylansøgere. Overholder asylansøgeren ikke kontrakten, skal indkvarteringsoperatøren, medmindre særlige grunde taler derimod, beslutte, at asylansøgeren ikke kan få udbetalt tillægsydelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 2, skal en asylansøger over 18 år, der er er registreret som asylansøger her i landet efter udlændingelovens § 48 e, stk. 1, eller som har opholdt sig her i landet i mere end 3 måneder fra tidspunktet for den pågældendes indgivelse af ansøgning om opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 7 (asyl), deltage i undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold, medmindre særlige grunde taler derimod.

Som nævnt ovenfor har asylansøgere over den undervisningspligtige alder efter de gældende regler ikke pligt til at deltage i undervisning.

Den foreslåede bestemmelse indebærer en pligt for alle asylansøgere over 18 år, der er registreret som asylansøgere her i landet, eller som har opholdt sig her i landet i over 3 måneder fra tidspunktet for indgivelse af asylansøgningen, til at deltage i undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold, medmindre særlige grunde taler derimod.

Også asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) vil således skulle deltage i undervisningen, når de pågældende har opholdt sig her i landet som asylansøgere i over 3 måneder, uden at der er truffet afgørelse om afvisning, overførsel eller tilbageførsel eller udvisning og i givet fald udsendelse efter udlændingelovens § 48 a, stk. 1, 1. pkt., og uden at de pågældende er registreret som asylansøgere efter udlændingelovens § 48 e, stk. 1.

Særlige grunde til, at asylansøgeren ikke skal deltage i undervisningen, vil kunne foreligge, såfremt en asylansøger allerede besidder den viden og de færdigheder, som kan opnås ved deltagelse i undervisningen, f.eks. hvis den pågældende forud for asylansøgningen har opholdt sig længere tid her i landet. Særlige grunde vil endvidere kunne foreligge, såfremt en asylansøger ikke er i stand til at følge undervisningen på grund af alvorlig sygdom, psykiske lidelser, eksempelvis som følge af tortur, stærke krigsoplevelser el. lign., eller høj alder.

Undervisningen i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold vil skulle give asylansøgerne et mere grundigt introduktionsforløb til Danmark og udbygge asylansøgernes sproglige færdigheder. Undervisningen vil således bl.a. skulle indeholde undervisning i dansk kultur, danske normer og traditioner, samfundsforståelse, herunder straffesystemet og det danske arbejdsmarked og uddannelsessystem, oplysninger om lokalområdet, oplysninger om pligter og rettigheder i asylsystemet samt sprogundervisning.

Endvidere vil undervisningen kunne indeholde undervisning om arbejdsmarkedsdeltagelse, herunder om iværksætteri med henblik på at bevare det initiativ og den iværksætterkultur, som mange asylansøgere medbringer fra deres hjemland. Undervisningen kan bl.a. vedrøre mulighederne for at starte selvstændig virksomhed i Danmark og indeholde information om de eksisterende rådgivningsmuligheder. Det forudsættes i så fald, at undervisningen om iværksætteri i så fald sammentænkes med udmøntningen af regeringens kommende handlingsplan på området.

Det er hensigten, at undervisningen skal udbydes på differentierede undervisningshold.

Undervisningen skal anføres i asylansøgerens kontrakt, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 3. Overholder asylansøgeren ikke kontrakten, skal indkvarteringsoperatøren, medmindre særlige grunde taler derimod, beslutte, at asylansøgeren ikke kan få udbetalt tillægsydelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11.

I § 42 f, stk. 3, foreslås det, at en asylansøger over 18 år, der er registreret som asylansøger her i landet efter udlændingelovens § 48 e, stk. 1, kan deltage i undervisning i andre fag, i det omfang en indkvarteringsoperatør tilbyder sådan undervisning.

Den foreslåede bestemmelse indebærer, at asylansøgere, der er registrerede som asylansøgere her i landet, kan deltage i undervisning i andre fag end dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold. Det kan f.eks. dreje sig om undervisning i engelsk eller i IT-relaterede fag.

Indkvarteringsoperatøren for det enkelte indkvarteringssted bestemmer, hvilke supplerende fag der skal tilbydes undervisning i, under hensyntagen til kvalifikationerne hos de indkvarterede asylansøgere og til de praktiske muligheder for så vidt angår undervisere, lokaler m.v.

I det omfang indkvarteringsoperatøren aftaler med asylansøgeren – eller fastsætter – at denne skal deltage i undervisning efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 3, skal den aftalte eller fastsatte undervisning anføres i asylansøgerens kontrakt, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 3. Overholder asylansøgeren ikke kontrakten, skal indkvarteringsoperatøren, medmindre særlige grunde taler derimod, beslutte, at asylansøgeren ikke kan få udbetalt tillægsydelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 4, kan en asylansøger over 18 år, hvis ganske særlige grunde taler derfor, deltage i særskilt tilrettelagt undervisning, som ikke er omfattet af de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 1-3.

Bestemmelsen omfatter såvel asylansøgere i den indledende fase (Dublinfasen) som asylansøgere, der er registreret som asylansøgere her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1.

Det forudsættes, at bestemmelsen anvendes af indkvarteringsoperatørerne i forhold til asylansøgere over 18 år, som har behov for særlig støtte. Bestemmelsen forudsættes således bl.a. anvendt i forhold til udlændinge, som på grund af alvorlig sygdom, psykiske lidelser, eksempelvis som følge af tortur, stærke krigsoplevelser el. lign., eller høj alder ikke vil kunne følge de almindelige aktiverings- og undervisningsforløb.

Særskilt tilrettelagt undervisning vil i sådanne situationer skulle planlægges med udgangspunkt i asylansøgerens behov for støtte med henblik på at blive i stand til at tage vare på sin egen tilværelse og at blive selvhjulpen. Særskilt tilrettelagt undervisning vil eksempelvis kunne bestå i deltagelse i særskilt tilrettelagte interne undervisningsforløb på indkvarteringsstedet med det formål at hjælpe asylansøgeren til at blive selvhjulpen.

Særskilt tilrettelagt undervisning vil efter omstændighederne kunne udgøre et supplement til den aktivering, jf. de foreslåede bestemmelser i § 42 e, stk. 1 og 2, og den undervisning, jf. de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 1-3, som det er aftalt eller fastsat, at udlændingen skal deltage i. Særskilt tilrettelagt undervisning vil efter omstændighederne også kunne erstatte anden aktivering og undervisning.

Det bemærkes i den forbindelse, at der for asylansøgere med særlige kvalifikationer vil kunne tilrettelægges undervisning, der har til formål at gøre det muligt for den pågældende særligt kvalificerede asylansøger at søge om opholdstilladelse af beskæftigelsesmæssige grunde, jf. herved bemærkningerne til de foreslåede bestemmelser i § 42 c, stk. 2.

I det omfang indkvarteringsoperatøren aftaler med asylansøgeren – eller fastsætter – at denne skal deltage i særskilt tilrettelagt undervisning, skal den aftalte eller fastsatte undervisning anføres i asylansøgerens kontrakt, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 3, nr. 3. Overholder asylansøgeren ikke kontrakten, skal indkvarteringsoperatøren, medmindre særlige grunde taler derimod, beslutte, at asylansøgeren ikke kan få udbetalt tillægsydelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 5, 1. pkt., kan en 17-årig asylansøger deltage i introduktionskurset, undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold og undervisning i andre fag, jf. herved de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 1-3.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 5, 2. pkt., kan 17-årige asylansøgere deltage i undervisningen m.v. på samme betingelser som udlændinge over 18 år. Bestemmelsen indebærer, at en 17-årig asylansøger kan deltage i et introduktionskursus, hvis den pågældende er indkvarteret på et modtagecenter for nyankomne asylansøgere og har indgivet ansøgning om asyl. En 17-årig asylansøger kan endvidere deltage i undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold, hvis den pågældende er registreret som asylansøger her i landet, jf. udlændingelovens § 48 e, stk. 1, eller har opholdt sig her i landet som asylansøger i over 3 måneder, og deltage i undervisning i andre fag, hvis den pågældende er registreret som asylansøger her i landet. Der henvises til bemærkningerne til de foreslåede bestemmelser i § 42 e, stk. 1-3.

Det bemærkes, at der ikke udarbejdes kontrakt for udlændinge under 18 år, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c, stk. 1, ligesom kravet om overholdelse af kontrakten som betingelse for udbetaling af tillægsydelse alene gælder for asylansøgere over 18 år, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 8.

Den tilbudte undervisning vil kunne indgå i en indkvarteringsoperatørs tilbud om heltidsundervisning for gruppen af 17 – 21-årige asylansøgere. Der henvises til lovforslagets almindelige bemærkninger, afsnit 2.5.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 5, 3. pkt., finder den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 4, tilsvarende anvendelse. Det betyder, at også 17-årige asylansøgere kan deltage i særskilt tilrettelagt undervisning. Der henvises til det ovenfor anførte herom.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 6, 1. pkt., har en udlænding uanset de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 1-5, ikke ret til at modtage undervisning, hvis Udlændingestyrelsen har truffet afgørelse efter udlændingelovens § 48 a, stk. 1, 1. pkt., om afvisning, overførsel, tilbageførsel eller udvisning og i givet fald udsendelse.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 6, 2. pkt., har en udlænding heller ikke ret til at modtage undervisning, hvis udlændingen er meddelt endeligt afslag på asyl eller har frafaldet en ansøgning herom, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 b (humanitær opholdstilladelse), og denne ansøgning har opsættende virkning efter udlændingelovens § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af asylsagen eller sagen om humanitær opholdstilladelse, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. udlændingelovens § 33, stk. 7.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 7, bestemmer indkvarteringsoperatøren, om en udlænding skal deltage i undervisning som foreslået i § 42 f, stk. 1-5.

Bestemmelsen indebærer, at indkvarteringsoperatøren i tilfælde af uenighed med asylansøgeren om, hvilken undervisning den pågældende skal deltage i, bestemmer dette.

Det bemærkes, at forvaltningsloven også finder anvendelse i forbindelse med indkvarteringsoperatørens afgørelser efter bestemmelsen, når indkvarteringsoperatøren er en privat organisation eller et privat selskab. Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 16, foreslåede bestemmelse i § 46 e, 3. pkt.

Indkvarteringsoperatørens afgørelser herom kan påklages til Udlændingestyrelsen, jf. den ved lovforslagets § 1, nr. 16, foreslåede bestemmelse i § 46 e.

