Skriftlig fremsættelse (21. januar 2004)

 

 

Socialministeren (Henriette Kjær) :

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om social service(Ændring i reglerne om udbud og frit valg og revision af reglerne om klageråd)

(Lovforslag nr. L 127).

Lovforslaget er dels et led i udmøntningen af aftalen om kommunernes økonomi for 2004, dels en udmøntning af den forpligtelse, regeringen i medfør af servicelovens § 149 har til i indeværende år at revidere reglerne om klageråd.

Lovforslaget har følgende to elementer:

1.   Det foreslås, at bemyndigelsesbestemmelsen i servicelovens § 75 e ændres, så tre af de krav, der i dag stilles i frit-valgs-reglernes udbudsmodel, kan ophæves.

2.   Det foreslås, at revisionen af reglerne om klageråd udskydes til folketingsåret 2004/05.

Ad. 1: Formålet med lovforslagets første del er at skabe hjemmel til ophævelse af tre af de konkrete krav, der i dag stilles til kommuner, der ønsker at bruge udbudsmodellen til at skabe valgfrihed mellem forskellige leverandører i hjemmeplejen. De tre krav, der ønskes ophævet er følgende:

-   Kravet om, at der efter et udbud skal indgås kontrakt med mindst fem leverandører af madservice, foreslås ophævet. Der vil i stedet blive stillet krav om, at der efter et udbud af madservice skal indgås kontrakt med mindst to leverandører af madservice

-   Kravet om, at der efter et udbud højst må indgås toårige kontrakter foreslås ophævet

–   Kravet om, at levering af ydelserne i plejehjem og lignende plejeboligenheder m.v. skal med i udbuddet, hvis den personlige pleje bringes i udbud, foreslås ophævet.

Ad 2: Formålet med lovforslagets anden del er at udsætte revisionen af reglerne om klageråd yderligere et år, til folketingsåret 2004/05, så revisionen kan inddrage opfølgningen på de forskellige tilbagemeldinger, kommunerne er fremkommet med som svar på indenrigs- og sundhedsministerens »frihedsbrev«.

Lovforslaget er forhandlet med de kommunale parter, og skønnes ikke at medføre merudgifter for det offentlige eller for erhvervslivet.

Med disse bemærkninger skal jeg indstille lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.