Spm. nr. S 2001
Til kulturministeren (14/2 03) af:
Louise Frevert (DF):
»Mener ministeren, at Kulturværdiudvalget har en eksistensberettigelse med 76 sager i 2002 og et udførselsforbud samt et budget på 5.237.672 kr., hvoraf den uforbrugte andel udgør 1.071.698 kr., bruges der penge til administration, eller modtager medlemmerne af Kulturværdiudvalget, som er ansatte under Kulturministeriet, honorarer, og vil ministeren i så fald oplyse honorarets størrelse?«
Svar (25/2 03)
Kulturministeren (Brian Mikkelsen):
Jeg opfatter spørgsmålet som stillet med udgangspunkt i den beretning for 2001, som Kulturværdiudvalget netop har afgivet. Beretningen vedrører således Kulturværdiudvalgets virksomhed i 2001. Der er endnu ikke kommet en årsberetning for 2002.
Der er sket visse ændringer i Kulturværdiudvalgets budgetmæssige situation siden 2001. For så vidt angår den aktuelle situation, kan jeg oplyse, at Kulturværdiudvalget fra og med finansloven for 2002 ikke råder over en selvstændig bevilling. Udgifter til formålet afholdes fra 2002 som udgangspunkt af den statslige institution, under hvis område erhvervelsen hører. Udgiften vil dog i særlige tilfælde kunne afholdes foreløbigt af Kulturministeriets reserver. Hvis Kulturværdiudvalget når frem til, at et forbud bør nedlægges og købstilbud fremsættes, vil finansieringen således primært påhvile den i udvalget repræsenterede statslige institution, hvis område kulturværdien hører under.
Kulturværdiudvalget betjenes sekretariatsmæssigt af Kulturarvsstyrelsen. Udgifter til administrative formål afholdes således af den bevilling til sekretariatsbetjening, som Kulturarvsstyrelsen råder over. Kulturarvsstyrelsen har oplyst, at sekretariatet for 2003 har et budget på 75.000 kr. til hjemmeside, årsberetning, udgifter til kammeradvokat m.m. Udvalgets sekretariat består af en halv sekretær og en halv juridisk fuldmægtig. De medlemmer af udvalget, der er ansat under Kulturministeriet modtager ikke honorar.
For så vidt angår Kulturværdiudvalgets eksistensberettigelse skal jeg bemærke følgende:
Lovgrundlaget for udvalgets virksomhed er lov nr. 332 af 4. juni 1986 om sikring af kulturværdier i Danmark. Udvalget er nedsat i henhold til denne lov. Om udvalgets opgaver fremgår det af loven, at udvalget meddeler udførselstilladelser til genstande, der er omfattet af loven. Jeg skal understrege, at det fremgår af baggrunden for den pågældende lovgivning, at den kvalitetsvurdering, som Kulturværdiudvalget udøver ved bedømmelsen af, om der kan meddeles udførselstilladelse, blandt andet indebærer en vurdering af, om udførsel af en genstand vil medføre en meget alvorlig forringelse af den nationale kulturarv. Udvalget bør således kun nægte at meddele en udførselstilladelse, hvis det vurderes, at den konkrete kulturværdi er såkaldt umistelig for den danske kulturarv.
Jeg mener, at denne lovgivning skal opretholdes, og at Kulturværdiudvalget således – uanset antal af sager og eventuelle udførselsforbud – har sin eksistensberettigelse.