Med bestemmelsen kan indkvarteringsoperatøren således bestemme, at en asylansøger skal deltage i undervisning som omtalt i de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 1-5. Med bestemmelsen vil indkvarteringsoperatøren endvidere under de i de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 1-5, anførte betingelser kunne undlade at tilbyde en asylansøger undervisning. Dette vil f.eks. kunne være tilfældet, når udlændingen må anses for at besidde den viden og de færdigheder, som kan opnås ved deltagelse i undervisningen, eller når en asylansøger ikke er i stand til at følge undervisningen på grund af alvorlig sygdom, psykiske lidelser, eksempelvis som følge af tortur, stærke krigsoplevelser el. lign., eller høj alder, eller når en asylansøger mangler kvalifikationer for at kunne deltage i undervisningen.

Herudover vil indkvarteringsoperatøren kunne bestemme, at asylansøgeren ikke skal tilbydes undervisning efter de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 3-5, såfremt indkvarteringsoperatøren ikke har mulighed for at tilbyde sådan undervisning. Det bemærkes i den forbindelse, at gennemførelsen af den ved de foreslåede bestemmelser i § 42 e, stk. 3-5, foreslåede undervisning generelt afhænger af, om den pågældende indkvarteringsoperatør praktisk kan tilrettelægge en sådan undervisning.

Det bemærkes, at det forhold, at en asylansøger m.v., der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, ikke er indkvarteret på et indkvarteringssted for asylansøgere, ikke i sig selv kan indebære, at den pågældende ikke skal deltage i undervisning som omtalt i de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 1-5.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 8, 1. pkt., kan integrationsministeren fastsætte nærmere regler om indholdet og omfanget af introduktionskurset og om den i de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 2-5, nævnte undervisning. Integrationsministeren kan endvidere bestemme, at undervisningen kan ske i et samarbejde med skoler, uddannelsesinstitutioner og udbydere under Beskæftigelsesministeriet, Kulturministeriet, Undervisningsministeriet og Integrationsministeriet eller kan erstattes af undervisning udbudt af disse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 8, 2. pkt. Integrationsministeren kan desuden bestemme, i hvilket omfang gennemførelsen af undervisningen vil være afhængig af, at asylansøgere medvirker hertil som undervisere og lignende, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 8, 3. pkt.

Den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 8, svarer til den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 c, stk. 2, dog med tilføjelse af, at integrationsministeren kan bestemme, at undervisningen også kan ske i et samarbejde med udbydere under Beskæftigelsesministeriet, Kulturministeriet og Undervisningsministeriet eller kan erstattes af undervisning udbudt af disse, og at integrationsministeren kan bestemme, at undervisningen også kan ske i et samarbejde med skoler, uddannelsesinstitutioner og udbydere under Integrationsministeriet eller erstattes af undervisning udbudt af disse.

Bemyndigelsen vil kunne anvendes med henblik på at sikre en ensartet praksis i forbindelse med indkvarteringsoperatørernes administration af reglerne om undervisning efter de foreslåede bestemmelser i § 42 f, stk. 1-5. Bemyndigelsen vil således kunne anvendes til at fastsætte nærmere regler om undervisningens omfang og varighed samt om tilrettelæggelsen og det nærmere indhold af undervisningen.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 9, 1. pkt., kan integrationsministeren bestemme, at regler, der fastsættes i medfør af den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 8, kun skal gælde for visse indkvarteringssteder. Integrationsministeren kan ved fastsættelsen af reglerne endvidere fravige udlændingelovens almindelige kompetence- og klagebestemmelse i § 46, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 9, 2. pkt.

Den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 9, svarer til den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 c, stk. 3, jf. stk. 2. Bemyndigelsen i den foreslåede bestemmelse i § 42 f, stk. 2, indebærer, at integrationsministeren ved fastsættelsen af reglerne kan fravige udlændingelovens almindelige kompetenceregler i § 46 – udover fravigelsen ved den ved lovforslagets § 1, nr. 16, foreslåede bestemmelse i § 46 e – f.eks. med henblik på at uddelegere kompetence til private organisationer og selskaber og til uddannelsesinstitutioner.

§ 42 g

De foreslåede bestemmelser i § 42 g, 1. og 2. pkt., svarer til de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 c, stk. 1, 1. og 2. pkt., og forudsættes anvendt i overensstemmelse med gældende praksis.

De foreslåede bestemmelser i udlændingelovens § 42 g, 3. og 4. pkt., indeholder samme bemyndigelseshjemmel for så vidt angår regler, der udstedes i medfør af den foreslåede bestemmelse i § 42 g, 2. pkt., som følger af de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 c, stk. 3, 1. og 2. pkt., for så vidt angår regler, der udstedes i medfør af den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 c, stk. 1, 2. pkt.

§ 42 h

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 1, kan Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne uden udlændingens samtykke udveksle de oplysninger vedrørende en udlænding, som er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse (asylansøgere m.v.), herunder oplysninger om udlændingens rent private forhold og andre fortrolige oplysninger, som er nødvendige for varetagelse af administrationen i forbindelse med driften af indkvarteringssteder, indkvarteringsoperatørernes udbetaling af kontante ydelser, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, og varetagelse af administrationen efter de foreslåede bestemmelser i §§ 42 c-42 g.

Efter den foreslåede bestemmelse kan Udlændingestyrelsen udveksle oplysninger med indkvarteringsoperatørerne, jf. udlændingelovens § 42 a, stk. 5, 2. pkt., ligesom indkvarteringsoperatørerne kan udveksle oplysningerne indbyrdes.

Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne kan efter den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 1, nr. 1, udveksle oplysninger, herunder oplysninger om udlændingens rent private forhold og andre fortrolige oplysninger, vedrørende en asylansøger m.v., som er nødvendige for varetagelsen af administrationen i forbindelse med driften af indkvarteringssteder.

Det vil f.eks. dreje sig om stamoplysninger om den enkelte asylansøger, herunder udlændingenummer, bookingløbenummer, navn, fødselsdato, køn, nationalitet, modersmål, etnisk tilhørsforhold, religion, civilstand, antal personer i familien, helbredsforhold m.v. Det vil endvidere dreje sig om oplysninger om indkvarteringen af den enkelte asylansøger, herunder eksempelvis ind- og fraflytningsdato, indkvarteringssted, indkvarteringstype og operatørens navn samt oplysninger i forbindelse med en planlagt flytning og oplysninger om midlertidigt ophold uden for et indkvarteringssted. Derudover vil der kunne udveksles generelle oplysninger om indkvarteringsstederne, herunder eksempelvis indkvarteringstype, kapacitet og aktiviteter.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 1, nr. 2, kan Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne udveksle oplysninger, herunder oplysninger om udlændingens rent private forhold og andre fortrolige oplysninger, som er nødvendige for indkvarteringsoperatørernes udbetaling af kontante ydelser, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b. Det vil f.eks. dreje sig om stamoplysninger om den enkelte asylansøger, jf. ovenfor. Det vil derudover dreje sig om sagsbehandlingsrelaterede oplysninger, herunder oplysninger om den dato, hvor den pågældende er registreret som asylansøger her i landet, afgørelsestidspunktet, afgørelsens type, eksempelvis om den pågældende er meddelt opholdstilladelse eller afslag herpå, samt den dato, hvor den pågældende skal overgå fra præasylfasen til integrationsfasen. Endvidere vil det kunne dreje sig om oplysninger vedrørende forhold, der indebærer, at den pågældende ikke skal have udbetalt hele eller dele af sin ydelse, f.eks. fordi den pågældende er omfattet af madkasseordningen, jf. udlændingelovens § 42 a, stk. 9 og 10.

Endelig kan Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne efter den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 1, nr. 3, udveksle oplysninger, herunder oplysninger om udlændingens rent private forhold og andre fortrolige oplysninger, som er nødvendige for varetagelse af administrationen efter de foreslåede bestemmelser i §§ 42 c-42 g. Det vil f.eks. dreje sig om stamoplysninger om den enkelte asylansøger og sagsbehandlingsrelaterede oplysninger, jf. ovenfor. Det vil derudover kunne dreje sig om oplysninger vedrørende den pågældendes kvalifikationer, herunder uddannelse og sprogkundskaber, samt om helbredsmæssige oplysninger.

Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne vil således kunne udveksle følsomme oplysninger omfattet af persondatalovens § 7 og andre følsomme oplysninger omfattet af persondatalovens § 8. Udlændingestyrelsens og indkvarteringsoperatørernes udveksling af oplysninger vil kunne ske uden udlændingens samtykke. Det er i den forbindelse vurderingen, at videregivelsen af personoplysningerne sker inden for rammerne af persondatalovens § 7, stk. 2, nr. 4, og § 8, stk. 2 og 5, jf. stk. 6.

Af bemærkningerne til lov nr. 429 af 31. maj 2000 om behandling af personoplysninger (persondataloven) fremgår det således, at behandling af følsomme oplysninger, såsom helbredsoplysninger og racemæssigt tilhørsforhold, efter § 7, stk. 2, nr. 4, bl.a. kan ske uden samtykke, hvis behandlingen er nødvendig for, at et retskrav kan fastlægges, gøres gældende eller forsvares. Det fremgår endvidere, at bestemmelsen blandt andet omfatter offentlige myndigheders behandling af oplysninger i forbindelse med myndighedsudøvelse. Der henvises til lovforslag nr. L 147 af 9. december 1999, jf. Folketingstidende 1999/2000, Tillæg A, s. 3971 ff.

Udvekslingen af oplysninger til og fra indkvarteringsoperatører, der er statslige styrelser eller kommuner, jf. i den forbindelse den ved lovforslagets § 1, nr. 9, foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, skal endvidere vurderes i forhold til forvaltningslovens § 28, hvorefter der – uden samtykke – kan udveksles oplysninger, når udvekslingen sker til varetagelse af private eller offentlige interesser, der klart overtiger hensynet til de interesser, der begrunder hemmeligholdelse, herunder hensynet til den, oplysningerne angår, jf. forvaltningslovens § 28, stk. 2, nr. 3. Bestemmelsen forudsætter, at der foretages en konkret vurdering af hver enkelt oplysning for sig.

Udvekslingen af oplysninger til og fra indkvarteringsoperatører, der er private organisationer eller selskaber, jf. i den forbindelse den ved lovforslagets § 1, nr. 9, foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, må vurderes i forhold til forvaltningslovens § 27, stk. 1 og straffelovens § 152. Det må også i den forbindelse antages, at der skal foretages en konkret vurdering af hver enkelt oplysning for sig i relation til, om videregivelsen er berettiget.

Den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 1, fraviger bestemmelserne i forvaltningslovens § 27, stk. 1, og § 28, stk. 2, nr. 3, ved, at der foreslås indført adgang til uden udlændingens samtykke og uden, at der foretages en konkret vurdering af hver enkelt oplysning for sig, at udveksle personfølsomme oplysninger fra Udlændingestyrelsen til indkvarteringsoperatørerne og omvendt. Det bemærkes, at formålet med udvekslingen af oplysninger er at sikre korrekt administration på indkvarteringsområdet, herunder udbetaling af kontante ydelser.

