Spm. nr. S 1000
Til skatteministeren (4/12 02) af:
Bjarne Laustsen (S):
»Hvordan beskattes udlændinge, der har købt hus i Danmark, evt. i medfør af en tilladelse givet efter § 1 i lov om erhvervelse af fast ejendom, og som hverken har taget fast bopæl eller er tilmeldt folkeregisteret, idet der her tænkes specielt på ejendomsbeskatning?«
Svar (9/12 02)
Skatteministeren (Svend Erik Hovmand):
I besvarelsen er det lagt til grund, at der med »ejendomsbeskatning« tænkes på den løbende beskatning af selve ejendommen:
Udgangspunktet efter begge love er, at ejere af fast ejendom her i landet beskattes uden hensyn til national herkomst, statsborgerskab eller lign., og at skattepligten er begrundet i selve ejerskabet og ikke tilknyttet et egentligt bopælskrav.
Det betyder f.eks., at en udlænding – eller for den sags skyld en udlandsdansker - som ejer et hus eller sommerhus i Danmark, beskattes efter de samme regler, der gælder for herboende ejere.
Der skal svares grundskyld, hvad enten huset bebos af ejeren, lejes ud eller står tomt.
Ejendomsværdiskatten skal for så vidt også betales, uanset om ejeren bruger sin boligret eller ej. Det vil altså være tilfældet, hvis huset står tomt, fordi ejeren bor et andet sted. F.eks. i udlandet.
Noget andet gælder imidlertid, hvis ejeren ikke kan bo i huset. F.eks. fordi huset er udlejet eller ubeboeligt. I så fald skal ejeren ikke betale ejendomsværdiskat.