Spm. nr. S 2560

Til miljøministeren (24/3 03) af:

Arne Toft (S):

»Kan ministeren se det rimelige i, at solvarmeproducenterne igen gives tilskud i forhold til den fortrængning af CO2, som kommer som følge af energiudnyttelse af solvarme fremfor f.eks olie eller kul, og mener ministeren på den baggrund ikke, at det vil være hensigtsmæssigt at genindføre et tilskud til vedvarende energi, der vil give langt støtte muligheder for produktion af anlæg til udnyttelse af vedvarende energi og dermed skabe mulighed for CO2 fortrængning herhjemme samt give danske virksomheder muligheder for at kunne bevæge sig ud på eksportmarkederne?«

Begrundelse

Spørgeren har fået en henvendelse fra firmaet Arcon Solvarme, der efterlyser tiltag, der kunne gavne branchen. Med spørgsmålet søges ministerens holdning til spørgsmålet klarlagt.

Svar (2/4 03)

Miljøministeren (Hans Christian Schmidt):

Jeg skal indledningsvis gøre opmærksom på, at spørgsmålet hører under økonomi- og erhvervsministerens ressort. Spørgsmålet har derfor været forelagt Økonomi- og Erhvervsministeriet, som oplyser følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

»Standardtilskuddene til blandt andet små og store solvarmeanlæg blev afviklet i forbindelse med finansloven for 2002. Tilskuddene havde på dette tidspunkt været ydet i 25 år og havde medvirket til opbygningen af ca. 35.000 solvarmeanlæg.

Energistyrelsen gennemførte i 2001 en ekstern evaluering af VE-tilskudsordningerne.

Der henvistes i evalueringen til, at tilskudsordningerne ganske vist havde bidraget til reduktion af CO2-udledningen, men at der for solvarmes vedkommende har været tale om en relativ dyr reduktion - dyrere end for andre VE-teknologiers vedkommende. Endvidere anførtes, at efterspørgslen efter solvarmeanlæg i tilskudsordningernes senere år havde været faldende, og at det selv med standardtilskud ikke var muligt at nå de opstillede mål for nye anlæg pr. år.

På denne baggrund findes der ikke tilstrækkelig baggrund for at genindføre standardtilskud til solvarmeanlæg.«