I den forbindelse bemærkes det, at indkvarteringsoperatører, der er private organisationer eller selskaber, og deres ansatte ved bestemmelsen i straffelovens § 152 a har tavshedspligt med hensyn til fortrolige oplysninger, som de bliver bekendt med gennem løsningen af de opgaver med indkvartering af asylansøgere m.v., der udføres efter aftale med Udlændingestyrelsen.

Det forudsættes, at udlændingemyndighederne oplyser udlændinge, der ansøger om asyl her i landet, om de foreslåede bestemmelser i § 42 h, stk. 1, og i øvrigt overholder oplysningspligten overfor de pågældende i medfør af persondatalovens §§ 28 og 29.

Flytter en udlænding, som er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, fra et indkvarteringssted, som drives af en indkvarteringsoperatør, til et indkvarteringssted, som drives af en anden indkvarteringsoperatør, videregiver indkvarteringsoperatøren for det indkvarteringssted, hvorfra udlændingen flytter, uden udlændingens samtykke oplysningerne fra udlændingens kontrakt til indkvarteringsoperatøren for det indkvarteringssted, hvortil udlændingen flytter, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 2.

Der henvises til den foreslåede bestemmelse i § 42 c og bemærkningerne hertil for en nærmere beskrivelse af forslaget om, at der skal indgås en kontrakt med udlændinge, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse (asylansøgere m.v.).

Videregivelsen vil skulle ske i umiddelbar tilknytning til, at udlændingen flytter fra et indkvarteringssted til et andet indkvarteringssted.

Kontrakten vil kunne indeholde følsomme oplysninger omfattet af persondatalovens § 7, eksempelvis oplysninger om helbredsmæssige forhold, og andre følsomme oplysninger omfattet af persondatalovens § 8.

Indkvarteringsoperatørernes videregivelse af oplysninger fra udlændingens kontrakt kan ske uden udlændingens samtykke. Det er i den forbindelse vurderingen, at videregivelsen af personoplysninger fra udlændingens kontrakt sker inden for rammerne af persondatalovens § 7, stk. 2, nr. 4, og § 8, stk. 2 og 5, jf. stk. 6.

Af bemærkningerne til lov nr. 429 af 31. maj 2000 om behandling af personoplysninger (persondataloven) fremgår det således, at behandling af følsomme oplysninger, såsom helbredsoplysninger og racemæssigt tilhørsforhold, efter § 7, stk. 2, nr. 4, bl.a. kan ske uden samtykke, hvis behandlingen er nødvendig for, at et retskrav kan fastlægges, gøres gældende eller forsvares. Det fremgår endvidere, at bestemmelsen blandt andet omfatter offentlige myndigheders behandling af oplysninger i forbindelse med myndighedsudøvelse. Der henvises til lovforslag nr. L 147 af 9. december 1999, jf. Folketingstidende 1999/2000, Tillæg A, s. 3971 ff.

I relation til videregivelsen af oplysninger fra indkvarteringsoperatører, der er statslige styrelser eller kommuner, jf. i den forbindelse den ved lovforslagets § 1, nr. 9, foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, må det antages, at videregivelsen af oplysninger fra udlændingens kontrakt vil kunne indebære en fravigelse af reglerne om videregivelse af fortrolige oplysninger fra en forvaltningsmyndighed til en anden forvaltningsmyndighed i forvaltningslovens § 28 og om videregivelse af fortrolige oplysninger til private organisationer og selskaber i forvaltningslovens § 27.

I relation til indkvarteringsoperatører, der er private organisationer eller selskaber, jf. i den forbindelse den ved lovforslagets § 1, nr. 9, foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, indebærer den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 2, en præcisering af, at indkvarteringsoperatørerne er berettiget til at videregive oplysningerne fra kontrakten.

Det bemærkes i den forbindelse, at videregivelse af kontrakten til den nye indkvarteringsoperatør er en forudsætning for, at den nye indkvarteringsoperatør enkelt og overskueligt kan overtage kontrakten i det omfang, det er praktisk muligt, og dermed – i det omfang, det er praktisk muligt – fortsætte den undervisning og aktivering, som er iværksat af den tidligere indkvarteringsoperatør, jf. herved lovforslagets almindelige bemærkninger, afsnit 4.

Det forudsættes, at det af alle kontrakter fremgår, at oplysningerne fra kontrakten uden udlændingens samtykke ved udlændingens flytning fra et indkvarteringssted, som drives af en indkvarteringsoperatør, til et indkvarteringssted, som drives af en anden indkvarteringsoperatør, videregives til denne anden indkvarteringsoperatør, og at oplysningspligten i medfør af persondatalovens §§ 28 og 29 overholdes i øvrigt.

Indkvarteringsoperatøren kan efter anmodning fra Udlændingestyrelsen uden udlændingens samtykke videregive oplysningerne fra udlændingens kontrakt til Udlændingestyrelsen, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 3.

Videregivelsen kan alene ske efter Udlændingestyrelsens anmodning. Det kan f.eks. ske i tilfælde, hvor en udlænding har påklaget indkvarteringsoperatørens afgørelse efter en eller flere af de foreslåede bestemmelser i § 42 b, stk. 11, 2. pkt., § 42 c, stk. 2, 3. pkt., § 42 d, stk. 2, 1. pkt., § 42 e, stk. 4, eller § 42 f, stk. 7, til Udlændingestyrelsen. Det vil også kunne ske i tilfælde, hvor en asylansøger på baggrund af sine særlige kvalifikationer har indgivet ansøgning om opholdstilladelse af beskæftigelsesmæssige grunde efter udlændingelovens § 9 a, stk. 1, og hvor Udlændingestyrelsen i den forbindelse har behov for oplysninger fra udlændingens kontrakt. Endvidere vil Udlændingestyrelsen kunne anmode om oplysningerne fra kontrakten i forbindelse med visitering af en udlænding efter integrationslovens § 10, stk. 1.

Indkvarteringsoperatørens videregivelse af oplysningerne fra udlændingens kontrakt kan ske uden udlændingens samtykke, jf. herved det ovenfor anførte. Det bemærkes i den forbindelse, at formålet med bestemmelsen er at sikre Udlændingestyrelsen det bedst mulige grundlag for administrationen af forholdene for asylansøgere m.v., herunder ved vurderingen af klager over indkvarteringsoperatørernes afgørelser.

Det forudsættes, at det af alle kontrakter fremgår, at oplysningerne fra kontrakten uden udlændingens samtykke kan videregives til Udlændingestyrelsen efter anmodning herom fra styrelsen, og at oplysningspligten i medfør af persondatalovens §§ 28 og 29 i øvrigt overholdes.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 4, kan integrationsministeren fastsætte nærmere regler om udvekslingen af oplysninger efter den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 1, herunder om udveksling af oplysningerne i elektronisk form.

Bemyndigelsen vil kunne anvendes til at fastsætte nærmere regler om, hvilke oplysninger der kan udveksles efter den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 1, samt om, hvorledes udvekslingen af de pågældende oplysninger kan ske, herunder om, at udvekslingen kan ske i elektronisk form.

Det forudsættes, at Udlændingestyrelsen forestår en anmeldelse til Datatilsynet om anvendelsen af den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 1, herunder om, hvilke oplysninger vedrørende asylansøgere der kan udveksles, og om formen for udvekslingen af oplysningerne, jf. herved persondatalovens § 46.

Den foreslåede bemyndigelsesbestemmelse giver mulighed for, at integrationsministeren – i det omfang dette ved siden af anmeldelse til Datatilsynet findes hensigtsmæssigt – kan fastsætte nærmere regler om oplysningernes art og udvekslingens form.

§ 42 i

De foreslåede bestemmelser i § 42 i, stk. 1, 1.-3. pkt., svarer til de gældende bestemmelser i udlændingelovens § 42 b.

De foreslåede bestemmelser i udlændingelovens § 42 i, stk. 2, 1. og 2. pkt., svarer til den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 d, stk. 7, idet det dog er præciseret, at integrationsministerens udnyttelse af bemyndigelsesadgangen sker efter aftale med beskæftigelsesministeren, som har overtaget ressortansvaret for lov om sikring mod følger af arbejdsskade.

§ 42 j

Den foreslåede bestemmelse i § 42 j svarer den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 42 e.

Til nr. 13

Der henvises til bemærkningerne til lovforslagets § 1, nr. 2-4, 8 og 10. Det bemærkes, at der ikke ved den foreslåede ændring forudsættes nogen ændring af gældende praksis i medfør af bestemmelsen.

Til nr. 14

Efter den foreslåede bestemmelse i § 44 b, stk. 1, videregiver indkvarteringsoperatøren for det indkvarteringssted, hvor udlændingen er indkvarteret, uden udlændingens samtykke til kommunalbestyrelsen for den kommune, hvortil en udlænding, som er omfattet Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, visiteres, jf. integrationslovens § 10, stk. 1, oplysningerne fra udlændingens kontrakt.

Indkvarteringsoperatøren vil efter den foreslåede bestemmelse skulle videregive oplysningerne fra udlændingens kontrakt til kommunalbestyrelsen for den kommune, hvortil udlændingen visiteres.

Der henvises til den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 c og bemærkningerne hertil for en nærmere beskrivelse af forslaget om, at der indgås en kontrakt med udlændinge, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse (asylansøgere m.v.).

Videregivelsen vil skulle ske i umiddelbar tilknytning til, at indkvarteringsoperatøren af Udlændingestyrelsen underrettes om, at udlændingen er meddelt opholdstilladelse og i den forbindelse visiteret til en kommune, jf. integrationslovens § 10, stk. 1.

Kontrakten vil kunne indeholde følsomme oplysninger omfattet af persondatalovens § 7, eksempelvis oplysninger om helbredsmæssige forhold, og andre følsomme oplysninger omfattet af persondatalovens § 8.

Indkvarteringsoperatørens videregivelse af oplysninger fra udlændingens kontrakt kan ske uden udlændingens samtykke. Det er i den forbindelse vurderingen, at videregivelsen af personoplysninger fra udlændingens kontrakt sker inden for rammerne af persondatalovens § 7, stk. 2, nr. 4, og § 8, stk. 2 og 5, jf. stk. 6.

Af bemærkningerne til lov nr. 429 af 31. maj 2000 om behandling af personoplysninger (persondataloven) fremgår det således, at behandling af følsomme oplysninger, såsom helbredsoplysninger og racemæssigt tilhørsforhold, efter § 7, stk. 2, nr. 4, bl.a. kan ske uden samtykke, hvis behandlingen er nødvendig for, at et retskrav kan fastlægges, gøres gældende eller forsvares. Det fremgår endvidere, at bestemmelsen blandt andet omfatter offentlige myndigheders behandling af oplysninger i forbindelse med myndighedsudøvelse. Der henvises til lovforslag nr. L 147 af 9. december 1999, jf. Folketingstidende 1999/2000, Tillæg A, s. 3971 ff.

I relation til videregivelsen af oplysninger fra indkvarteringsoperatører, der er statslige styrelser eller kommuner, jf. i den forbindelse den ved lovforslagets § 1, nr. 9, foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, må det antages, at videregivelsen af oplysninger fra udlændingens kontrakt vil kunne indebære en fravigelse af reglerne om videregivelse af fortrolige oplysninger fra en forvaltningsmyndighed til en anden forvaltningsmyndighed i forvaltningslovens § 28.

I relation til indkvarteringsoperatører, der er private organisationer eller selskaber, jf. i den forbindelse den ved lovforslagets § 1, nr. 9, foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, indebærer den foreslåede bestemmelse i § 44 b, stk. 1, en præcisering af, at indkvarteringsoperatørerne er berettiget til at videregive oplysningerne fra kontrakten til kommunalbestyrelsen for den kommune, hvortil udlændingen visiteres.

Det bemærkes i den forbindelse, at en videregivelse af oplysningerne fra kontrakten til en eventuel integrationskommune vil sikre, at den af indkvarteringsoperatørerne foretagne kvalifikationsafklaring, aktivering og undervisning over for den pågældende kan anvendes til at målrette integrationen i den efterfølgende integrationsfase.

Det forudsættes, at det af alle kontrakter fremgår, at oplysningerne fra en udlændings kontrakt uden udlændingens samtykke videregives til kommunalbestyrelsen for en kommune, hvortil udlændingen visiteres i forlængelse af en meddelt opholdstilladelse, såfremt den pågældende meddeles opholdstilladelse her i landet, og at oplysningspligten i medfør af persondatalovens §§ 28 og 29 i øvrigt overholdes.

Integrationsministeren kan fastsætte nærmere regler om videregivelsen af oplysninger efter den foreslåede bestemmelse i § 44 b, stk. 1, jf. den foreslåede bestemmelse i § 44 b, stk. 2.

Bemyndigelsen vil kunne anvendes til at fastsætte nærmere regler om videregivelsen af oplysninger efter den foreslåede bestemmelse i § 44 b, stk. 1, i det omfang dette skulle vise sig hensigtsmæssigt eller nødvendigt for anvendelsen af bestemmelsen.

Til nr. 15

Som konsekvens af den foreslåede bestemmelse i § 46 e, jf. lovforslagets § 1, nr. 16, præciseres det i § 46 stk. 2, at Udlændingestyrelsens afgørelser i klagesager efter § 46 e ikke kan påklages til Integrationsministeriet.

Til nr. 16

Det fremgår af den foreslåede bestemmelse i udlændingelovens § 46 e, 1. pkt., at afgørelser efter de foreslåede bestemmelser i § 42 b, stk. 11, 2. pkt., § 42 c, stk. 2, 3. pkt., § 42 e, stk. 4, og § 42 f, stk. 7, træffes af indkvarteringsoperatøren.

Der henvises til bemærkningerne til de ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelser i § 42 b, stk. 11, 2. pkt., § 42 c, stk. 2, 3. pkt., § 42 e, stk. 4, og § 42 f, stk. 7.

Af den foreslåede bestemmelse i § 46 e, 2. pkt., fremgår, at afgørelser efter § 42 d, stk. 2, 1. pkt., kan træffes af indkvarteringsoperatøren.

Der henvises til bemærkningerne til den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 1. pkt.

Af den foreslåede bestemmelse i § 46 e, 3. pkt., fremgår, at forvaltningsloven også finder anvendelse i forbindelse med indkvarteringsoperatørens afgørelser efter § 46 e, 1. og 2. pkt., når indkvarteringsoperatøren er en privat organisation eller et privat selskab, jf. den ved lovforslagets § 1, nr. 9, foreslåede bestemmelse i § 42 a, stk. 5, 2. pkt. Bestemmelsen indebærer, at indkvarteringsoperatøren under den forudgående behandling og i forbindelse med selve afgørelsen skal overholde forvaltningslovens regler.

De nævnte afgørelser efter § 46 e, 1. og 2. pkt., som træffes af indkvarteringsoperatørerne, kan påklages til Udlændingestyrelsen, jf. den foreslåede bestemmelse i § 46 e, 4. pkt.

Udlændingestyrelsens afgørelser i påklagede sager kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. § 46 e, 5. pkt.

Til nr. 17

Efter udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt., kan Udlændingestyrelsen bestemme, at en udlænding, der er undergivet Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse, uanset om den pågældende selv har tilstrækkelige midler til sit underhold.

Det følger af den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 60, stk. 1, at overtrædelse af Udlændingestyrelsens pålæg efter udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt., kan straffes med bøde eller under skærpende omstændigheder med fængsel indtil 4 måneder.

Efter den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 2. pkt., kan Udlændingestyrelsen bestemme, at en udlænding, der tilsidesætter et meddelt pålæg om at udføre de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse. Der henvises til lovforslagets § 1, nr. 12.

Ved den foreslåede ændring af § 60, stk. 1, foreslås det, at overtrædelse af Udlændingestyrelsens pålæg efter den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 2. pkt. – ligesom det gælder for overtrædelse af Udlændingestyrelsens pålæg efter udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 1. pkt. – kan straffes med bøde eller under skærpende omstændigheder med fængsel indtil 4 måneder.

Det forudsættes, at indkvarteringsoperatørerne – som hidtil – i videst muligt omfang søger at motivere asylansøgere til at udføre de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstederne. Kun i de tilfælde, hvor en asylansøger – trods indkvarteringsoperatørernes motiverende indsats – nægter at udføre de nødvendige opgaver, pålægges den pågældende dette. Nægter den pågældende herefter fortsat at udføre de nødvendige opgaver, kan den pågældende pålægges at flytte til et indkvarteringssted, hvis dette konkret skønnes nødvendigt. Indkvarteringsoperatørerne forudsættes herefter at søge at motivere den pågældende asylansøger til at efterkomme flyttepåbudet. Det forudsættes således, at muligheden for anvendelse af straf først overvejes, når det viser sig umuligt at motivere den pågældende til at efterkomme flyttepåbudet ved hjælp af mindre indgribende tiltag, herunder meldepligt og frihedsberøvelse, jf. de ved lovforslagets § 1, nr. 1, foreslåede bestemmelser i § 34, stk. 2, nr. 4, og § 36, stk. 2, 1. pkt.

Til § 2

Det foreslås i § 2, at loven træder i kraft den 1. juli 2003.

De ved lovforslaget foreslåede bestemmelser finder anvendelse fra og med den 1. juli 2003, uanset om udlændingen har indgivet ansøgning om eller er meddelt opholdstilladelse eller afslag herpå inden denne dato, og uanset om udlændingen allerede er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, jf. udlændingelovens § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, inden lovens ikrafttræden.

Det forudsættes således, at udlændinge, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, jf. udlændingelovens § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, fra og med den 1. juli 2003 får udbetalt kontante ydelser efter den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 b. Dette gælder, uanset om udlændingen allerede er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse den 1. juli 2003 og dermed frem til den 1. juli 2003 modtager kost-, tøj- og lommepenge efter de gældende principper og satser.

Det vil således fra og med den 1. juli 2003 for udlændinge over 18 år, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, være en betingelse for at få udbetalt tillægsydelse, at udlændingen har overholdt sin kontrakt, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 b, stk. 11. I den forbindelse forudsættes det, at indkvarteringsoperatørerne pr. 1. juli 2003 eller snarest muligt derefter og senest den 1. august 2003 udarbejder og indgår kontrakter med alle udlændinge over 18 år, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 c. I det omfang, der ikke måtte være udarbejdet og indgået en kontrakt med en udlænding inden den 1. august 2003, vil den pågældende få udbetalt tillægsydelse i perioden frem til den 1. august 2003, medmindre den pågældende ikke udfører de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, jf. den foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 1. Efter den 1. august 2003 skal der være indgået kontrakt med udlændingen, og udbetaling af tillægsydelse til den pågældende vil herefter være betinget af, at udlændingen har overholdt kontrakten.

Det forudsættes endvidere, at udlændinge, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, pr. 1. juli 2003 deltager i den foreslåede aktivering og undervisning, jf. de foreslåede bestemmelser i §§ 42 d – 42 f, i det omfang indkvarteringsoperatørerne har praktisk mulighed for at tilrettelægge dette. Det bemærkes i den forbindelse, at kontrakternes indhold tilsvarende vil afhænge af, i hvilket omfang indkvarteringsoperatørerne har praktisk mulighed for at tilrettelægge den foreslåede aktivering og undervisning, jf. de foreslåede bestemmelser i § 42 c, stk. 3, nr. 1-4.

Det forudsættes herudover, at de foreslåede ændringer af udlændingelovens § 34, stk. 2, nr. 4, og § 36, stk. 2, 1. pkt., jf. lovforslagets § 1, nr. 1 og 2, om meldepligt og frihedsberøvelse alene finder anvendelse, såfremt udlændingens manglende efterkommen af Udlændingestyrelsens bestemmelse efter den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 2. pkt., om at tage ophold efter styrelsens nærmere bestemmelse finder sted efter lovens ikrafttræden.

Manglende efterkommen af Udlændingestyrelsens bestemmelse efter den ved lovforslagets § 1, nr. 12, foreslåede bestemmelse i § 42 d, stk. 2, 2. pkt., om at tage ophold efter styrelsens nærmere bestemmelse foreslås at kunne medføre straf af bøde, hæfte eller under skærpende omstændigheder fængsel indtil 4 måneder, jf. den ved lovforslagets § 1, nr. 17, foreslåede ændring af § 60, stk. 1. Det bemærkes i den forbindelse, at idømmelse af straf i disse tilfælde – i overensstemmelse med almindelige strafferetlige principper, jf. herved straffelovens § 3 – alene vil kunne ske, hvis den manglende efterkommen af Udlændingestyrelsens bestemmelse finder sted efter lovens ikrafttræden.

Det forudsættes endvidere, at Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne efter den foreslåede bestemmelse i § 42 h, stk. 1, jf. lovforslagets § 1, nr. 12, kan udveksle oplysninger vedrørende en udlænding, der er omfattet af Udlændingestyrelsens underholdsforpligtelse, jf. udlændingelovens § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, herunder oplysninger om udlændingens rent private forhold og andre fortrolige oplysninger, fra og med den 1. juli 2003 – uanset om udlændingen har indgivet ansøgning om eller er meddelt opholdstilladelse eller afslag herpå inden denne dato.

Det forudsættes endelig, at indkvarteringsoperatørerne efter de foreslåede bestemmelser i § 42 h, stk. 2 og 3, jf. lovforslagets § 1, nr. 12, og § 44 b, jf. lovforslagets § 1, nr. 14, kan videregive oplysninger fra en udlændings kontrakt til en anden indkvarteringsoperatør, Udlændingestyrelsen og en kommune fra og med den 1. juli 2003 – uanset om udlændingen har indgivet ansøgning om eller er meddelt opholdstilladelse eller afslag herpå inden denne dato.

Til § 3

Bestemmelsen vedrører lovens ikrafttræden for Færøerne og Grønland.


Bilag 1

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov

Gældende formulering

 

Lovforslaget

   

§ 1

I det følgende gengives de relevante dele af de relevante gældende bestemmelser i udlændingeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 608 af 17. juli 2002 som ændret ved § 1, nr. 3, 4, 7 og 8, i lov nr. 134 af 20. marts 2002 og lov nr. 1044 af 17. december 2002:

 

I udlændingeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 608 af 17. juli 2002 som ændret ved § 1, nr. 3, 4, 7 og 8, i lov nr. 134 af 20. marts 2002 og lov nr. 1044 af 17. december 2002, foretages følgende ændringer:

     

§ 34. ---

Stk. 2. Politiet kan, hvis det skønnes hensigtsmæssigt for at sikre udlændingens tilstedeværelse, bestemme, at en udlænding skal give møde hos politiet på nærmere angivne tidspunkter, såfremt

   

1)-3) ---

   

4) udlændingen ikke efterkommer Udlændingestyrelsens bestemmelse om, at udlændingen skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse, jf. § 42 a, stk. 7, 1. pkt., eller

 

 

1. I § 34, stk. 2, nr. 4, og § 36, stk. 2, 1. pkt., ændres "§ 42 a, stk. 7, 1. pkt." til: "§ 42 a, stk. 7, 1. pkt., og § 42 d, stk. 2, 2. pkt.".

5) ---

   

Stk. 3. ---

   

§ 36. ---

Stk. 2. En udlænding kan frihedsberøves, såfremt den pågældende ikke efterkommer Udlændingestyrelsens bestemmelse om at tage ophold, jf. § 42 a, stk. 7, 1. pkt. En udlænding, som har indgivet ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7, kan endvidere frihedsberøves, hvis udlændingen uden rimelig grund udebliver fra en afhøring ved politiet eller Udlændingestyrelsen, hvortil den pågældende er indkaldt.

Stk. 3-5. ---

   
     

§ 40. ---

Stk. 2. En udlænding skal meddele de oplysninger om sine økonomiske forhold, som er nødvendige til bedømmelse af, om Udlændingestyrelsen kan pålægge udlændingen at tilbagebetale udgifterne til udlændingens underhold, jf. § 42 a, stk. 4.

 

 

 

 

2. I § 40, stk. 2, ændres "udlændingens underhold, jf. § 42 a, stk. 4" til: "udlændingens underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser, jf. § 42 a, stk. 4".

Stk. 3-8. ---

   

§ 42 a. En udlænding, der opholder sig her i landet og indgiver ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7, får udgifterne til underhold dækket af Udlændingestyrelsen, indtil udlændingen meddeles opholdstilladelse, eller udlændingen udrejser eller udsendes, jf. dog stk. 3 og 4 og § 43, stk. 1. En udlænding som nævnt i 1. pkt., der er blevet meddelt opholdstilladelse i medfør af § 7, stk. 1 eller 2, § 9 b, § 9 c eller § 9 e, får udgifterne til underhold dækket af Udlændingestyrelsen til og med udgangen af den første hele måned efter tidspunktet for meddelelse af opholdstilladelse til udlændingen, jf. dog stk. 3 og 4.

 

 

3. I § 42 a, stk. 1, 1. og 2. pkt., ændres "udgifterne til underhold" til: "udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

     

Stk. 2. Har en udlænding, der ikke er omfattet af stk. 1 eller § 43, stk. 1, efter reglerne i kapitel 1 og 3-5 ikke ret til at opholde sig her i landet, får udlændingen udgifterne til underhold dækket af Udlændingestyrelsen, hvis det er nødvendigt af hensyn til forsørgelsen af udlændingen, jf. dog stk. 3 og 4.

Stk. 3. ---

 

 

 

4. I § 42 a, stk. 2, ændres "udgifterne til underhold" til: "udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

     

Stk. 4. Udlændingestyrelsen kan bestemme, at en udlænding omfattet af stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, der har tilstrækkelige midler hertil, ikke skal have dækket sine eller sin husstands udgifter til underhold. Udlændingestyrelsen kan endvidere pålægge en udlænding at betale udgifterne til udlændingens underhold, såfremt udlændingen har tilstrækkelige midler hertil. Udlændingestyrelsen kan fastsætte nærmere retningslinjer for beregningen af udgifterne til underhold, herunder fastsætte gennemsnitstakster for en given ydelse over en given periode. Udlændingestyrelsens pålæg til en udlænding om at betale udgifterne til underhold tillægges udpantningsret.

 

 

5. I § 42 a, stk. 4, 1. pkt., ændres "husstands udgifter til underhold" til: "families udgifter til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

6. I § 42 a, stk. 4, 2. pkt., ændres "udlændingens underhold" til: "udlændingens eller dennes families underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

7. I § 42 a, stk. 4, indsættes efter 2. pkt.,:

"Udlændingestyrelsen kan fastsætte nærmere regler om, i hvilke tilfælde en udlænding som nævnt i 1. pkt. ikke skal have dækket sine eller sin families udgifter til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser, og om, i hvilke tilfælde en udlænding som nævnt i 2. pkt. kan pålægges at betale udgifterne hertil."

8. I § 42 a, stk. 4, 3. og 4. pkt., der bliver 4. og 5. pkt., ændres "udgifterne til underhold" til: "udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

     

Stk. 5. Udlændingestyrelsen tilvejebringer og driver indkvarteringssteder for udlændinge, der er nævnt i stk. 1 eller 2, jf. stk. 3. Dette kan ske i samarbejde med Dansk Røde Kors eller med andre private organisationer eller selskaber, som er godkendt hertil af ministeren for flygtninge, indvandrere og integration. Beredskabsstyrelsen eller andre statslige styrelser, som er godkendt hertil af ministeren for flygtninge, indvandrere og integration, eller en kommune kan endvidere efter aftale med Udlændingestyrelsen tilvejebringe og drive sådanne indkvarteringssteder. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler om, i hvilket omfang Udlændingestyrelsens beføjelser efter denne bestemmelse kan overføres til andre myndigheder. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan endvidere fastsætte regler om, at Udlændingestyrelsen kan fastsætte nærmere regler for og træffe bestemmelse om udøvelsen af disse beføjelser.

Stk. 6. ---

 

9. § 42 a, stk. 5, affattes således:

"Stk. 5. Udlændingestyrelsen tilvejebringer og driver indkvarteringssteder for udlændinge, der er omfattet af stk. 1 eller 2, jf. stk. 3. Dette kan ske i samarbejde med private organisationer eller selskaber eller statslige styrelser, som er godkendt hertil af ministeren for flygtninge, indvandrere og integration, eller kommuner (indkvarteringsoperatører). Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte regler om nedsættelse af samarbejdsorganer på de enkelte indkvarteringssteder (beboerråd m.v.) samt om disse organers kompetence."

     

Stk. 7. Udlændingestyrelsen kan bestemme, at en i stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, nævnt udlænding, uanset om den pågældende selv har tilstrækkelige midler til sit underhold, skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse. En sådan udlænding må ikke gennem voldelig eller truende adfærd over for personer, der udfører opgaver med driften af et indkvarteringssted for udlændinge, eller over for personer, der i øvrigt opholder sig på indkvarteringsstedet, lægge hindringer i vejen for udførelsen af opgaver med driften af indkvarteringsstedet eller for opretholdelsen af ro og orden på indkvarteringsstedet.

 

 

 

 

10. I § 42 a, stk. 7, ændres "sit underhold" til: "sit underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser".

Stk. 8. ---

   

Stk. 9. Udlændingestyrelsen kan bestemme, at en udlænding, der er omfattet af stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, ikke skal have dækket sine udgifter til underhold bortset fra kost, logi og sundhedsmæssige ydelser, såfremt

1)-4) ---

5) udlændingen tilsidesætter et pålæg om at udføre nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, jf. § 42 d, stk. 1,

6)-7) ---

Stk. 10. ---

 

 

11. I § 42 a, stk. 9, nr. 5, ændres "§ 42 d, stk. 1" til: "§ 42 d, stk. 2, 1. pkt.".

     
   

12. §§ 42 b – 42 e ophæves og i stedet indsættes:

§ 42 b. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte regler om erstatning for skader, som udlændinge, der opholder sig her i landet og er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, forvolder på andre eller andres ejendele, og for skader, som påføres de pågældende udlændinge eller disses ejendele. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte regler om forsikring mod sådanne skader. De herved forbundne udgifter afholdes af staten.

 

"§ 42 b. En udlænding, der får udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen efter § 42 a, stk. 1 eller 2, får udbetalt en grundydelse, medmindre den pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, jf. § 42 a, stk. 5, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning. Grundydelsen forudbetales hver 14. dag. Grundydelsen kan, hvis særlige grunde taler derfor, udbetales for kortere perioder ad gangen.

§ 42 c. Børn i den undervisningspligtige alder, der opholder sig her i landet og er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, skal deltage i særskilt tilrettelagt undervisning eller i en undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves efter den særskilt tilrettelagte undervisning. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler for, hvilke uddannelser og aktiviteter der tilbydes, og kan herunder efter forhandling med undervisningsministeren bestemme, i hvilket omfang de nævnte børn kan deltage i folkeskolens undervisning.

Stk. 2. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan bestemme, at der for andre udlændinge, der opholder sig her i landet og er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, kan tilrettelægges tilbud om undervisning. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler for, hvilke uddannelser og aktiviteter der tilbydes, og kan endvidere bestemme, at undervisningen kan ske i et samarbejde med skoler og uddannelsesinstitutioner under Arbejdsministeriet, Kulturministeriet og Undervisningsministeriet eller kan erstattes af undervisning udbudt af disse. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan desuden bestemme, i hvilket omfang gennemførelsen vil være afhængig af, at de i 1. pkt. nævnte udlændinge medvirker hertil som undervisere og lignende.

Stk. 3. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan bestemme, at regler, der fastsættes i medfør af stk. 1, 2. pkt., og stk. 2, kun skal gælde for visse indkvarteringssteder. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan ved fastsættelsen af regler i medfør af stk. 1, 2. pkt., og stk. 2 fravige § 46.

 

Stk. 2. Grundydelsen udgør pr. dag

1) 32,23 kr. for udlændinge, der samlever i ægteskab eller samlivsforhold,

2) 40,71 kr. for udlændinge over 18 år, der ikke samlever i ægteskab eller samlivsforhold,

3) 40,71 kr. for uledsagede udlændinge under 18 år, og

4) 40,71 kr. for udlændinge under 18 år, som uden for de i nr. 1 nævnte tilfælde ikke betragtes som hørende til en af eller begge sine forældres familie, jf. stk. 3, 7. og 8. pkt.

Stk. 3. En udlænding, der modtager grundydelse, jf. stk. 1, får udbetalt et forsørgertillæg, hvis udlændingen har forsørgelsespligt over for et barn under 18 år. Tilsvarende gælder for en udlænding, som ikke modtager grundydelse, fordi den pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning, jf. stk. 1. Der kan kun udbetales 1 forsørgertillæg pr. barn. Der kan højst udbetales 2 forsørgertillæg pr. familie. Har udlændingen forsørgelsespligt over for mere end 2 børn under 18 år, får udlændingen udbetalt et nedsat forsørgertillæg pr. barn udover 2 børn. 3. og 4. pkt. finder tilsvarende anvendelse. Til en familie medregnes udlændingen, dennes ægtefælle eller samlever og dennes eller ægtefællens eller samleverens børn under 18 år. Bor et barn under 18 år ikke sammen med en af eller begge sine forældre, samlever barnet i ægteskab eller samlivsforhold eller har barnet selv forsørgelsespligt over for et barn under 18 år, betragtes det ikke som hørende til en af eller begge sine forældres familie.

Stk. 4. Forsørgertillægget udgør pr. dag 64,46 kr. for udlændinge, der modtager grundydelse, jf. dog stk. 5, og 23,75 kr. for udlændinge, der ikke modtager grundydelse, fordi de pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning, jf. dog stk. 5.

§ 42 d. En udlænding, der er indkvarteret på et af de i § 42 a, stk. 5, nævnte indkvarteringssteder, har pligt til at medvirke ved udførelsen af nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet.

Stk. 2. Udlændingestyrelsen eller den statslige styrelse, private organisation eller kommune, som Udlændingestyrelsen bemyndiger dertil, kan meddele en udlænding pålæg om at udføre de i stk. 1 nævnte opgaver. Udlændingestyrelsen kan bestemme, i hvilket omfang tilsidesættelse af et meddelt pålæg skal medføre flytning til et andet indkvarteringssted.

Stk. 3. En udlænding, der er indkvarteret på et af de i § 42 a, stk. 5, nævnte indkvarteringssteder, må udføre andre end de i stk. 1 nævnte opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet og medvirke ved gennemførelsen af den i § 42 c nævnte undervisning.

Stk. 4. En udlænding, der opholder sig her i landet og er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, må deltage i ulønnet humanitært arbejde eller andet frivilligt arbejde.

Stk. 5. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration fastsætter nærmere regler om udførelsen af de i stk. 1 og 3 nævnte opgaver. Tilbud om det i stk. 4 nævnte arbejde kan tilrettelægges efter ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations nærmere bestemmelse. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan herunder fastsætte regler om nedsættelse af samarbejdsorganer på de enkelte indkvarteringssteder samt om disse organers kompetence.

 

Stk. 5. Er udlændingen ikke registreret som asylansøger efter § 48 e, stk. 1, udgør forsørgertillægget pr. dag 47,50 kr. for udlændinge, der modtager grundydelse, og 6,79 kr. for udlændinge, der ikke modtager grundydelse, fordi de pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning. 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse for en udlænding, der er meddelt endeligt afslag på en ansøgning om opholdstilladelse efter § 7 eller har frafaldet en sådan ansøgning, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af en afgørelse efter § 7 eller § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 7.

Stk. 6. Nedsat forsørgertillæg udgør pr. dag 33,93 kr. Nedsat forsørgertillæg udbetales ikke til udlændinge, der ikke modtager grundydelse, fordi de pågældende er indkvarteret på et indkvarteringssted, hvor der er en vederlagsfri bespisningsordning.

Stk. 7. Det er en betingelse for udbetaling af forsørgertillæg og nedsat forsørgertillæg, at det barn, som udlændingen har forsørgelsespligt over for, betragtes som hørende til udlændingens familie, jf. stk. 3, 7. og 8. pkt. Bor barnet sammen med begge forældre, udbetales forsørgertillæg og nedsat forsørgertillæg til barnets moder. Forsørgertillæg og nedsat forsørgertillæg forudbetales hver 14. dag. Tillægget kan, hvis særlige grunde taler derfor, udbetales for kortere perioder ad gangen.

Stk. 8. En udlænding over 18 år, der får udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen efter § 42 a, stk. 1 eller 2, og som har overholdt sin kontrakt, jf. § 42 c, får udbetalt en tillægsydelse, jf. stk. 11. Tillægsydelsen bagudbetales hver 14. dag. Tillægsydelsen kan, hvis særlige grunde taler derfor, bagudbetales for kortere perioder ad gangen.

Stk. 6. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte regler om, i hvilket omfang udlændinge, der medvirker til udførelsen af de i stk. 1 og 3 nævnte opgaver eller deltager i frivilligt arbejde som nævnt i stk. 4, skal have betaling herfor. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan endvidere bestemme, at den i 1. pkt. nævnte betaling træder i stedet for dækning af de pågældendes og deres husstands udgifter til underhold efter § 42 a. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan herunder bestemme, at Udlændingestyrelsen kan fastsætte nærmere retningslinjer for beregningen af den i 1. pkt. nævnte betaling. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan bestemme, at de i medfør af stk. 5 og nærværende stykke fastsatte regler samt stk. 1 og 2 kun skal gælde for visse indkvarteringssteder.

Stk. 7. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan efter forhandling med socialministeren fastsætte regler om, i hvilket omfang udlændinge, der opholder sig her i landet og er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, er omfattet af reglerne i lov om forsikring mod følger af arbejdsskade. De herved forbundne udgifter afholdes af staten.

§ 42 e. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan efter forhandling med vedkommende kommune beslutte, at bestemmelserne i lov om planlægning om region-, kommune- og lokalplaner samt om tilladelse efter lovens § 35, stk. 1, ikke finder anvendelse på ejendomme, som Udlændingestyrelsen råder over, og som anvendes til

1) modtagecenter for nyankomne udlændinge, som har indgivet ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7,

2) indkvarteringssted for de i § 42 a, stk. 1 og 2, nævnte udlændinge,

3) faciliteter til brug for frihedsberøvelse i medfør af § 36 og

4) faciliteter til brug for administration i tilknytning til de i nr. 1-3 nævnte funktioner.

 

Stk. 9. Får en uledsaget udlænding under 18 år eller en udlænding under 18 år, som ikke betragtes som hørende til en af eller begge sine forældres familie, jf. stk. 3, 7. og 8. pkt., udgifterne til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen efter § 42 a, stk. 1 eller 2, får udlændingen udbetalt en tillægsydelse. Stk. 8, 2. og 3. pkt., finder tilsvarende anvendelse.

Stk. 10. Tillægsydelsen udgør pr. dag 23,75 kr. Er udlændingen ikke registreret som asylansøger efter § 48 e, stk. 1, udgør tillægsydelsen pr. dag 6,79 kr. 2. pkt. finder tilsvarende anvendelse for en udlænding, der er meddelt endeligt afslag på en ansøgning om opholdstilladelse efter § 7 eller har frafaldet en sådan ansøgning, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af en afgørelse efter § 7 eller § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 7.

Stk. 11. Indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., udbetaler ydelser, jf. stk. 1, 3, 8 og 9. Indkvarteringsoperatøren skal, medmindre særlige grunde taler derimod, beslutte, at tillægsydelse efter stk. 8 ikke udbetales, hvis udlændingen ikke har overholdt sin kontrakt, jf. § 42 c. Har en udlænding ikke overholdt sin kontrakt en eller flere dage i den periode, der ligger til grund for beregningen af tillægsydelsen, jf. stk. 8, 2. og 3. pkt., udbetales der, medmindre særlige grunde taler derimod, ikke tillægsydelse for det antal dage, hvor udlændingen ikke har overholdt sin kontrakt. Har en udlænding overholdt sin kontrakt i mindre end halvdelen af den periode, der ligger til grund for beregningen af tillægsydelsen, jf. stk. 8, 2. og 3. pkt., udbetales tillægsydelsen ikke, medmindre særlige grunde taler derimod.

Stk. 12. De i stk. 2, 4-6 og 10 angivne beløb er fastsat i 2003-beløb og reguleres fra og med 2004 én gang årligt den 1. januar efter satsreguleringsprocenten, jf. lov om en satsreguleringsprocent.

     

Stk. 2. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan i forbindelse med beslutninger efter stk. 1 bestemme, at eventuelle region-, kommune- eller lokalplaner suspenderes helt eller delvis, for så vidt angår de i stk. 1 nævnte ejendomme.

Stk. 3. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan i forbindelse med beslutninger efter stk. 1 bestemme, at bygningsreglementet af 1995 ikke finder anvendelse ved genanvendelse af eksisterende bygninger til de i stk. 1 angivne formål.

 

§ 42 c. Indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., udarbejder en kontrakt for en udlænding over 18 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3.

Stk. 2. Kontrakten indgås mellem udlændingen og indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., på grundlag af den enkelte udlændings individuelle færdigheder og forudsætninger. Kontrakten indgås senest en uge efter udlændingens indgivelse af ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7. Kan der ikke opnås enighed om kontraktens indhold, fastsættes indholdet af indkvarteringsoperatøren. Kontrakten kan løbende revideres.

Stk. 3. Kontrakten fastlægger omfang og indhold af

1) de nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet, som udlændingen har pligt til at medvirke til udførelsen af, jf. § 42 d, stk. 1,

2) det introduktionskursus, som udlændingen skal deltage i, jf. § 42 f, stk. 1,

3) undervisning, som det er aftalt eller fastsat, jf. stk. 2, at udlændingen skal deltage i, jf. § 42 f, stk. 2-4, og

4) aktivering, som det er aftalt eller fastsat, jf. stk. 2, at udlændingen skal deltage i, jf. § 42 e, stk. 1-3.

Stk. 4. Det skal fremgå af kontrakten, hvilke tiltag der efter lovgivningen kan bringes i anvendelse over for udlændingen, hvis udlændingen ikke overholder sin kontrakt.

Stk. 5. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler om kontraktens indgåelse, indhold og udformning.

     
   

§ 42 d. En udlænding, der er indkvarteret på et af de i § 42 a, stk. 5, nævnte indkvarteringssteder, har pligt til at medvirke til udførelsen af nødvendige opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet.

   

Stk. 2. Udlændingestyrelsen eller indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., kan meddele en udlænding pålæg om at udføre de i stk. 1 nævnte opgaver. Udlændingestyrelsen kan bestemme, at en udlænding, der tilsidesætter et meddelt pålæg, skal tage ophold efter Udlændingestyrelsens nærmere bestemmelse.

   

Stk. 3. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration fastsætter nærmere regler om udførelsen af de i stk. 1 nævnte opgaver.

     
   

§ 42 e. En udlænding over 17 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, kan deltage i aktivering i form af udførelse af andre end de i § 42 d, stk. 1, nævnte opgaver i forbindelse med driften af indkvarteringsstedet og medvirken til gennemførelsen af den i §§ 42 f og 42 g nævnte undervisning.

   

Stk. 2. En udlænding over 17 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, og som er registreret som asylansøger efter § 48 e, stk. 1, kan endvidere deltage i aktivering i form af en af indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., tilrettelagt intern produktionsvirksomhed, særligt tilrettelagt praktik af kortere varighed og ulønnet humanitært arbejde eller andet ulønnet frivilligt arbejde. Dette gælder dog ikke, hvis udlændingen er meddelt endeligt afslag på en ansøgning om opholdstilladelse efter § 7 eller har frafaldet en sådan ansøgning, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af en afgørelse efter § 7 eller § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 7.

   

Stk. 3. En udlænding over 17 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, kan, hvis ganske særlige grunde taler derfor, deltage i særskilt tilrettelagt aktivering, som ikke er omfattet af stk. 1 og 2.

   

Stk. 4. Indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., bestemmer, om en udlænding skal deltage i aktivering som nævnt i stk. 1-3.

   

Stk. 5. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler om indholdet og omfanget af den i stk. 1-3 nævnte aktivering. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan ved fastsættelsen af regler i medfør af 1. pkt. fravige § 46.

     
   

§ 42 f. En udlænding over 18 år, der er indkvarteret på et modtagecenter for nyankomne udlændinge, som har indgivet ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7, jf. § 42 a, stk. 5, og som har indgivet ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7, skal, medmindre særlige grunde taler derimod, deltage i undervisning, der skal give udlændingen et helt indledende kendskab til dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold (introduktionskursus).

   

Stk. 2. En udlænding over 18 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, og som er registreret som asylansøger efter § 48 e, stk. 1, eller som har opholdt sig her i landet i mere end 3 måneder fra tidspunktet for den pågældendes indgivelse af ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7, skal, medmindre særlige grunde taler derimod, deltage i undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold, jf. dog stk. 6.

   

Stk. 3. En udlænding over 18 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, og som er registreret som asylansøger efter § 48 e, stk. 1, kan deltage i undervisning i andre fag, i det omfang en indkvarteringsoperatør, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., tilbyder sådan undervisning, jf. dog stk. 6.

   

Stk. 4. En udlænding over 18 år, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, kan, hvis ganske særlige grunde taler derfor, deltage i særskilt tilrettelagt undervisning, som ikke er omfattet af stk. 1-3.

   

Stk. 5. En 17-årig udlænding, der er omfattet af § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, kan deltage i et introduktionskursus, jf. stk. 1, undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold, jf. stk. 2, og undervisning i andre fag, jf. stk. 3, jf. dog stk. 6. 17-årige udlændinge kan deltage i introduktionskurset og den i stk. 2 og 3 nævnte undervisning på samme betingelser som udlændinge over 18 år, jf. stk. 1- 3. Stk. 4 finder tilsvarende anvendelse.

   

Stk. 6. En udlænding har uanset bestemmelserne i stk. 1-5 ikke ret til at modtage undervisning, hvis Udlændingestyrelsen har truffet afgørelse efter § 48 a, stk. 1, 1. pkt., om afvisning, overførsel, tilbageførsel eller udvisning og i givet fald udsendelse. 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse for en udlænding, der er meddelt endeligt afslag på en ansøgning om opholdstilladelse efter § 7 eller har frafaldet en sådan ansøgning, medmindre den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 4, eller den pågældende har indgivet ansøgning om genoptagelse af en afgørelse efter § 7 eller § 9 b, og denne ansøgning har opsættende virkning, jf. § 33, stk. 7.

   

Stk. 7. Indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., bestemmer, om en udlænding skal deltage i undervisning som nævnt i stk. 1-5.

   

Stk. 8. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler om indholdet og omfanget af det i stk. 1 og stk. 5, jf. stk. 1, nævnte introduktionskursus og om den i stk. 2-4 og stk. 5, jf. stk. 2-4, nævnte undervisning. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan endvidere bestemme, at den i stk. 2-4 og stk. 5, jf. stk. 2-4, nævnte undervisning kan ske i et samarbejde med skoler, uddannelsesinstitutioner og udbydere under Beskæftigelsesministeriet, Kulturministeriet, Undervisningsministeriet og Integrationsministeriet eller kan erstattes af undervisning udbudt af disse. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan desuden bestemme, i hvilket omfang gennemførelsen af den i stk. 3 og 4 og stk. 5, jf. stk. 3 og 4, nævnte undervisning vil være afhængig af, at de i § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, nævnte udlændinge medvirker hertil som undervisere og lignende.

   

Stk. 9. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan bestemme, at regler, der fastsættes i medfør af stk. 8, kun skal gælde for visse indkvarteringssteder. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan ved fastsættelsen af regler i medfør af stk. 8 fravige § 46.

     
   

§ 42 g. Børn i den undervisningspligtige alder, der opholder sig her i landet og er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, skal deltage i særskilt tilrettelagt undervisning eller i en undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves efter den særskilt tilrettelagte undervisning. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler for, hvilke uddannelser og aktiviteter der tilbydes, og kan herunder efter forhandling med undervisningsministeren bestemme, i hvilket omfang de nævnte børn kan deltage i folkeskolens undervisning. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan bestemme, at regler, der fastsættes i medfør af 2. pkt., kun skal gælde for visse indkvarteringssteder. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan ved fastsættelsen af regler i medfør af 2. pkt. fravige § 46.

   

§ 42 h. Udlændingestyrelsen og indkvarteringsoperatørerne, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., kan uden udlændingens samtykke udveksle de oplysninger vedrørende en udlænding, som er omfattet af § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, herunder oplysninger om udlændingens rent private forhold og andre fortrolige oplysninger, som er nødvendige for

1) varetagelse af administrationen i forbindelse med driften af indkvarteringssteder, jf. § 42 a, stk. 5, 1. pkt.,

2) indkvarteringsoperatørernes udbetaling af kontante ydelser, jf. § 42 b, og

3) varetagelse af administrationen efter §§ 42 c-42 g.

   

Stk. 2. Flytter en udlænding, som er omfattet af § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, fra et indkvarteringssted, som drives af en indkvarteringsoperatør, jf. § 42 a, stk. 5, 1. og 2. pkt., til et indkvarteringssted, som drives af en anden indkvarteringsoperatør, videregiver indkvarteringsoperatøren for det indkvarteringssted, hvorfra udlændingen flytter, uden udlændingens samtykke oplysningerne fra udlændingens kontrakt, jf. § 42 c, til indkvarteringsoperatøren for det indkvarteringssted, hvortil udlændingen flytter.

   

Stk. 3. Indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., kan efter anmodning fra Udlændingestyrelsen uden udlændingens samtykke videregive oplysningerne fra udlændingens kontrakt, jf. § 42 c, til Udlændingestyrelsen.

   

Stk. 4. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler om udvekslingen af oplysninger efter stk. 1, herunder om udveksling af oplysningerne i elektronisk form.

   

§ 42 i. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte regler om erstatning for skader, som udlændinge, der opholder sig her i landet og er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, forvolder på andre eller andres ejendele, og for skader, som påføres de pågældende udlændinge eller disses ejendele. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte regler om forsikring mod sådanne skader. De herved forbundne udgifter afholdes af staten.

   

Stk. 2. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan efter forhandling med beskæftigelsesministeren fastsætte regler om, i hvilket omfang udlændinge, der opholder sig her i landet og er omfattet af § 42 a, stk. 1 eller 2, jf. stk. 3, er omfattet af reglerne i lov om sikring mod følger af arbejdsskade. De herved forbundne udgifter afholdes af staten.

   

§ 42 j. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan efter forhandling med vedkommende kommune beslutte, at bestemmelserne i lov om planlægning om region-, kommune- og lokalplaner samt om tilladelse efter lovens § 35, stk. 1, ikke finder anvendelse på ejendomme, som Udlændingestyrelsen råder over, og som anvendes til

1) modtagecenter for nyankomne udlændinge, som har indgivet ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7,

2) indkvarteringssted for de i § 42 a, stk. 1 og 2, nævnte udlændinge,

3) faciliteter til brug for frihedsberøvelse i medfør af § 36 og

4) faciliteter til brug for administration i tilknytning til de i nr. 1-3 nævnte funktioner.

   

Stk. 2. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan i forbindelse med beslutninger efter stk. 1 bestemme, at eventuelle region-, kommune- eller lokalplaner suspenderes helt eller delvis for så vidt angår de i stk. 1 nævnte ejendomme.

   

Stk. 3. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan i forbindelse med beslutninger efter stk. 1 bestemme, at bygningsreglementet af 1995 ikke finder anvendelse ved genanvendelse af eksisterende bygninger til de i stk. 1 angivne formål."

     

§ 43. Politiet kan, såfremt der er et umiddelbart behov herfor, drage omsorg for indkvartering og underhold af udlændinge, der opholder sig her i landet og indgiver ansøgning om opholdstilladelse i medfør af § 7, og som ikke er registrerede som asylansøgere efter § 48 e, stk. 1. Politiet afholder udgifterne hertil.

Stk. 2-6. ---

 

13. I § 43, 1. pkt., ændres "indkvartering og underhold af udlændinge" til: "indkvartering og underhold af samt nødvendige sundhedsmæssige ydelser til udlændinge".

     
   

14. Efter § 44 a indsættes:

   

"§ 44 b. Visiteres en udlænding, som er omfattet af § 42 a, stk. 1 og 2, jf. stk. 3, til en kommune, jf. integrationslovens § 10, stk. 1, videregiver indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt., for det indkvarteringssted, hvor udlændingen er indkvarteret, uden udlændingens samtykke oplysningerne fra udlændingens kontrakt, jf. § 42 c, til kommunalbestyrelsen for den pågældende kommune.

   

Stk. 2. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kan fastsætte nærmere regler om videregivelsen af oplysninger efter stk. 1."

     

§ 46. ---

Stk. 2. Udlændingestyrelsens afgørelser kan, bortset fra de i § 9 e, stk. 1, § 33, § 42 a, stk. 7, 1. pkt., § 42 a, stk. 8, 1. pkt., § 42 d, stk. 2, § 53 a og § 53 b nævnte afgørelser, påklages til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration.

Stk. 3. ---

 

 

 

15. I § 46, stk. 2, ændres "§ 42 d, stk. 2" til: "§ 42 d, stk. 2, § 46 e".

     
   

16. Efter § 46 d indsættes:

   

"§ 46 e. Afgørelser efter § 42 b, stk. 11, 2. pkt., § 42 c, stk. 2, 3. pkt., § 42 e, stk. 4, og § 42 f, stk. 7, træffes af indkvarteringsoperatøren, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt. Afgørelser efter § 42 d, stk. 2, 1. pkt., kan træffes af indkvarteringsoperatøren. Forvaltningsloven finder også anvendelse i forbindelse med indkvarteringsoperatørens afgørelser efter 1. og 2. pkt., når indkvarteringsoperatøren er en privat organisation eller et privat selskab, jf. § 42 a, stk. 5, 2. pkt. Indkvarteringsoperatørens afgørelser efter 1. og 2. pkt. kan påklages til Udlændingestyrelsen. Udlændingestyrelsens afgørelser i sager, der påklages efter 4. pkt., kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed."

     

§ 60. Overtrædelse af § 16, stk. 2, de i medfør af § 34, § 42 a, stk. 7, 1. pkt., eller § 42 a, stk. 8, 1. pkt., givne pålæg, § 39, stk. 1 og 3, § 40, stk. 1, 1. og 2. pkt., § 40, stk. 2 og 3, og § 42 a, stk. 7, 2. pkt., og § 42 a, stk. 8, 2. pkt., eller tilsidesættelse af de betingelser, der er knyttet til en tilladelse efter loven, straffes med bøde eller under skærpende omstændigheder med fængsel indtil 4 måneder.

Stk. 2. ---

 

17. I § 60, stk. 1, ændres "§ 42 a, stk. 7, 1. pkt., eller § 42 a, stk. 8, 1. pkt., givne pålæg" til: "§ 42 a, stk. 7, 1. pkt., § 42 a, stk. 8, 1. pkt., eller § 42 d, stk. 2, 2. pkt., givne pålæg".


Bilag 2

Spalte- og sidehenvisninger til Folketingstidende vedrørende behandlingen i Folketinget af den oprindelige udlændingelov og senere relevante ændringslove

Lov nr. 226 af 8. juni 1983 (Udlændingeloven) (Lovforslag nr. L 105 af 20. januar 1983)

Skriftlig fremsættelse den 20. januar 1983:

Folketingstidende 1982/83 FF

sp. 4502

Lovforslaget som fremsat:

Folketingstidende 1982/83 Tillæg A

sp. 2027

1. behandling den 2. februar 1983:

Folketingstidende 1982/83 FF

sp. 5316

Betænkning afgivet den 27. maj 1983:

Folketingstidende 1982/83 Tillæg B

sp. 1935

1. del af 2. behandling den 30. maj 1983:

Folketingstidende 1982/83 FF

sp. 12152

Tilføjelse til betænkning den 31. maj 1983:

Folketingstidende 1982/83 Tillæg B

sp. 2775

2. del af 2. behandling den 2. juni 1983:

Folketingstidende 1982/83 FF

sp. 12587

Tillægsbetænkning afgivet den 2. juni 1983:

Folketingstidende 1982/83 Tillæg B

sp. 2845

3. behandling den 3. juni 1983:

Folketingstidende 1982/83 FF

sp. 12847

Lovforslaget som vedtaget:

Folketingstidende 1982/83 Tillæg C

sp. 609

Lov nr. 686 af 17. oktober 1986 om ændring af udlændingeloven (Lovforslag nr. L 4 af 7. oktober 1986)

Skriftlig fremsættelse den 7. oktober 1986:

Folketingstidende 1986/87 Tillæg A

sp. 70

Lovforslaget som fremsat:

Folketingstidende 1986/87 Tillæg A

sp. 13

1. behandling den 10. oktober 1986:

Folketingstidende 1986/87 FF

sp. 360

Betænkning afgivet den 14. oktober 1986:

Folketingstidende 1986/87 Tillæg B

sp. 147

2. behandling den 16. oktober 1986:

Folketingstidende 1986/87 FF

sp. 829

Tillægsbetænkning afgivet den 16. oktober 1986:

Folketingstidende 1986/87 Tillæg B

sp. 203

3. behandling den 17. oktober 1986:

Folketingstidende 1986/87 FF

sp. 998

Lovforslaget som vedtaget:

Folketingstidende 1986/87 Tillæg C

sp. 1

Lov nr. 462 af 30. juni 1993 om ændring af udlændingeloven og lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v. (Lovforslag nr. L 333 af 27. maj 1993)

Skriftlig fremsættelse den 27. maj 1993:

Folketingstidende 1992/93 Tillæg A

sp. 9805

Lovforslaget som fremsat:

Folketingstidende 1992/93 Tillæg A

sp. 10425

1. behandling den 3. juni 1993:

Folketingstidende 1992/93 FF

sp. 10405

Betænkning afgivet den 15. juni 1993:

Folketingstidende 1992/93 Tillæg B

sp. 1875

2. behandling den 17. juni 1993:

Folketingstidende 1992/93 FF

sp. 11040

3. behandling den 18. juni 1993:

Folketingstidende 1992/93 FF

sp. 11151

Lovforslaget som vedtaget:

Folketingstidende 1992/93 Tillæg C

sp. 1479

Lov nr. 421 af 1. juni 1994 om ændring af udlændingeloven og lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v. (Effektivisering af asylsagsbehandlingen, foranstaltning af isolation og brev- og besøgskontrol over for frihedsberøvede udlændinge, betalingsordning for asylansøgeres underhold m.v.) (Lovforslag nr. L 214 af 2. marts 1994)

Skriftlig fremsættelse den 2. marts 1994:

Folketingstidende 1993/94 FF

sp. 7345

Lovforslaget som fremsat:

Folketingstidende 1993/94 Tillæg A

sp. 7295

1. behandling den 15. marts 1994:

Folketingstidende 1993/94 FF

sp. 7681

Betænkning afgivet den 5. maj 1994:

Folketingstidende 1993/94 Tillæg B

sp. 1257

2. behandling den 10. maj 1994:

Folketingstidende 1993/94 FF

sp. 10912

3. behandling den 17. maj 1994:

Folketingstidende 1993/94 FF

sp. 11142

Lovforslaget som vedtaget:

Folketingstidende 1993/94 Tillæg C

sp. 1049

Lov nr. 290 af 24. april 1996 om ændring af udlændingeloven, lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v. og lov om social bistand (Midlertidig opholdstilladelse til personer fra Serbien-Montenegro m.v.) (Lovforslag nr. L 41 af 11. oktober 1995)

Skriftlig fremsættelse den 11. oktober 1995:

Folketingstidende 1995/96 FF

s. 188

Lovforslaget som fremsat:

Folketingstidende 1995/96 Tillæg A

s. 1423

1. behandling den 26. oktober 1995:

Folketingstidende 1995/96 FF

s. 464

Betænkning afgivet den 12. marts 1996:

Folketingstidende 1995/96 Tillæg B

s. 376

2. behandling den 26. marts 1996:

Folketingstidende 1995/96 FF

s. 4866

Tillægsbetænkning afgivet den 11. april 1996:

Folketingstidende 1995/96 Tillæg B

s. 486

3. behandling den 18. april 1996:

Folketingstidende 1995/96 FF

s. 5606

Lovforslaget som vedtaget:

Folketingstidende 1995/96 Tillæg C

s. 406

Lov nr. 425 af 31. maj 2000 om ændring af udlændingeloven, lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v. og straffeloven (Skærpelse af strafniveauet for ulovlig beskæftigelse af udlændinge, Danmarks indtræden i det praktiske Schengensamarbejde, præcisering af Udlændingestyrelsens og politiets underholdsforpligtelse m.v.) (Lovforslag nr. L 264 af 30. marts 2000)

Skriftlig fremsættelse den 30. marts 2000:

Folketingstidende 1999/2000 Tillæg A

s. 7438

Lovforslaget som fremsat:

Folketingstidende 1999/2000 Tillæg A

s. 7376

1. behandling den 12. april 2000:

Folketingstidende 1999/2000 FF

s. 6550

Betænkning afgivet den 9. maj 2000:

Folketingstidende 1999/2000 Tillæg B

s. 764

2. behandling den 16. maj 2000:

Folketingstidende 1999/2000 FF

s. 8004

3. behandling den 18. maj 2000:

Folketingstidende 1999/2000 FF

s. 8201

Lovforslaget som vedtaget:

Folketingstidende 1999/2000 Tillæg C

s. 755

Lov nr. 365 af 6. juni 2002 om ændring af udlændingeloven og ægteskabsloven med flere love (Afskaffelse af de facto-flygtningebegrebet, effektivisering af asylsagsbehandlingen, skærpede betingelser for meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladelse og stramning af betingelserne for familiesammenføring m.v.) (Lovforslag nr. L 152 af 28. februar 2002)

Skriftlig fremsættelse den 28. februar 2002:

Folketingstidende 2001/2002 Tillæg A

s. 4091

Lovforslaget som fremsat:

Folketingstidende 2001/2002 Tillæg A

s. 3952

1. behandling den 21. marts 2002:

Folketingstidende 2001/2002 FF

s. 3885

Betænkning afgivet den 17. maj 2002:

Folketingstidende 2001/2002 Tillæg B

s. 1389

2. behandling den 23.maj 2002:

Folketingstidende 2001/2002 FF

s. 7049

Tillægsbetænkning afgivet den 28. maj 2002:

Folketingstidende 2001/2002 Tillæg B

s. 1616

1. del af 3. behandling den 30. maj 2002:

Folketingstidende 2001/2002 FF

s. 7575

2. del af 3. behandling den 31. maj 2002:

Folketingstidende 2001/2002 FF

s. 7774

Lovforslaget som vedtaget:

Folketingstidende 2001/2002 Tillæg C

s. 678